fargo yazdı:Benim düşüncem, ortalama bir insan evladı için zamanı ve tarihi göstermek için maksimum 50 TL'lik bir saatin yeterli olacağı yönünde. Dolayısıyla Seiko GS'i anlamak için 100 TL üzerinde bir fiyata sahip saat neden alınır sorularının cevaplarına bakmak lazım. Benim aklıma gelen nedenler:
1. Zevk için (saate bakıp bakıp keyif almak ve onu izleyerek, onun hareketinden, kasasından, parlamasından, hatta yazı fontundan haz duymak)
2. Prestij için (iş yaparken, flört ederken başarı oranını arttırma içgüdüsüyle ya da "I made it" diyerek başarılı olduğunu herkese duyurma isteğiyle)
3. Para harcamak isteyip harcayacak yer bulamamak (bir erkek için saat dışında çok ciddi bir mücevher, aksesuar, giyim-kuşam harcama alanı yok, dolayısıyla para dürtünce kıymetli bir saat almak ilk akla gelen konu olur)
4. Moda/hobi için (o sıralar yaptığın hobilere, giyim tarzına uygun saati alıp takmak, örneğin 35m'ye dalıyorsun ve su geçirmez kaliteli bir saat lazım, ya da sürekli takım elbise giyiyorsun, gidip şık bir tamamlayıcı saat arıyorsun)
5. Koleksiyon
6. Komplikasyonlar ya da işçilik detayları için (burada tamamen ustalığa, emeğe ve mühendisliğe saygı amaçlı, yoksa 100 bin dolarlık bir minute repeater'ın elektronik bir ortamda taklit edilmesinin maliyeti 10 TL falandır herhalde, perpetual calendar konusunda da cep telefonunuzun tarih/saat ayarlarını operatöre göre otomatik set etmeniz yeterli, torubillon'a hiç girmiyorum bile)
7. Değerli maddeler için (altın, gümüş, platin, pırlanta, sedef, titanik parçası vb., çelik kalitesi/grade'i de bu konuya dahil edilebilir)
8. Yatırım için (bir nevi resim gibi, bugün 750 bin dolara IWC Siderale Scafusia'yı alırsın, belki 10 sene sonra üretimi biter ve 5 milyon dolara satarsın)
9. Saf ve saatlerden hiçbirşey anlamayan, prestij düşkünü de olmayan biri olarak, reklama, slogana yenik düşmek.
10. Sağlamlık, dayanıklılık, saatin 100-200 yıl tıkır tıkır çalışmasını, çocuklarının da kullanmasını istemek.
Her saat alan kişide bu 10 motivasyondan farklı ağırlıklarda bir karışım vardır. Kiminde bazı maddeler ağır basar, kiminde bazı maddeler sıfıra çok yakındır, ama bunlar temel pahalı saat alma motivasyonlarıdır. Benim düşüncem, İsviçre yapımı kaliteli, yüksek fiyat etiketli saatlerin hemen hepsinde yukarıdaki maddelerin tamamiyle ilgili bir motivasyon bulunabiliyorken, Grand Seiko için 2, 7, 8 ve 9. maddeler pek söz konusu değil. Ve 2. madde bence hiç de yadsınacak bir madde değil, zira temel pahalı saat satın alma motivasyonlarının en tepesinde bence (sadece TSF olarak düşünmeyin, tüm dünyayı düşünün). Diğer motivasyonlarda da GS'in yeri ve konumu tartışılabilir.
Bu eksik maddelerden ötürü GS diye tutturan kişilerin 11. bir motivasyon geliştirdiklerini ve onun da "aykırı olmak (argo tabiriyle artislik yapmak)" olduğunu düşünüyorum. Hem bu forumda, hem diğer yabancı forumlarda "o kadar param olsa da GS'e vermem" sözünü öyle çok okudum ki aklıma başka bir motivasyon kaynağı gelmiyor.
mlm yazdı:ama sanıyorum cesaret paradan daha çabuk ve kolay elde edilebilir bir şey
desertsun yazdı:15-20 bin bütçeyle saat almaya çıksam bir aydın saat bayisine gider rolex yerine grand seiko alırım
serdarfb yazdı:desertsun yazdı:15-20 bin bütçeyle saat almaya çıksam bir aydın saat bayisine gider rolex yerine grand seiko alırım
O yüzden bu bütçeye sahip olamıyorsun![]()
Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion
Bu forumu gezen kullanıcılar: kesikparmak, ofis, ringrang ve 45 misafir
|