TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Başlangıç Düzeyi / Asgari Saatçi Aletleri

Saat Tamiri Ustaları, Ekipmanları, Servis Ve Bakım Merkezlerinden Bilgiler
Forum kuralları
Sayın Üyelerimiz, Saat Servis Merkezi bölümümüzde saat tamiri ve servisi konularındaki sorularınızı saat ustalarına sorabilirsiniz. Ustalar ve merkezler tarafından verilecek tavsiye ve yardımlar gönüllülük prensibi neticesinde yapılmaktadır. Forumumuza üye olan ustalar veya saat tamir merkezlerinin yardım zorunluluğu bulunmamaktadır, sorularınızı sorarken bu durumu dikkate almanızı rica ederiz.

TSF

Başlangıç Düzeyi / Asgari Saatçi Aletleri

Mesaj asymptote » 29 Kas 2012, 12:15

Evet beyler, daha önce ilgili bir konuda mekanizma söküp takmak için gerekli olan asgari aletleri tanıtmıştım. Şimdi burada bu aletleri bir arada fotoğraflanmış ve numaralanmış halde kısaca açıklayacağım ve daha önceki açıklamalarımın bu konuya ilavesini isteyeceğim. Umarım ilgi duyan arkadaşlara faydalı olur.
Resim

1- Screwdriver set (Tornavida takımı)
2- Tweezers (Çift ya da cımbız)
3- 4x ve 10x eye loupe (pertavsız), ayrıca kafa bandı (headband)
4- Compartmanted tray for parts (Saat parçaları için bölmeli kutu)
5- Dust blower (El pompası)
6- Rodico (Rodiko-ciklet)
7- Pegwood
8- Pithwood
9- Movement holder (mekanizma sehpası)
10- Movement parts tray with cover (Mekanizma parçaları için kapaklı kutu)
11- Watch paper (saatçi kağıdı- yaklaşık 8x8 ebadında beyaz ince kağıt) fotoğrafta yok.

Bu konuya ilavesi uygun olacak daha önceki tanıtımlarım..
http://forum.saatforumu.com/viewtopic.php?f=12&t=9367&hilit=saat+da%C4%9F%C4%B1t%C4%B1p+toplamak&start=60#p144043

O halde gerekli asgari araçlar nelerdir, ben kendimce bir liste sunayım.. Aslında bunların bir arada fotoğraflarını çekip üzerlerine numara koymak daha açıklayıcı olabilir, onu da başka müsait bir zamanda yaparız artık. Yada ustalardan rica edelim, onlar çalışma masalarının üzerinde bu aletleri fotoğraflayıp bizlere tanıtsınlar. Şimdi bir saat mekanizmasını tamamen parçalarına ayırıp tekrar birleştirmek için gerekli olan aletler asgari düzeyde (biz buna level 1 diyelim) şöyle:

1- Mekanizma sehpası (Movement holder). Plastik olanından almalı, metal olan mekanizmayı çizebiliyor.
Resim
2- Tornavida seti (Screwdriver set) Bu alet kritik önemde, mümkünse en iyisinden almak lazım. Örneğin Bergeon 9'lu set.
Resim
3- Çiftler yada cımbızlar (Tweezers). Level 1'de iki adet çift yeterli. Bunlar Dumont marka için 2 ve 5 numara olanlar.
Resim
Resim
4- Lüp (Eye loupe). Bunlardan da iki adet (4x ve 10x) almak yeterli. Gözlerim çok iyi görmüyor derseniz 5x ve 12x de alınabilir. 4x yada 5x olanlar için tek lensli ucuz olanlarından alabilirsiniz ancak 10x ve uzeri büyütmelerde en az iki lensli olanlarını almakta fayda var, diğer türlü görüntü iyi bir şekilde odaklanmıyor, iş yapmanız güçleşiyor.. Ayrıca sürekli kullanılan 4x lik lüp için bir kafa bandı (headband) almakta da fayda var.
Resim
Resim
Resim
5- Üfleç (Dust Blower). Mekanizma, kadran vs. üzerindeki tozları uzaklaştırmaya yarıyor.
Resim
6- Rodico. Bu saatçilerin kullandığı çok işlevsel bir malzeme. Yeşil renkte esnek, sakızımsı bir malzeme, koparıp koparıp kullanıyorsunuz :) Temel amacı mekanizma üzerindeki ince kirleri, parmak izlerini vs temizlemek ama dediğim gibi daha başka işlere de yarıyor.
Resim
Resim
7- Pith wood. Bunun türkçesini bilmiyorum ama tahmin edersiniz ki bir tür ağaç. İç dokusu yumuşak olan bu doğal malzeme ince kütükler halinde kullanılıyor. Tornavida, çift vb. aletlerin ucunu buna batırmak suretiyle kirden-yağdan arındırıyorsunuz.. Yağ çubukları da buna batırılarak temizleniyor.
Resim
Resim
Resim
8- Peg wood. Bu da bir çeşit ağaç çubuk. Bunun ucuna rodico alıp mekanizma üzerine sürerek kirli olan yüzeyleri temizleyebiliyorsunuz. Yada bu çubukları kırarak sivri ucuyla zor bölgelerdeki ince kirler de temizlenebiliyor.
Resim
9- Sökülen mekanizma için kapaklı tepsi (Movement Tray). Söktüğünüz parçaları plastiklen, bölmeleri ve kapağı olan bu tepsiye koyuyorsunuz.
Resim
10- Parçaları saklamak için tepsi (Compartments parts tray). Bu da küçük parçaları saklamak için gerekli, bir kaç tane olmasında fayda var.
Resim

Bu arada mekanizmayı saatin içinden çıkarmak için elbette case holder ve case opener gerekiyor. Bunlar da şöyle:
Resim
Resim
Resim
Ayrıca çalıştığınız alanda düşen parçaların zıplayıp hoplayıp kaybolmaması için bir bench mat kullanmakta da fayda var. Aşağıdaki linkte ilgili konuya bakabilirsiniz:
viewtopic.php?f=49&t=7515#axzz1zU3mPLkF

Şimdi bunları toplarsak parasal anlamda epey bir yekün tutuyor ancak hepsini en kalitelisinden (bergeon) dahi alsanız toplamda ancak belki bir Tag Heuer Aquaracer parası eder, bu açıdan bakınca da çok da pahalı değil, karşılanabilir gibi sanki.. :?:
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Re: (Başlangıç Düzeyi) Asgari Saatçi Aletleri

Mesaj Remre » 29 Kas 2012, 12:33

asymptote saygılar :champ: Çalışmaları heyecanla bekliyorum.
Eski kullanıcı adı: e155159
Kullanıcı avatarı
Remre

Mesaj mlm » 29 Kas 2012, 13:13

Adaşım konu için teşekkürler, daha önce bir arkadasımızın(kim olduğunu hatırlayamadım) hesaplı bir şekilde aldığı ve tüm bu malzemeleri içeren bir takım olacaktı ebay'de ama bulamadım şimdi, fiyat yanlış hatırlamıyorsam $ 35-40 civarları idi ..
Benim de aklımdaki bir konu, Serkisof'un mekanizması üzerinde denemeler yapmak istiyorum fırsat olursa..
Instagram:
watchtron
anatoliastraps
Kullanıcı avatarı
mlm

Mesaj herofb » 29 Kas 2012, 13:27

asymptote eline sağlık , çok güzel bir konu :champ: :champ:

ileride daha da detaylandırmanı bekliyorum
Kullanıcı avatarı
herofb

Re: Ynt: ( Başlangıç Düzeyi ) Asgari Saatçi Aletleri

Mesaj hydrocon » 29 Kas 2012, 13:56

Soldaki tornavidalar bir fotoğraftan tanıdık geldi :) paylaşım için teşekkürler eline sağlık
Her şey zehirdir mühim olan dozdur.
Kullanıcı avatarı
hydrocon

Re: ( Başlangıç Düzeyi ) Asgari Saatçi Aletleri

Mesaj Suntzeff » 29 Kas 2012, 13:57

@asymptote eline, emeğine sağlık süper bilgilendirme olmuş :thumbup:
Kullanıcı avatarı
Suntzeff

Mesaj hydrocon » 29 Kas 2012, 13:58

mlm yazdı:Adaşım konu için teşekkürler, daha önce bir arkadasımızın(kim olduğunu hatırlayamadım) hesaplı bir şekilde aldığı ve tüm bu malzemeleri içeren bir takım olacaktı ebay'de ama bulamadım şimdi, fiyat yanlış hatırlamıyorsam $ 35-40 civarları idi ..
Benim de aklımdaki bir konu, Serkisof'un mekanizması üzerinde denemeler yapmak istiyorum fırsat olursa..

Pim değişimi gibi basit işlemleri yapabileceğimiz bir set bulursan bende alabilirim.
Her şey zehirdir mühim olan dozdur.
Kullanıcı avatarı
hydrocon

Mesaj asymptote » 29 Kas 2012, 14:01

Rica ederim beyler, ilgi duymanız, takip etmeniz beni de mutlu ve memnun ediyor. :thumbup:
Herojd çok güzel bir detaylandırma çalışmasını sonlandırmak üzereydim ki büyük bir aksilik oldu, belirsiz ve ileri bir tarihe ertelendi..
hydrocon yazdı:Soldaki tornavidalar bir fotoğraftan tanıdık geldi :) paylaşım için teşekkürler eline sağlık

hydrocon dikkatlice bak, başka bir şeyin de tanıdık gelmesi lazım.. ;)
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Sonraki

• Similar topics
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Yazar

Dön TSF Saat Servis Merkezi - Watch Service Centre

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 43 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners