TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Saat Alım Sürecinin İncelikleri

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Saat Alım Sürecinin İncelikleri

Mesaj aylakgunler » 27 Tem 2012, 13:48

Herkese merhabalar. Umarım konuyu dogru yere açmışımdır zira çok düşündüm ve yazacaklarımın en uygun yerinin burası olduguna karar verdim.

Ben hafta başında 5000 TL'lik bir bütçe ile alınacak saatler konusunda siz değerli forum üyelerinin görüşlerini merak etmiştim. Sonra da gece gündüz "saatler, kalibreler, markalar, tarihçe, diver nedir, kimin kolunda hangi saat var" gibi forumu a'dan z'ye okumaya çalıştım. :)

Şimdi de görüyorum ki saat dünyası eşi benzeri olmayan bir derya. Bütçenize göre hemen hemen sınırsız alternatifler mevcut. İşte ben burada siz değerli üstatların bir konuda fikrini almak istedim. O konu da şöyle:

Diyelim uzun zaman sonunda bir saat için hatırı yüksek bir meblağ ayırma şansınız oldu. Bu meblağ 10.000 TL civarı bir miktar olsun. Burada siz üstatların karar mekanizmaları nasıl işliyor? Misal bu 10.000 TL'yi gelenekçi bir markanın bir saatine mi vermek sizin için uygundur, yoksa 15-20 yıllık ve yükselişte olan bir markanın saatine mi? In house üretim yapıp yeni bir firma mı sizi cezbeder yoksa ETA mekanizma kullanan eski bir firma mı?

Değerli üyelerin görüşleri benim için çok aydınlatıcı olacaktır.
Saygılarımla.
Kullanıcı avatarı
aylakgunler

Re: Saat Alım Sürecinin İncelikleri

Mesaj drk » 27 Tem 2012, 14:57

Öncelikle bol bol araştırma yapıp bilgileniyorum ve almayı düşündüğüm saat(ler)i daha önce kullanmış kişilerin yorumlarını okuyorum. Teknik ve görsel açıdan beğendiğim saatleri mercek altına aldıktan sonra fiyat araştırması yapıyorum. Sorunuza gelirsek eski firmanın in-house mekanizma kullanan saati derim :) Bu ve daha üstünde bir miktar parayı henüz emekleme aşamasında bir firmanın saatine verirseniz o parayı unutabilirsiniz. Olay in-house-eta kıyaslaması değil aslında. Sonuçta hepsi aynı zamanı gösteriyor. Olay bana göre daha çok marka ve modellerde bitiyor. Yılların verdiği özgüvenle üretim yapan devler varken bu fiyat kategorisinde küçüklere ancak armut toplamak düşüyor. Fiyat seviyesini aşağı çektiğimizde bol bol uzakdoğu esintileri görüyoruz ki elimden geldiğince uzak durmaya çalışıyorum. Seviyeyi çok yükseltirsekte aşırı pahalı butik üretimlerle karşılaşıyoruz ki ilgi alanıma gir(e)miyor. Kısaca 10bin-20bin dolaylarında en güçlüler belli, bunların dışında alışverişler bana riskli geliyor.
Kullanıcı avatarı
drk

Mesaj Thevenin » 27 Tem 2012, 17:16

Belirlenmis miktarda bir paraya suphesiz satin alacak bir sey bulunur. Oysa amacimiz hororgasm. :D

Bu anlamda bence hedef her daim butcenin onunde olmali, elbette butcenin hedefi gorebilecegi menzilde :D Isbu sebepten cokca rastladigimiz " x K CHF/USD/EURO/Kuveyt Dinari'na Ne Alalim ? " sorgusu, eger es kaza hedefe ulastiramiyorsa, yersizdir, yok olmaya mahkumdur. ( bkz. Ev Yaptiracakti / Aziz Nesin ) :D

Deli gonul begenir, marka/model/seri secilir, o dogrultuda para ayirilir. En son noktada begeni guncellenir, target in-sight, tango down. Ozetle felsefemiz one shot one kill beyler :D

P.S. Ayrica tuketimi hedef dogrultusunda ertelemek mutluluk verir. (bkz. "If money doesn't make you happy, then you probably aren't spending it right", Elizabeth W. Dunn et. al., Journal of Consumer Psychology, 2011)
Thevenin
Kullanıcı avatarı
Thevenin

Mesaj sedir » 27 Tem 2012, 18:01

Thevenin çok hoşsun 8-) . Adını verdiğin makaleyi okumak için bile 31,50 USD gerekiyor :lol: Bundan sonra senin gönderdiğim metinlere sayaç gibi birşey takılırsa şaşırmam. (Yetkin var neden olmasın? :lol: )
Vakit nakittir.
Kullanıcı avatarı
sedir

Mesaj serdarfb » 27 Tem 2012, 18:44

Benim saat maceram 6 sene once basladi. O gunden bu yana 15 e yakin saate sahip oldum ve ilk saatim disinda hicbirini bir butce belirleyerek almadim. Bana gore kisinin hobileri, yasam tarzi, zevkleri vb... seyler ona o zaman icin hangi saati alacagini soyluyor. Birgun bakiyorsunuz yuksek butce gerektiren Isvicreli bir dress watch yada oburgun sportif, pusulali, termometreli bir Japon. Saate bir butce koyarak yola cikildiginda o butcenin altinda bir secenek karsiniza ciktiginda zaman zaman begenseniz bile butcenin altinda oldugu icin almamayi tercih edebiliyorsunuz. Belki de o saat sizi daha yuksek butceli bir saatten daha memnun edecek.

Bende Drk ye katiliyorum. Once saati begenip daha sonra mercek altina alip en sonunda da butceye uyup uymadigina bakmak gerekir bence. Tabi ki burada yada baska biryerde bulabilecegimiz sevgili dostlardan/ustalardan bilgi almak ta yapilmasi gereken birsey diye dusunuyorum. Kisa bir zaman once nerdeyse almis oldugum bir saati buradaki dostlarin tavsiyeleri ile almaktan vazgecip baska bir modele yonlendim ve yaptigim secimden cok memnunum. :thumbup: Aldigim saat vazgectigimden liste fiyati olarak neredeyse 4.000 euro daha ucuzdu.
Kullanıcı avatarı
serdarfb

Mesaj Thevenin » 27 Tem 2012, 20:15

sedir yazdı:Thevenin çok hoşsun 8-) . Adını verdiğin makaleyi okumak için bile 31,50 USD gerekiyor :lol: Bundan sonra senin gönderdiğim metinlere sayaç gibi birşey takılırsa şaşırmam. (Yetkin var neden olmasın? :lol: )

Ben erisebiliyorum ve ekliyorum hocam :D :thumbup:

Thevenin
Kullanıcı avatarı
Thevenin

Mesaj asymptote » 27 Tem 2012, 20:32

Society for Consumer Psychology'den izin aldın mı Thevenin eklemek için? :D

aylakgunler iyi bir konuya değinmişsin, arkadaşlar yanıtlamışlar zaten, ben 10 000 TL tutarında bir saat alma aşamasına gelmediğim için henüz bu sorunuzu pas geçiyorum, ama şunu söyleyebilirim: Çok yüksek bütçeli saatler almadığım için markaları pek fazla önemsemiyorum genelde, alacağım saatin teknik yönünün üstün olmasına bakıyorum daha çok, fakat eğer bütçe 5 hanelere falan kayarsa işte o zaman marka prestiji ve marka tarihçesi çok önem kazanıyor. Drk'un dediği gibi 10-15 sene sonra ortadan kaybolacak bir markaya ciddi paralar vermek büyük risk. Sanırım bu yüzden olsa gerek belirttiğiniz bütçelere yakın aralıkta bu forumda en çok önerilen Rolex Submariner. (10 bine Sub alınıyor muydu arkadaşlar? :D)
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj herofb » 27 Tem 2012, 20:49

Ben genel olarak bütçeye gore saat bakılmasına karşıyım çünkü saat her zaman araba ya da ev gibi fiyatı arttıkça faydası ve kalitesi artan bir ürün değil bu yüzden bence bir saate aşık olunmalı sonra paramız yetmiyorsa para biriktirme ya da daha uygun fiyatlı bulma çalısmaları yapmalı diye düşünüyorum

Ya da en kolayı hic kasmadan o saati neden o kadar istediğinizi bulup o nedeni size sağlayacak daha uygun bir saat alırsınız

Ornek : in house ise sizi cezbeden 3000- 4000 TL'ye in house Swiss var , Optik ise mutlaka benzer bir saat vardır (submariner - orient mako) Marka ise giriş seviyesi bir model bakmak gibi
Kullanıcı avatarı
herofb

Sonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Aydn2425, Dorukeski, Eterna, fsinan, Icarnaceast, kirpi ve 248 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners