Fsinan senin durumun için ön yargı ile yaklaşmıyorum. Sen bu konuda zaten haklı olan tarafsın. Hassas olmak kötü bir şey değil, hassas isen bu işlemi nereye yaptıracağını seçerken aynı hassasiyeti göstersen belki rahat ederdin demek istedim. Yani sen o saati teslim ederken adamların iş profesyonelliği veya ne gibi bir sistemle bunu yapacağı hakkında en ufak bilgin yoktu. Seçenek az, profesyonellik zayıf resmen elin kolun bağlı kalmış seninde, sonucu bilmeden teslim ettin manasında konuşuyorum. İşlem sonrası ise piyangodan sana daha kullanılmadan çizilen yeni alınmış bir saat çıkmış oldu.
Ülkemizde özellikle bu tarz servis ve hizmet sektörlerinde kalifiye çalışan eksikliği oldukça yüksek seviyede bu nedenle daha profesyonel yerleri tercih etmekte fayda var diye düşünüyorum. Bazı kişilerin diğerlerine göre daha hassas hatta bazen aşırı pimpirikli dahi olabilecekleri bir gerçek. Bunu sadece saat olarak düşünmemek lazım farklı konularda değişik tepkiler veren kişiler dahi olabiliyor. Örnek otomobil jant bijonu sıkan servis elemanına bijonu çizeceksin diyen kişi bile var ama bu kişiye sorsan saatin çizilmiş diye umurunda dahi olmayabiliyor.
Bence ülkemizde bu anti-profesyonelliğin en büyük sebebi bu tarz hizmet ve servislere talep edilebilen düşük bedeller ve bu sebeple çalıştırılan anti kalifiye kişiler. Bugün USA'de Govberg diye bir saat servis merkezinin fiyat listesi dikkatimi çekti. Firma saat pilini 60 USD'ye değiştiriyor. Herhalde bakla çıkarma işlemi saat farklı yerden alınmış ise gene o civarlardadır. Çok elbette ama burada çoğu yere selamın aleyküm diye girince ücretsiz yaparlar bu tarz işleri veya ne verirsen ver şeklinde biter. Bu bizim kültürümüzde mevcut ve hoş bir detay ama sonucu belirsiz. Elbette ücretsiz olarak çok dikkat ve emekle yapan çok usta kişide vardır mutlaka ama profesyonellik ve ustalığı aynı anda müşteriye sunabilmek çok başka bir olay.
Nicky'nin bu konuda USA'de bir anısı vardı. Seamaster veya Submariner'den bir bakla çıkartılması gerekmişti. Saat tamircisi yanlış hatırlamadıysam 40 USD demiş. Nicky ne yaptın sen yankee demesine rağmen en ufak indirim yapmamış

Eminim bu adam işinin hakkını veriyordur ve iş bitimince bakla çıkarıldı şeklinde ibare ile faturasını da kesiyordur. Elbette istisnalar vardır ama genelleme yaparsak Türkiye'de bu tarz işler henüz çok zayıf. Özellikle saat sektörü için konuşursak pazarın darlığı bunun en büyük sebebi bence.