TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Zaman Denklemi - "Equation of Time"

Saat Mekanizmaları ve Teknik Bilgiler Konusunda Paylaşım Bölümü
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, Saat Mekanizmaları Bölümünde Birçok Mekanizma Üreticisi Firmanın Model, Kalbre ve Makine Verilerine Detaylı Fotoğrafları ile Ulaşabilirsiniz. Ayrıca Saatlerde Kullanılan Teknolojileri Açıklayan Detaylı Bilgilendirme Konularını Okuyabilirsiniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Zaman Denklemi - "Equation of Time"

Mesaj Thevenin » 08 May 2012, 15:08

AboveTheRim yazdı:Merak ettiğim meridyen / enlem bilgilerini firmaya verip özel mi yaptırıyoruz yoksa saatlerde birçok farklı şehir zaten var mı? Misal Nairobi/Moscow. Veya LA 11h53' yazıyor kadranda bakın :?:

Yine tekrar edersek, hem EOT hem de Sun rise/set bulunduran bir saatte, herhangi bir nokta icin bu komplikasyonlarin isleyisi ve gosterimi icin gereken parcalar lokal olarak yine o yerin enlem ve boylamina ozel olmak zorunda ve siparis uzerine yapilmalari gerekli. Sehire bile degil, her konuma ozel. Misal The White House ;)

Resim
Thevenin
Kullanıcı avatarı
Thevenin

Mesaj AboveTheRim » 08 May 2012, 16:52

Thevenin yazdı:
AboveTheRim yazdı:Merak ettiğim meridyen / enlem bilgilerini firmaya verip özel mi yaptırıyoruz yoksa saatlerde birçok farklı şehir zaten var mı? Misal Nairobi/Moscow. Veya LA 11h53' yazıyor kadranda bakın :?:

Yine tekrar edersek, hem EOT hem de Sun rise/set bulunduran bir saatte, herhangi bir nokta icin bu komplikasyonlarin isleyisi ve gosterimi icin gereken parcalar lokal olarak yine o yerin enlem ve boylamina ozel olmak zorunda ve siparis uzerine yapilmalari gerekli. Sehire bile degil, her konuma ozel. Misal The White House ;)

Resim

Evet bende Ap'nin videoyu 2. kez dikkatli seyrettiğimde lokasyon disklerini gördüm :thumbup: Her bölge için farklı ki zaten sen resimlerinide koymuşsun ayrıca, ss aldın sanırım ;) Hesabın mantığını ve sağlamasını yaptım (gerçi basit bi hesap biraz küsuratlı okadar) ve Parisin 50dk lık sapmasını gördüm. Sonrada İstanbul'u hesapladım. GMT bölgesine göre Londra 12 saat , Paris 12,50' ve ve ve İstanbul 14,30' (+- 2') hata payıyla. :thumbup:

Sanırım işlemleri yazmama gerek yok :D

Edit: Evet Thevenin boylam üzerinden yapılıyormuş hesap zaten AP videosunda dk 2:30 gibi gösteriyor. Gidiş yolum tamamen farklı ama güzel bir sorgulama oldu kendimce belki işe yarar birilerine biryerde:)

Şöyleki hesabımın sonucu doğru. 14:30 Gmt+2 'de İstanbul'un yaklaşık değeri demiştim (ki hatalı kısmı 20küsur dk :lol: ) ama bu sonuç Londraya göre alınmışı oluyor. Ha kadranda (+2) lik kısım yazmazdı yine ama rakamlar tutmamış çünkü ben meridyen hesabı yaptım :) Tabi İstanbul'un meridyenindeki ; çaplar farklı, dünya dönüş hızı farklı ve sonuç yine yeniden 4dk lık boylamların yaptığı fark.

P.S: Bunu edit olarak geçtim çünkü en sade ve doğru mantık boylam hesabı bu saatlerin prensipleri için seninki sonda dursun :champ:
En son AboveTheRim tarafından 08 May 2012, 18:46 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Mutluluk başarıya, başarı ise zamanı değerlendirmeye bağlıdır.
Kullanıcı avatarı
AboveTheRim

Mesaj Thevenin » 08 May 2012, 18:09

Kadranda belirtilen saat, o yer icin yerel saat ile saat 12.00 iken bulunulan zaman dilimindeki saat. Zaman dilimleri 1 saatlik oldugundan bu iki saat arasindaki fark da en fazla 60 dakika olabilir. Ornegin, EST ( UTC-5 ) zaman dilimini kullanan Washington DC, 77° Bati boylaminda. 75° Bati'da bulunan EST zaman diliminde saat 12.08 iken Washington DC'de yerel saat 12.00. 360 derece 24 saat=1440 dakikaya, dolayisi ile 1 derecelik boylam farki 4 dakikalik farka karsilik.

Ayni zaman dilimini kullanan New York City yakinlarinda bir yer 73.75° Bati'da olsun. EST saat 11.55'te, buraya ait yerel saat tam 12.00.

118.25° Bati'daki Los Angeles'ta yerel saat 12.00 iken 120° Bati PST ( UTC-8) standart zamani 11.53.

Paris UTC+1 zaman diliminde bulunurken boylami 2.3470° Dogu, UTC+1 saat yaklasik 12.50'de Paris'te yerel saat 12.00.

Turkiye saati ile standart olarak UTC+2'de saat 12.04 iken, yaklasik 29° Dogu boylaminda bulunan misal Topkapi Sarayi'nda yerel saat 12.00.
Thevenin
Kullanıcı avatarı
Thevenin

Mesaj Thevenin » 16 May 2012, 22:25

Breguet, Paris, No. 4111, c.1827, ortalama gunes zamani ve gercek gunes zamani gosteren zaman denklemli, manual perpetual calendar, half-quarter repeater cep saati.

Gerceklesen satis fiyati CHF 2,547,000. Ayni muzayedede satilan cift mekanizmali Breguet ile beraber en yuksek degerde alici bulan iki Breguet'den biri. Iki saat icin toplam CHF 6,886,000 degerindeki alimi gerceklestiren Breguet Muzesi.

Resim

Breguet Résonance Montre à Deux Mouvements Cep Saati :arrow: viewtopic.php?f=12&t=8563#p122236

Resim
Thevenin
Kullanıcı avatarı
Thevenin

Mesaj drk » 16 May 2012, 22:37

Ben alıcıdan çok satıcıyı merak ettim. Eğer saati satan kişi herhangi bir müşteriyse breguet böyle bir saati nasıl bu zamana kadar müzesine koyamaz da böylesine astronomik rakamlar karşılığında geri satın almak zorunda kalır.

Bir diğer seçenekte satıcının breguetinin kendisi olması. Yani kendi saatini satın alıp prestijine prestij katması.
Kullanıcı avatarı
drk

Mesaj Thevenin » 16 May 2012, 23:02

Drk yazdı:Ben alıcıdan çok satıcıyı merak ettim. Eğer saati satan kişi herhangi bir müşteriyse breguet böyle bir saati nasıl bu zamana kadar müzesine koyamaz da böylesine astronomik rakamlar karşılığında geri satın almak zorunda kalır.

Bir diğer seçenekte satıcının breguetinin kendisi olması. Yani kendi saatini satın alıp prestijine prestij katması.

Ya da bu saatlerin varligindan habersiz olunmasi :D Hatta iki mekanizmali saat icin aynen oyle bir durum soz konusu. Bu saate ait 23 Mart 2012 tarihli Breguet sertifika no. 4369

Resim
Thevenin
Kullanıcı avatarı
Thevenin

Mesaj asymptote » 18 Eyl 2012, 10:26

Müzecilik konusunda sanırım hiçbirisi Patek'in eline su dökemez, boşuna kral olmamış adamlar..
Bu arada gerçek gün doğumu ve gün batımı zamanını bilme zorunluluğu olmayan birisi için "equation of time" komplikasyonunun hiçbir esprisi yok. Diğer komplikasyonlar gibi bunun da pratik faidesi sıfıra yakın. Ama buna rağmen heyecan verici.. :)
Teşekkürler Thevenin.. :thumbup:
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj Remre » 18 Eyl 2012, 11:34

Çok güzel paylaşım olmuş Thevenin teşekkürler.
AP'ye bundan başka diyecek bir şey bulamıyorum.
Resim
Eski kullanıcı adı: e155159
Kullanıcı avatarı
Remre

ÖncekiSonraki

Dön TSF Saat Mekanizmaları & Teknik Bilgiler - Movements & Technical Info

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 50 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners