mrbars yazdı:Bir başka pencereden konuyu kendime göre yorumlarsam, ben Tissot'a da, Grand Seiko'ya da 15.000 TL vermem. Casio'ya da 1.500 TL vermem. Ama Maurice Lacroix'da hedeflediğim (ne demekse) bir model var, pink gold; 12k USD. Hangi koşulda ne zaman alacağımı biliyorum, planlamışım, heveslenmişim. Ancak tabiki bir başkası o paraya o saat alınmaz da diyebilir. Özetle, en nihayetinde genel kıstaslar ve teamüllerin dışında, kişisel heves ve beğeniler de saat seçiminde belirleyici olabilir.
Biri GS için sudan yemekten kesilir, diğer tarafta genel çoğunluk da Seiko markası dolayısıyla o paraya alınmaz der. Sonuçta azınlık da, teamülcü çoğunluk taraf da haklı bence.
Ali: Çok beğeniyorum, inanılmaz bir teknoloji GS. Hakkını yiyorlar, "ben" alacağım ve "ben"ce 15.000 TL verilir. Doğru.
Veli: Marka gücü zayıf, ikinci eli yok; prestij olarak alt/orta seviye Swiss ayarında. 15.000 TL verilmez. Doğru.
Otomobilde olay sadece A noktasından B noktasına gitmek olsaydı herkes 1.3 litre 100 HP sedan bir dizele binerdi. Farklılaşma varsa olay A noktasından B noktasına gitmek değil sadece. Saatte de böyle, olay saati öğrenmek olsaydı hepimiz Casio kullanırdık, olay zamansa dakiklikse; daha ötesi yok. Ama olay orada da sadece saate bakıp öğrenmek değil, teknoloji değil. Bu yüzden GS'ye 15.000 TL "ben" de vermem. Verene de kızmam; Kişisel bir takı, ifade biçimidir; beğenmiş, istemiş almış.
Katılıyorum, aslında bu duruma kimsenin itirazı olamaz.

Genel olarak yazmak gerekirse konu amacından çıkmış önceki mesajlarda diyebilirim, Grand Seiko mekanik calibreli model neden dünyanın en iyi saati olamaz onum sebepleri irdeledik ve açıklamaya çalıştık. Samurai SGBH001 grubundan ciddi bir karşılık gelmemiş hayal kırıklığına uğradım desem yeridir

Vintage konulan model şeklinde yabancı forumlardan ve ebayden 500-1500 USD arasına edinmek mümkün. O nispeten mantıklı sevenleri için. Alternatif olarak misal bir benzer Zenith Elite almak, hem marka prestiji hemde lüks saatçilik tarihçesi adına kullanıcısı için daha mantıklı olabilir. Yoksa kişisel zevke karışmak falan bizim ne haddimize ne de ilgi alanımızda değil, herkes beğendiğini alır takar kimse karışamaz. On binlerce dolarlık saat koleksiyonu olan birileri alacağım dese hiç bu detaylara girmeyiz ama tek lüks ürün için 7.200 USD liste fiyatlı bir Seiko modeline yönelmek normal kullanıcı için en azından bizim şurada saat dünyası içinde geçirdiğimiz yoğun forum aktiviteleri sonucu akılcı değil, bu sebeple sevdiğim ve çıkarlarını düşündüğümden yazıyorum. Elbette çok sevene de neden aldın diyemeyiz, sonradan keşke alsaydım diye pişmanlık yaşamaktan iyidir.
Ben o modeli yaşım ve tarzım gereği beğenmeyebilirim çok normal, sade klasik model saat kullanmayı seven birine gayet güzel olabilir. Ben kendi adıma GS serisi bir ürün alırsam, ki daha önce üst düzey Seiko ürünü aldım çünkü benim için farklı olması ve ayırt edilebilir olması önemliydi. Dediğim gibi GS alırsam Spring Drive için alırım çünkü ödenen bedelin karşılığı o mekanizma. Drago'da SARB0035 var, neredeyse SBGH001 ile aynı 12 de 1 fiyatına. Burda aslında taraf olunmasının sebebi sanırım sadece saatin modelinin ve markasının sevilmesi ve o modelin Seiko markasında en üst serisi bu olunca o modeli arzulamaktan ibaret. Mesela ben GMT Spring Drive Grand Seiko yüklenmiş Basel bölümüne onu beğendim. Drago hiç beğenmemiş. Sonuç olarak iş dönüp dolaşıp ilk başta optik tercihe geliyor gibi duruyor. Aslında benim araştırıp yazdığım bilgiler kimsenin zerre kadar umurunda değil

Japonyada dünyanın en iyi zaman tutan quartz kalibreli saatlerinden birisi olan Citizen Chronomaster modelleri GS'ile neredeyse aynı fiyat ama hiç değilse saat altın

Spring Drive kalibrelerin ise farklı Seiko ürün serilerinde de bulunması sebebi ile kişisel tercih olarak Grand Seiko'yu özel kılan iki unsur bazı modellerinde bulunan GS aslan arması ve beğendiğim modelleri için fazla kişide olmayacak bir ürüne sahip olma hissi. Benim için günlük sapma ve ince hassasiyet konusu önemli bir kriter olmasa bile Hi-Beat mekanik modelinin günlük zaman tutma hassasiyetine Japon saatleri adına saygı duymak lazım

Yukarıda yazdığım modelleri ürün segmentine göre sıralı olarak referans olması için yükledim. 100 USD'den 7.200 USD'ye doğru Seiko markasında bir yolculuğa çıkıyoruz. Seiko 5, Seiko Kinetic, Seiko SARB, GS Quartz, GS Hi- Beat ve bonus olarak Citizen Chronomaster White Gold.