Elimde 1970'lerde üretilmiş Cartier marka bir saat var. Saat yaklaşık 10 sene önce suya düştü ve darbe aldı. Daha sonra tamir için götürüldüğü yetkili servis merkezi mekanizmanın orta direğinin kırıldığını söyledi ve tamir için saatin o zamanki satış fiyatının yarısını talep etti. Buraya verilmeyen saat yurtdışına yollandı ama yine bir sonuç alınamadı. Tabii yılların verdiği yıpranmışlıkta saati etkilemeye başlamıştı. İnternetten araştırdığım kadarıyla kasa gümüş üzerine altın kaplama ve yer yer kaplamada kararmalar oluşmuş. Bir ara saatin kayışı değişmiş ve orijinali yerine kalitesiz bir deri kayış takıldığı gibi orijinal tokasıda kaybolmuş. Kadranda mı yoksa camda mı olduğunu anlayamadığım çizikler var. Yalnız çizikler çok düzenli acaba saatin orijinali mi böyleydi diye düşündüm bir an. Buraya kadar anlattığım kısım saat benim elime geçene kadar olan kısımdı. Saati dün pırlanta götürdüm ne yapılabileceğini öğrenmek için. Oradaki kişi birşey yapılamayacağını tamirin çok çok pahalıya malolacağını söyledi. Israrla tahmini bir rakam istemem karşısında (büyük olasılıkla uydurdu) 7-8k€ gibi bir ücret telaffuz etti. Ardından internette araştırmam sonucu ebayde saate rastladım. Saatin en büyük sorunu mekanizması. Pilli olduğu için herhangi bir müdahele yapılabilir mi bilmiyorum ama en kötü ihtimal değişmesi gerekecek. Kasanın durumunu daha iyi hale getirebilecek bir işlem yapılabilir mi bilmiyorum. Aynı şekilde bahsettiğim çizik sorunu için kadran yada cam değişimi ve son olarak kayış ve yeni toka.
Üstadlarımızdan tamir konusunda beni bilgilendirmelerini rica ediyorum. Aklıma gelen bir diğer nokta ise eğer tamiri çok pahalı olacaksa yada mümkün değilse aşağıdaki linklerdeki saat(ler)i alıp yedek parça kaynağı olarak kullanmak mantıklı mı?