o2o yazdı:SalihKara abi, vuruşun elden mi makinadan mı çıktığını uzman göz anlar diye biliyorum, dolayısiyle BENCE bilerek hata yaparak sanatınızı zedelemeyin derim.
( Not: Ben de tam tersi genelde asimetrinin nesnel güzelliği daha iyi ön plana çıkardığını düşünürüm

)
Uzman gözü anlar burda haklısınız fakat ülkemizde gravürden anlayan kaç uzman var ?
Yurt içinden birçok firma bana ulaşıp benden sadece çizim istediler, ne yapacaksınız diye sorduğumda lazerde yapacağız sen bi kez çiz biz onu lazerde işleriz dediler, kabul etmedim
Malesef bu işi anlayacak nitelikte insan çok az, ayrıca teknoloji sınır tanımıyor, lazer ve çeşitli CNC makinaları ile işlenen gravürlere el havası verilebiliyor ve bunun gerçekten elmi yoksa makina işimi olduğunu anlamak için iki şey gerekiyor.
Birincisi iyi bir gravür ustası, gravür ustası olmadıktan sonra bir kişi istediği kadar gravürden anlarım desin farkı göremez,
ikincisi kaliteli bir mikroskop, dediğim gibi bazı makinalar çok iyi gravür yapıyor ve el havası veriyor, çıplak gözle veya standart bir büyüteç ile bunu anlamak imkansız, fakat mikroskop altında iyi bir gravür ustası bunu çok rahat anlar.