TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Üniversite Tercih Dönemi Fikir Alışverişi

Forum Kurallarına Uygun Farklı Konular Üzerine Sohbet ve Paylaşımlar
Forum kuralları
Sevgili Üyeler Forum Kurallarında Tartışılması Uygun Olmadığı Belirtilen Konular Hakkında Bu Bölümde Paylaşım ve Fikir Bildirimi Yapmayınız. İnançlar, Politika, Fanatizm, Irkçılık Vb. İçeriklerde Konular Açmayınız. Ayrıca Kişisel Mahremiyet ve Ailesel Durumlarınızı İçeren Konuları Burada Paylaşmayınız. Birbirinize Saygılı Olunuz Lütfen.

Re: Üniversite Tercih Dönemi Fikir Alışverişi

Mesaj Miriel » 09 Tem 2013, 01:39

Biraz daha yardımcı olması açısından gidebileceğim bölümleri yazıyım.

İTÜ/YTÜ Elektronik&Haberleşme
İTÜ/ODTÜ İnşaat
İTÜ Bilgisayar
İTÜ Uçak/Makine
Boğaziçi Uluslararası İlişkiler
Bilkent Ekonomi
İstanbul Hukuk

Bunlar şu an gidebileceğim bölümler.
NOBLESSE OBLIGE!
Kullanıcı avatarı
Miriel

Mesaj vmetin » 09 Tem 2013, 03:23

Bu puanlarla yıldıza gidersen sadece yazık olur. Kim soktu bu yıldız işini aklına yaaa.

ODTÜ İTÜ Boğaziçi Bilkent Ankara Üniversitesi
Gerisi fasarya
Kullanıcı avatarı
vmetin

Mesaj basto » 09 Tem 2013, 04:00

Şu an hala seçimlerin çok geniş bir alanı kapsıyor Miriel. İnşaat, makine, bilgisayar mühendisliklerinin yanı sıra ekonomi ve hukuk var. Ben sana bundan bahsediyorum. Bu şekilde seçim yapmamalısın. Bunlar apayrı dünyalar. Bu mesleklerin ne iş yaptığını öğren öncelikle. Sonra uygun olup olmadığını düşün. Ne kadar istediğini düşün. En fazla 2,3 alan seçmelisin ama birbirine yakın olmalılar. Örneğin bilgisayar, elektronik ve haberleşme mühendislikleri gibi. Veya işletme, ekonomi, veya endüstri müh gibi. Veya sadece hukuk ya da tıp.

Daha sonra üniversite sıralamasına geçersin. Sen sanırım puanının tuttuğu yerlerden genel bir seçim yapıyorsun. Böyle olmamalı. Meslek seçiyorsun ve o seçtiğin meslek ömür boyu seni etkileyecek. Sana kendini tanımamız için yardım etmemizi istersen buraya yaz bakalım, nelerden hoşlanırsın, nasıl yaşarsın, nasıl birisindir? Seni arkadaşlarına sorsak ne derler hakkında? Hayattaki en büyük amacın nedir? İleride ne şekilde yaşamak istiyorsun? Nelere kabiliyetin vardır?

Belirli bir meslek seçtikten sonra üni sıralamasına bakacaksın. Eğer özel şirketlerde çalışmak istiyorsan en çok rağbet gören ve top 5 olarak adlandırılan üniler şunlardır: boğaziçi, odtü, koç, sabancı ve bilkent. Bazı nadir burnu büyük şirketler bu 5 dışında eleman bakmazlar hatta. Bu beşlinin ardından da İTÜ ve Galatasaray önce olmak üzere YTÜ, Marmara, İstanbul, Hacettepe gibi üniler gelmektedir. Bu kurala istisnalar dahil değildir. Yani top 5 dışındaki bir üniversite özel bir alanda çok iyi olabilir. Bu durumda da o alandaki öğrenciler top 5 gibi değerlendirilirler.
Murat
Kullanıcı avatarı
basto

Mesaj asymptote » 09 Tem 2013, 11:58

Ben Miriel'i az çok tanıdığımı düşünüyorum. Okumayı, gezmeyi, araştırmayı, sorgulamayı ve fotoğraf çekmeyi seviyor. :) Sayısalda başarılı ama göze çarpan bir üstünlüğü yok. Diğer taraftan sayısal ve sözeldeki kümülatif başarısı yüksek, netekim bu eşit ağırlık puanına da yansımış. Tam bir iktisatçı profili çiziyor aslında. Burada kişiler kendi menkıbelerinden yola çıkarak şunu yaz, bunu yazma diyebilirler. Tavsiyelere muhakkak kulak ver ama körü körüne bağlanma. Herkesin yaşayacağı tecrübeler farklı olacaktır. Mevcut TM puanınla iyi bir okulda iktisat okuyabilirsin. İktisat okuyan herkes devlette çalışacak diye bir kaide yok. Örneğin benim liseden sınıf arkadaşım Boğaziçi İktisat'ı bitirdi, şimdi Procter & Gamble'a bağlı kozmetik şirketi Max Factor'ın marmara bölgesi satış müdürü ve hayatından gayet memnun. Sadece demek istiyorum ki bu opsiyonu devre dışı bırakma.. Ben mühendisliklerden ziyade iktisat, işletme, uluslararası ilişkiler, siyasal bilgiler, kamu maliyesi gibi alanlarda daha başarılı olacağını düşünüyorum. Bunların içinde bir tercih yapılacaksa da benim önerim iktisat.
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj mcd » 09 Tem 2013, 12:29

Bence Sözel bir bölüm okumak istiyorsan kesinlikle Boğaziçi olmalı.
Mühendislik olarak İnşaat düşünüyorsan geçen sene yanlış hatırlamıyorsam dünyadaki en iyi 100 bölüm arasına ülkemizden giren tek bölüm ODTÜ İnşaat İTÜ de ilk 500 de diye hatırlıyorum bu sıralamayı akademisyen arkadaşlar daha iyi bilir.
Genede en iyi bölüm en mutlu olacağın bölümdür.
Cihan
Kullanıcı avatarı
mcd

Mesaj Miriel » 09 Tem 2013, 12:34

vmetin yazdı:Bu puanlarla yıldıza gidersen sadece yazık olur. Kim soktu bu yıldız işini aklına yaaa.

ODTÜ İTÜ Boğaziçi Bilkent Ankara Üniversitesi
Gerisi fasarya

Vmetin sınavdan önce hastalanmayıp üst üste gelen şanssızlıkları yaşamasaydım belki bunları konuşmuyor olacaktık fakat nasip diyelim. İTÜ'den girebileceğim bölümleri yazdım aynı bölümler yüksek ihtimalle ODTÜ'de de tutuyor var mı tavsiye ettiğin bir bölüm.Şu an İTÜ bazı mühendislikler için ingilizce bölümlerini kapattı. YTÜ'de %100 ingilizce bölümlerini açtı sıralamaları yükselecektir diye tahmin ediyorum.

basto yazdı:İnşaat, makine, bilgisayar mühendisliklerinin yanı sıra ekonomi ve hukuk var. Ben sana bundan bahsediyorum. Bu şekilde seçim yapmamalısın. Bunlar apayrı dünyalar. Bu mesleklerin ne iş yaptığını öğren öncelikle.

Basto bende bunu öğrenmek ve farklı fikirleri almak için bu konuyu açtım. İnternette farklı mecralarda araştırmaya girince herkesi her şeyi kötülediği saçma bir durum ortaya çıkıyor.

asymptote yazdı:Ben Miriel'i az çok tanıdığımı düşünüyorum. Okumayı, gezmeyi, araştırmayı, sorgulamayı ve fotoğraf çekmeyi seviyor. Sayısalda başarılı ama göze çarpan bir üstünlüğü yok. Diğer taraftan sayısal ve sözeldeki kümülatif başarısı yüksek, netekim bu eşit ağırlık puanına da yansımış.

Bu kısımlar çok doğru fakat işletme/iktisatı yüksek lisans düzeyinde okumak daha mantıklı değil mi?
NOBLESSE OBLIGE!
Kullanıcı avatarı
Miriel

Mesaj Remre » 09 Tem 2013, 12:40

Bilgiler doğru mcd :thumbup: :D
mcd yazdı:Bence Sözel bir bölüm okumak istiyorsan kesinlikle Boğaziçi olmalı.
Mühendislik olarak İnşaat düşünüyorsan geçen sene yanlış hatırlamıyorsam dünyadaki en iyi 100 bölüm arasına ülkemizden giren tek bölüm ODTÜ İnşaat İTÜ de ilk 500 de diye hatırlıyorum bu sıralamayı akademisyen arkadaşlar daha iyi bilir.
Genede en iyi bölüm en mutlu olacağın bölümdür.
Eski kullanıcı adı: e155159
Kullanıcı avatarı
Remre

Mesaj Archimed » 09 Tem 2013, 13:36

Sevgili Miriel; anladığım kadarıyla sınavlara bayağı iyi hazırlanmışsın ve bunun karşılığını da en azından puan olarak almışsın, seni tebrik ederim. Arkadaşlarımız oldukça değerli önerilerde bulunmuşlar. Ben de yaklaşık 21 yıl önce oldukça iyi bir puan alarak İstanbul'da bir devlet üniversitesinin yabancı dille eğitim yapan işletme bölümünü kazandım ve bitirdim. Okulda pazarlama üzerine uzmanlaşmama rağmen kariyerimi finans üzerine inşa ettim. Yaklaşık 13 yıl beyaz yakalı olarak çalıştım, en son bir firmada finans direktörü/cfo iken kendi işimi kurdum.

Hayatımın oldukça önemli 20 yılını kendi pişmanlıklarımı da öne çıkartarak senin daha iyi şartlarda hayatını sürdürmeni diler ve aşağıdaki önerilerimi yaparım:

1. Hayatının amacı nedir? Ne yapmayı seversin? Öncelikle buna karar ver. Zira diploma ve eğitim oldukça önemli. Ancak hayata diploma ile başlamayan veya okulu terk edip tutkularının peşinden koşan ve başarılı olan pek çok insan var. Kendini ve amacını doğru tespit edersen başarı ve para bir şekilde gelir. Tercih listene bakınca mühendislik, uluslararası ilişkiler, iktisat ve hukuk gibi farklı alanlar var. Gerçi Türkiye'de işletme veya mühendislik bitirip çok alakasız yerlerde de kariyer yapabilirsin. Oysa ki bu alanların hepsi farklı nosyonlar kazandırır. İşletme veya iktisat eğitimi alırsan temel hukuk bilgisine sahip olabilirsin. 1990'lı yıllarda mühendislik eğitimi alanlar pazarlama veya bankacılık alanına girip bence kaynak israfına neden oluyordu.

2. Eğitim almak istediğin alana kesin karar verdikten sonra söz konusu eğitimi veren en iyi ve "reputable" üniversiteleri seç. Zira eğitim aldığın üniversite hayat boyu yakana ilişecek bir etikettir. Eğer mühendislik, işletme, iktisat gibi bir alanı seçersen ODTÜ, Bilkent, Koç ve Boğaziçi Üniversitesi'ni öneririm. İTÜ şimdi iyi bir okuldur, ancak gelecekte bunun garantisini veremeyiz. Tıpkı bir zamanlar İstanbul, Marmara, YTÜ gibi üniversitelerin iyi okullar olup şimdilerde cemaatlerin sözünün geçtiği okullar olması gibi.. Eğer sanatla ilgili bölümleri düşünüyorsan Mimar Sinan da iyi bir seçenek olabilir. Onun dışında bence şimdilerde moda olan bazı vakıf üniversitelerinin de sonuçta ticari bir mantıkla yürüdüğünü hatırlatır, tavsiye etmem (Bahçeşehir, Yeditepe, Bilgi Üniversitesi, vs). Tıp yazacaksan eskiden İstanbul'da Çapa ve Cerrahpaşa, Ankara'da ise Hacettepe iyiydi. Ama şu anda tıp fakültelerinin durumunu bilemiyorum.

3. Yapacağın bu seçim seni ömür boyu etkileyeceği için bazı endişe ettiğin unsurlar olabilir; onları cesurca değerlendir. Örneğin aslında sevdiğin ve yapmak istediğin bir alandaki eğitimin zorluğu hakkında duyumlar alabilirsin, bunlar cesaretini kırabilir. Veya sevdiğin bir alandaki iş imkanları hakkında olumsuz duyumlar alabilirsin. Şunu unutma; eğer istediğin alandaki eğitimi başka insanlar da yapabiliyorsa sen de yapabilirsin. Bu belki kolay olmayabilir, ama sevdiğin bir işi yaparken veya sevdiğin bir alanda eğitim yaparken zorlukları kolayca aşarsın. Belki eğitimi aldığın branşta Türkiye'de iş imkanı kısıtlı olabilir. Eğer sen hayallerinin peşinden gidebilirsen, icabında sevdiğin şeyi yapmak için yurt dışına yerleşmeyi düşünebiliyorsan sorun yok.

4. Bugünkü iş imkanlarına göre kendini kısıtlama. Çünkü dünya ve ekonomiler oldukça dinamik olduğu için yeni trendler zamanla bazı meslekleri unuttururken bazı yeni iş imkanlarını da yaratırlar.

5. Seçeceğin iş ve eğitim alanı; seni hayat boyu mutlu edebilecek bir nosyon kazandıracak mı? Veya zaman içerisinde bir aile kurmanı, kurduğun aileye zaman ayırabilmeni sağlayacak mı? Veya bu yönde hayalin yoksa da hobilerine zaman ayırabilmeni; sağlık sorunu yaşamadan mutlu olmanı sağlayabilecek mi?

Umarım yazdıklarım kendini daha dikkatli sorgulaman, hayatının amacını bulabilmen ve doğru bir etiket kazanman için yararlı olur.
Kullanıcı avatarı
Archimed

ÖncekiSonraki

Dön TSF Sohbet - Off Topic Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 30 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners