Merhaba arkadaşlar, saat modelleri araştırırken forumunuzu tesadüfen keşfettim, öncelikle böyle bir topluluk oluşturduğunuz için emeği geçen herkese teşekkür ederim. Birkaç gündür forumu kurcalıyorum çok faydalı bilgiler edindim. Daha önce pek araştırarak bir saat almadığım için saatler hakkında fazla bilgim yok. Forumda verilen bilgilerle saatler hakkında kısmen bilgi sahibi olmaya çalışıyorum. Fakat farkettim ki çok fazla teknik bilgi içeren bir konu, kalibre üretcisi ve modeli, sapması kurması vesaire. Bundan dolayı kendi başıma saat seçmek yerine önce sizlerin önerilerini almak istedim. Umarım nasıl bir model istediğimi size yeteri kadar açıklayabilirim.
Anladığım kadarıyla saatler temelde mekanik ve pilli olarak ayrılıyor. Yeterince konu başlığı okudum ve kısmen bilgi sahibi oldum bu ayrım hakkında. Esas saat kelimesini karşılayan modeller mekanik modeller oluyor sanırım. Bazı başlıklardan, mekanik saatlerin arzulanmasının temel sebebinin işçiliğe ve sanata verilen önemden kaynaklandığı hissine kapıldım. Herkes o kesik kesik tik-tak ları hissetmek ister tabi, pilli saatlerdeki "his kaybı", saat ne kadar iyi olursa olsun, bence de telafi edilemez. Ama kısıtlı bütçemle otomatik bir saat alamayacağım. İnşallah ikinci saatim mekanik olacak.
Neyse şimdi nasıl bir saat aradığımı anlatayım. Tek saat kullanacağım için çok spor bir model istemiyorum, spor çizgileri de olan ama daha çok klasik tasarımda, deri kordonlu, kadran siyah veya beyaz olabilir, bileğim kalın sayılmadığından 40-42 mm kasa çapında quartz bir saat modeli arıyorum. Tabi saatler sadece zamanı tespit etmek için kullanılmıyor, birer aksesuardır aslında, bundan dolayı iyi bir marka olmasını, kolumda kendini göstermesini istiyorum. Aksi takdirde evde bir çekmecenin köşesinde kordonsuz halde ama sağlam bir şekilde bekleyen bir Casio F-19W bulabileceğimi düşünüyorum. Tabi saatimle dünyayı yönetmeyeceğimden dolayı şu gibi içinde küçük küçük bir sürü gereksiz göstergesi olan bir şey istemiyorum, saati ve tarihi anlaşılır bir biçimde gösteren göstergeleri olması yeterli.Kafamdaki tasarım hakkında size fikir vermesi açısından örnek verecek olursam, hayallerimi süsleyen saatler, ve muhtemelen ikinci saatim olacak modeller: Longines L2.773.4.78.5 ve Longines L2.715.4.78.2. Biraz araştırdım, Tissot markası bu fiyat aralığı için uygun bir seçim gibi geldi bana. Araştırmalarım sonucunda aday olarak belirlediğim birkaç model de: Tissot T063.637.16.057.00, Tissot T063.639.16.057.00 ve Tissot T063.617.16.057.00. Bu modellerin beyaz kadranlı olanları da var. Bu üç model de aynı serinin modelleri ve boyutları aynı, ilk model hem tasarım açısından, hem de perpetual takvime sahip olmasından daha çok hoşuma gitti, ama kolumda deneyince biraz fazla kaba durdu gibi hissettim, 12 mm kalınlıkta kasaları var. Şu tarzda daha kibar saatler de var ama yaşıma göre fazla klasik.
Umarım nasıl bir model aradığımı anlatabilmişimdir. Tarif ettiğim tasarımda, bana fazla sorun çıkarmayacak, 8-10 yıl kadar kullanabileceğim bir model arıyorum. Çok acelem yok, birkaç ay sonra alabilirim.
Teşekkür ederim..