Razz yazdı:Kısaca özetlemek gerekirse; "Swiss T < 25" ibaresi, kadran imleçleri ve kollarda fosfor sağlamak maksadıyla Tritium materyali kullanıldığını ve -bu materyalin radyoaktif özelliği gereği- kullanılan miktarın 25mci (milicurie)'den düşük radyoaktivite içerdiğine işaret eder.. Rolex'lerde bu malzeme 90'lı yılların sonlarında yerini radyoaktif özelliği olmayan ve daha uzun ışıma süresi sunan Super Luminova'ya bırakmıştır.. Kadranlarda geçici bir dönem ( yaklaşık iki sene kadar ) sadece "Swiss" ibaresi yer almış, daha sonra "Swiss Made" olarak güncellenmiştir..2000'li yılların sonlarına doğru da Rolex'in kendi patentli ürünü olan ChromaLight kullanılmaya başlanmıştır.. Tiritium ve Super Luminova'dan farklı olarak, karanlıkta verdiği fosfor tonu yeşil değil mavidir.. Halen kadranlarda "Swiss Made" ibaresi kullanılmaya devam etmektedir.. Haliyle standart dışı değil dönemsel bir farklılık demek daha doğru olur..
Tritium kadranlar eski nesil olmaları ve/veya kullanılan malzemenin zamanın yıpratıcı etkisine verdiği tepki sonucu düz beyaz tondan krem rengi hatta bazen sarı renge dönmeleri nedeniyle bazı saat severler arasında rağbet görmektedir.. Bu özelliğe haiz kadranlar "Patina" ibaresiyle vurgulanır..
Mesajınızda belirttiğiniz "Swiss T < 25" ibareli kadran ve 16600 Ref. Nr. ( kısa bir dönem üretilmiş 16660 da görünüm olarak 16600'e benzer ) bilgilerinden yola çıkarak saatinizin 1988 - 1997 arasında üretildiğini söyleyebilirim.. Kesin üretim tarihi, kasanın saat 6 noktasına gelen bölümünde, lug'lar arasına kazınmış olan seri Nr.'sına bakarak tespit edilebilir.. Model Ref. Nr.sı da kasanın saat 12 noktasında yine lug'lar arasında mevcuttur..
Verdiğiniz bilgi doğrultusunda saatinizin yaklaşık +6sn./gün şeklinde bir çalışma değeri var görünüyor.. Standart COSC limitleri ( -4 & +6 sn./gün ) içinde olduğundan ayarlatmaya değecek bir durum olduğunu düşünmüyorum zira servis aralıkları vb. konulu başlıklarda da defalarca belirttiğim üzere benim şahsi görüşüm "Don't touch working systems.." şeklindedir..
Ben her hobiye merak salıp hiçbirini tam olarak yapamayanlardanım. Benim gibilere "master of none" deniliyor sanırım. Size "master of everything" mi desem "arş-ı âlâ" mı desem bilemedim. Bir insan yorum yaptığı her konuya bu kadar mı hakim olur, vallahi şaşıyorum. Yorumlarınızı da okurken hem yazdıklarınız ilgimi çekiyor, hem de sizin bu kadar bilgiye sahip olmanız ayrı bir şaşkınlık uyandırıyor bende. İtiraf ediyorum arada bir profilinize tıklayıp yorumlarınızı okuyorum

. Benim gibi hep yeni birşeyler öğrenmek isteyen birisi için bulunmaz bir hazine gibisiniz. Yürekten kutluyorum sizi