Monarch » 17 Eyl 2010, 00:11
Casio 535BK'yi geçen ay iş yerinde bir arkadaşıma hediye aldım. Kendisi incelemiş beğenmiş, ben satın alıp sürpriz yapmıştım. Bu model internette 140-350 TL arasında bulunabiliyor. Ayrı bir inceleme konusu açacağım bu model ile ilgili, şimdilik kısaca izlenimlerimi anlatayım. Saat oldukça ağır ve ince bileklere sahip kişilerde biraz rahatsız edici duruyor. Camı safir değil, mineral cam veya benzeri sertleştirilmiş bir metaryal. Cam düz değil, bombeli. Bilezik çelik üzerine iyon kaplama. Bileziği oluşturan baklaların arasındaki kaplama yetersiz, alttan metal renkli alaşım görülebiliyor bu kalitesiz izlenimi uyandırıyor. (Bu saatten 3 tane daha aynı modeli 4 ayrı yerde inceledim, hepsinde bilezikteki bu kaplama yetersizliği vardı). Arka kapak çelik ve siyah. Saatin bezeli dışında değil, üstteki tepeden çevrilerek döndürülebiliyor. Bezel her iki yöne döndürülebiliyor.
Kadranda 3 ve 9 yönündeki bölümlerindeki alanların, klasik yuvarlak yerine yarım daire şeklinde bulunması 6 yönündeki gözde ve kadranda yer alan iç bezelde kullanılan rakamların font seçimi güzel bir hava vermiş. Edifice Casio yazısının yer aldığı kare dokumalı alan da hoş görünüyor. İndekslerde luminasyon yok, yetersiz ışıkta saati göremiyorsunuz, zayıf ışıkta güçlükle seçilebiliyor.
Artıları, ucuz, siyah renkli bir saate sahip olmak isteyenler için fiyatı nedeniyle düşünülebilir bir model.
Eksileri, bilezikte, kasa da, cam da çok çok kolay çizilebiliyor, arka kapak hariç çelik kalitesi tatmin edici değil, ağır.
Seiko ve Casio; ikisi de Japon markasıdır ve pazarda oldukça ün yapmış markalardır. Özellikle Casio quartz ve dijital modellerde dünyada hatırı sayılır derecede zengin ürün gamına sahip bir markadır. Seiko ise durup durup değişik teknolojiler geliştirmesi, quartz, otomatik, kinetik, spring drive artık ne teknoloji varsa ürünlerine uygulaması ile öne çıkan, arada dijital modeller çıkarmış olsa da ekseri analog kadranlı modelleri daha fazla bulunan, yine casio gibi geniş ürün yelpazesine sahip bir firma.
Yukarıdaki Premier'i incelemedim, Premier'in başka bir çok modelini inceledim ama yukarıdaki değil. Diğer kalite olarak yukarıdakinin de premierlerden farklı olacağını sanmıyorum. Arctura, Sportura serilerine karşılık Premier serisi Seiko'nun klasik çizgide yer alan Elegant modelidir.
Kişisel fikrimi yazarsam analog kadranlı saat söz konusu ise Seiko Casio'yu her zaman her yerde geçer. Altı boy da fark atar. ;Casio ise; G-Shock ve Pathfinder modelleri ile aynı kulvardaki diğer markalar arasında dünyada apayrı bir yere sahiptir.
Yukarıda iki model ise aynı klasmanlarda değiller. Bu konuda Bond'a ben de katılıyorum. Seiko Premier deri kayışlı, çelik kalitesi ve görüntüsünden tutun da kadran özelliklerine kadar Casio'dan ayrı bir yerde duruyor. Fiyat olarak da Casio EF 535BK'nın 3 katı fiyata sahip.
Casio ise her ne kadar kasa ve bileziğindeki kaplama kalitesini beğenmesem de deri kayışa göre daha dayanıklı. En azından suya sabuna gelir bir model.
Her ikisi de pilli olduklarından saniye sapmaları mekanik/otomatikler gibi değil.
Her iki saati de satın almadan önce imkanınız varsa elinize alıp, bileğinize takıp inceleyin derim. Bütçeniz elveriyorsa ve deri kayış problem değil ise, Seiko'nun açık ara farklı olduğunu göreceksiniz.