1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Seiko SNZG15 Tavsiye/Sorular

MesajGönderilme zamanı: 18 Ağu 2019, 21:15
Boagrius
Merhaba arkadaşlar, mekanik saatlere yeni yeni ilgi duymam nedeniyle foruma üye oldum. Giriş seviyesinde önerilen saatler arasında hem boyut hem mekanizma hem de tasarım olarak Seiko'nun SNZG15 modelini beğendim. Yalnız sizlere bir kaç konuda danışmak istiyorum:

1. Internette özellikle yabancı sitelerdeki forumlara/incelemelere baktığımda epey bir kullanıcı tolerans seviyesinin üzerinde geri kalma/ileri gitme sorunundan şikayetçi. Tam jargonunu bilmiyorum ama saatin arkasındaki (-/+) ayarı tam yapılmadığından mı böyle olur? Bazı kullancılar da epey dakik olduğundan bahsetmiş. Bir de bildiğim kadarıyla saati bir süre kullanmak gerekiyor tam performansına ulaşmak için.

2. Saatin camı hardlex olduğundan kolay çiziliyormuş, bunu safir camla değiştirebilir miyim kendim. El becerim vardır epey ama hiç bu yönde kullanabileceğim özel aletlerim yok. Bir de safir camı nerden bulabiliriz?

3. Siyah kadran hoşuma gidiyor ama saatin önü çok kalabalık (Seiko, 5, Sports, 23 Jewels, Automatic vs.). Camda olduğu gibi kadranı da değiştirmek isterim mümkünse. Nasıl bir yol izlemek gerekir?

4. Son olarak da günlük hayatta epey titizim, bu yüzden saati arada yıkamak isteyeceğim :) . 10 bar suya dayanıklı ama screw down crown olmadığından yine de bir sorun yaşar mıyım emin olamadım. Seiko'nun dalgıç saatlerine de baktım ama tasarımları pek hoşuma gitmedi.

Şimdiden teşekkürler ilginiz için.

Re: Seiko SNZG15 Tavsiye/Sorular

MesajGönderilme zamanı: 18 Ağu 2019, 22:38
CptOz
Selamlar, foruma hoş geldiniz. Umarım soru sordum, cevap aldım, aradığımı buldum ve bir daha girmem tarzı bir üye olmazsınız.
Otomatik/mekanik saat merakı başlayınca insanı içine daha çok sokar ve devamı da genelde gelir. Beğendiğiniz modelin aynısını ama çelik kordonlu olan modelini (Sngz13j) kullanıyorum ve oldukça memnunum. Size de fiyat farkı çok yoksa çelik kordonlu modeli tavsiye ederim. Silikon, deri veya nato kordon her zaman bulabilirsiniz ama orijinal kordon bulmak zor olur. Saat giriş seviyesi için sağlam, güzel ve askeri (military) model bir saattir. Kadran okunaklı ve fosfor uygulaması da gayet kifayetlidir. Ama saat temel bir mekanizmaya sahip olup elle kurma ve saniye durdurması yoktur. Bence fiyatına göre en performanslı saatlerdendir. Sorularınıza gelecek olursak:
1- Bu otomatik saatlerde günlük - 20, +40 saniyeye kadar hata normal olup, bazı saatler gayet iyi zaman tutmakta fakat bazıları da çok tatmin edici olmamaktadır. Otomatik saatlerde üst seviye, pahalı bir saat almıyorsanız bu tip sapmaları çok önemsememek gerekir. Tavsiyem alırsanız pek takılmayın, bir süre kullanın ve sonra değerlendirin.
2- Hardlex kristal cam başlangıç seviyesi bir saat için gayet iyi ve yeterlidir. Tabii ki safir cama çevrilebilir; internette youtube bakarsanız nasıl yapıldığını görürsünüz, safir cam ebay uzerinden bulabilirsiniz. Bence gerek yok ama hobi maksatlı olabilir.
3- Kadran da değiştirilebilir ama bence gereksiz bir uğraş olur; saatin kimlik ve karakteristiğini bozarsınız. Yine Youtube bakarak inceleyiniz. Ama ikonik sayılabilecek bu model yerine denemelerinizi Çin malı ucuz bir saatte yapmak daha mantıklı olur.
4- Ben denize, havuza, duşa cekinmeden girdim defalarca ve hiç problem olmadı. Tabii ki kurma kolunu açarsanız veya açık unutursanız su alabilir.

Başlangıç için veya uygun fiyatlı otomatik bir saat için çok uygun bir model olduğunu düşünüyorum. Ama biraz daha fazla vererek daha iyi Seiko, orient modeller de bulabilirsiniz veya 2. el saatler de olabilir. Sonuçta bu saati tavsiye ederim, pişman olmazsınız büyük ihtimal.

Re: Seiko SNZG15 Tavsiye/Sorular

MesajGönderilme zamanı: 20 Ağu 2019, 23:30
Boagrius
Çok teşekkürler hocam, zahmet edip uğraşıp detaylı yanıt yazmışsınız. Görüşleriniz doğrultusunda tekrar değerlendireceğim.