Değerli arkadaşlar,
2012'den beri kullandığım Omega Seamaster 300M quartz saatimin pili son zamanlarda azaldı. (Saatin kullanım kılavuzunda da pil azaldığı zaman saniye göstergesinin birer yerine 3 veya 4 saniyede bir attığı yazar; aynı durum başıma gelince pilin azaldığını anladım. Zaten pil değiştikten sonra saniye kolu eskisi gibi atmaya başladı.)
Buna istinaden; 19 Aralık 2015 Cumartesi günü saat 16:30 civarında pil değiştirmek için Şaşkınbakkal'daki Özgür Saat'e gittim. Saati gösterdim ve pil değiştirmek istediğimi söyledim. Satış görevlisi bana; Omega saatlerin pil değişimini kendilerinin yapmadıklarını, merkeze gönderdiklerini, orada bakım ve zaman ölçümü yaptıktan sonra teslim ettiklerini, işlemin de 1-2 gün sürdüğünü söyledi. İşlem fiyatının da 1.500 TL olduğunu ifade etti.
Yıllardır Casio, Swatch, Seiko, Tissot, Longines ve en son Omega olmak üzere pek çok quartz saat kullandım; ilk defa böyle bir şey duydum. Doğrusu pek mantıklı gelmedi. Satış görevlisi arkadaşa kendi servislerinin yerini sordum; bana alt geçitteki servisin yerini tarif etti. Az sonra Şaşkınbakkal alt geçitte Özgür Saat'in servisine uğradım; pil değişimi talebimi ilettim. Görevli arkadaş 5 dakika içinde pili değiştirdi, 30 TL'ye işimi hallettim.
Size sorum; quartz saat için 1.500 TL tutarında bir bakım olabileceğini duydunuz mu? Mekanik saat olsa belirli bir kullanım sonrası detaylı bakım olur; onu anlarım. Bu işten çıkarmamız gereken sonuç nedir?
1. Omega veya emsal markaların quartz modellerinin pili bittiğinde pil değişiminin yanı sıra detaylı bir bakıma ihtiyacı olduğu; ancak bu prosedürün pek bilinmediği mi?
2. Özgür Saat satış görevlileri mekanik/quartz saat ayırımını yapamayacak kadar vasat elemanlar olup müşteriyi yanlış yönlendirdikleri mi?
3. Özgür Saat'in müşteriyi saf zannedip kandırmaya çalıştığı; dolayısıyla bu firmanın önünden bile geçmememiz gerektiği mi?
Not: saati 2012'de Sirkeci'de Tevfik Aydın'ın mağazasından almıştım. Uygun zamanım olmadığı için Sirkeci'ye gitmek yerine evime yakın olan Özgür Saat'i pil değişimi için tercih ettim.