asymptote » 09 Şub 2011, 15:07
Ustalardan destur alarak ben de fikrimi belirtmek isterim.
Otomatik saatler için fiyat aralıklarına göre değerlendirmelerim şöyle:
0-500 TL => Seiko 5 ve Orient
Bu klasmanda güvenebileceğiniz markalar
500-1500 TL => Hamilton ve Tissot
Kullandıkları isviçre mekanizmalar ile bu fiyat aralığında en iyi f/p oranına sahip markalar.
1500-3000 TL => Hamilton, Oris, Longines, Tag Heuer
Tag Heuer in kalitesi tartışılmaz. Longines de mekanizmalar üzerinde birtakım iyileştirmeler yapıyor diye biliyorum. Oris ve Hamilton rotorları üzerinde birtakım süslemeler yaparak mekanizmaları oldukları gibi kullansalar da kalite ve işçilik olarak tatminkar saatler üretiyor.
3000-6000 TL => Longines, Tag Heuer, Omega
Omega saatler her ne kadar tasarım olarak beni memnun etmese de co-axial gibi yeniliklerle bir saat efsanesi olduğu için buradaki yerini hak ediyor.
6000 TL ve üzeri => Bu fiyat aralığında ben olsam yukarıdaki markaların hiçbirini düşünmem. Düşüneceğim markalar ise IWC ve Zenith olur. Kişisel görüşüm bu iki marka kalite, işçilik ve mekanizma olarak Patek Philippe ve Audemars Piguet gibi markalarla aynı sınıfta yer almasına rağmen nispeten daha alınabilir modellere sahipler, bu saatlerden birine sahip olmak için PP ve AP de olduğu gibi fantastik fiyatlar ödemek zorunda değilsiniz. IWC nin Portofino serisi 3 bin dolardan başlıyor. 5-6 bin dolara Ingenieur yada Portuguiser serisinden bir saat de alınabilir. Zenith El-Primero serisi yine fiyat olarak uygun modellere sahiptir.
Şayet bir koleksiyonerseniz ve yatırım amaçlı saat almayı düşünyorsanız siz zaten saatlerden anlıyorsunuzdur fakat bilgi amaçlı yine de aktarmış olayım; Patek Philippe, Vacheron Constantin ve Lange & Söhne değerinden hiç kaybetmeyen müzayedelerin gözdesi markalar, paramız olsa da bir tane alsak:)
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein