Güzel bir kararsızlık ve forumda özlediğimiz tarzda yorumlar
Mavi Yacthmaster, tanıtıldığı günden beri çoğu horoloji meraklısının gidip geldiği, alsam mı almasam mı arasasında kaldığı, bir kısmının da alıp sattığı bir saat. Öncelikle cilalı kasası, açık gri bezeli ve mavi kadranı ile oldukça dikkat çekiyor. Hatta kadınların en çok dikkatini çeken Rolex modellerinden biri olduğunu söyleyebilirim. Zira siyah Submariner'a yapılan iltifata rastlamadım ama mavi YM'ye latifeler dizen çok kadın biliyorum.
Ben de sizin duruma benzer şekilde Submariner sonrası YM'ye niyetlendiğim için enine boyuna inceleyip araştırmıştım. Göz aşinalğındaki ilk farlılık, her ne kadar saatin kasası Sub ve GMT'ler gibi 40mm olsa da bilekte onlardan daha küçük durması... Kavisli ve dar boynuzlar, saati boyut olarak spor şık bir modelin "olması gerektiğinden" - refernası sub ve gmt kasası alırsak - daha küçük gösteriyor. Maxi kasa sub ve gmt den sonra bu farklılık ciddi şekilde göze çarpıyor. 5 basamaklı sub ve gmt modelleri ile kıyaslandığında bile daha küçük bir saat YM. İkinci farklılık ise seramik bezel sonrası platin bezelin zamana karşı direnci... YM bezelinin çizilmesi oldukça kolay ve zaman içinde bölgesel karartılar gözlenebiliyor. Sağlam temizlikle çıkar mı, orasını bilmiyorum.
Diğer seçenek olan Datejust 41 ise Rolex'in son yıllarda tanıttığı bana göre en optimal model. Hali hazırda optik olarak çok güzel gözüken ancak ufak tefek tasarım hataları olan Datejust 2'nin mükemmelleştirilmiş hali olarak görüyorum Datejust 41'i. Dengeli kol ve indisler, yeni mekanizma, incentilmiş kasa ve efsanevi Jubilee... Saate illa bir kusur bulmak gerekirse o da eski 36mm DJ'larda kullanılan hidden clasp kullanılmaması ve oyster tokanın jubilee bütünlüğünü bozması denebilir. Onun dışında orantı, rahatlık ve versatilite anlamında Rolex'in en doğru modellerinden biri Datejust 41.
Toparlarsam, GMT sahibi olunduğunu da düşünürsek Datejust 41, uzun dönemli daha çok mutlu edecektir diye düşünüyorum.