1. sayfa (Toplam 2 sayfa)

Amfibi Klasik Vostok 420 rotor sorunu

MesajGönderilme zamanı: 24 Ara 2022, 15:57
MehmetCihan
Kısa bir süre önce 420 kasa diye adı geçen otomatik bir Vostok amfibi satın aldım. Koleksiyonda olsun dedim hem de günlük takarım.
Kasa ve makinesi temiz görünüyordu bu sebeple klasik bi hijyen temizliği yapıp koluma taktım. Tabi zamanlama makinesine bağlayıp bir iki ince ayar yaptıktan sonra. Üç gün kolumda kaldı çok iyi çalıştı ve zaman tuttu. Sonra saat kurma makinesine taktım ve izledim. Ne yazık ki iki gün sonra durdu. Bilek hareketlerimiz daha sert ve hızlı olduğu için sorunlu bir mekanizma bir şekilde kurma işini görürken yavaş dönen bir watch winder da belli ki rotor yeterli dönmüyordu.
Saati bu gün tekrar açtım. yaptığım işlemleri burada paylaşıyorum. Aslında çok basit kontroller ve işlemler. Profesyoneller bana kızmasın şimdi ama zaten pahalı bir hobi sahibiyiz az çok bir iki işi kendimiz halledersek fazladan bir iki saat daha almanın neresi kötü. ;)

Rotoru söküp bir kürdana takıp serbest salınıma bıraktım. Zaten parmaklarımda hafif tıkırtılar hissedince önce eyvah göbek bitmiş maliyet arttı dedim. Mercekle inceleyince rulman içinde çok küçük partiküller görüldü. Özetle çakmak benziniyle yıkadım ve basınçlı hava tuttum. Bu ilk işlemde bile hemen tıkırtılar yok oldu olay güzelleşti. İnce bir yağlama ile rulman kurtuldu.

İşlem sonrası rotorun çok rahat hareketi aşağıdaki videoda.

https://www.youtube.com/watch?v=ObuJGDQMBag


Rotor her iki yöne dönse de güç yayını kuran sistemdeki iki önemli dişli grubu da çok rahat hareket etmiyordu. Bu dişlilerin merkezdeki dişlisi ile büyük dişlisi aslında serbesttir. Sistem tek bir yöne dönmesine izin verir yani büyük diş sola boş dönerken sağa dönüş merkezide çevirir. Bunun kontrolü da aşağıdaki videoda. Bu dişlilerde yine benzinle temizlendi ve hava basarak kurutuldu.

https://www.youtube.com/watch?v=pYEvc3m4cHU

Diğer bağlı dişli gruplarını basınçlı hava ile kontrol ettim. Rahat göründükleri için sökmedim. Bu dişlilere mekanik bir temas yapmayın derim. Kontrol için hava sıkın. Zaten hava ile dönüyorlarsa süperdir. Video aşağıda.

https://www.youtube.com/watch?v=ItGTB1NsY3w

Her şeyi yerli yerine koyduktan sonra bir test. Çok yavaş hareketlerle rotor dönmeli. Benim saat daha önce bu yavaş harekette dönmüyor takılıyordu.

https://youtu.be/1ALaHQcEK2M

Şimdi Vostok saatime benimde bir elim değmiş ve hayat vermiş oldum. Aramızda duygusal bağ gelişti. ;)

Son olarak açmışken görünürdeki taşları ve o iki dişlinin takıldığı milleri gerektiği kadar çok ama çok hafif yağladım. (Mobius 9010)


Kolay gelsin.

Re: Amfibi Klasik Vostok 420 rotor sorunu

MesajGönderilme zamanı: 24 Ara 2022, 18:08
mlm
Elinize sağlık paylaşım için teşekkürler :champ:

Re: Amfibi Klasik Vostok 420 rotor sorunu

MesajGönderilme zamanı: 24 Ara 2022, 19:26
CptOz
Güzel çalışma ve paylaşım, elinize sağlık, iyi günlerde kullanın...

Sent from my SM-G780F using Tapatalk

Re: Amfibi Klasik Vostok 420 rotor sorunu

MesajGönderilme zamanı: 24 Ara 2022, 20:04
SelAc
Vostok mekanizmalar tam kurcalamalıktır. Bağımlılık yapıyor yalnız.

Re: Amfibi Klasik Vostok 420 rotor sorunu

MesajGönderilme zamanı: 24 Ara 2022, 22:02
MehmetCihan
SelAc yazdı:Vostok mekanizmalar tam kurcalamalıktır. Bağımlılık yapıyor yalnız.



Mekanik saatler, hele Sovyet dönemi olanları gibi her birinin ayrı bir hikayesi kişiliği olan saatler tam bağımlılık yapıyor. Ben mekanizmalara merak sarıp söküp takmaya başladıktan sonra farklı makineleri öğrenmek, tecrübe etmek için rastladıkça eski saat satın alıyorum ve kurcalıyorum. Aynı zamanda tam bir terapi :lol:

Resim

Re: Amfibi Klasik Vostok 420 rotor sorunu

MesajGönderilme zamanı: 24 Ara 2022, 22:03
MehmetCihan
CptOz yazdı:Güzel çalışma ve paylaşım, elinize sağlık, iyi günlerde kullanın...

Sent from my SM-G780F using Tapatalk

Çok teşekkürler. :geek:

Re: Amfibi Klasik Vostok 420 rotor sorunu

MesajGönderilme zamanı: 24 Ara 2022, 23:31
tt59
Güzel bir hobiye dönüşmüş, zevkli çalışmalar :thumbup:

Re: Amfibi Klasik Vostok 420 rotor sorunu

MesajGönderilme zamanı: 25 Ara 2022, 14:02
eyimen
Harika iş ve videolar, tebrikler :champ: