1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

ETA AutoQuartz Mekanizmalar

MesajGönderilme zamanı: 10 May 2010, 17:18
Clk
ETA Autoquartz , Seiko Kinetic drive teknolojisinin Isvicrede dogmus hali. Pil yerine rotor ile beslenen bir jeneratorun oldugu bir makine. Kisacasi besleme aynen otomatik saatlerde ki gibi rotor ile yapiliyor. Kinetic ile Autoquartz arasinda ki fark rotorun generatore direkt olarak bagli olmayip arada ki bir yay vasitasi ile beslemeyi yapmasi. Bu yay sayesinde sistem cok daha efektif calisiyor.

Ikinci bir fark ise finishing olarak ETA Autoquartz'in daha yüksek kalitede olmasi. Zaten fiyat olarakta ayni özelikte ki Japon ve Isvicreli saatlerde bu fark ortaya cikiyor. Longines, Tissot hatta Omega bu sistemi kullanan markalar.

Benim fikrim bu tarz sistemlere ihtiyac olmadigi. Neden mi? Quartz sistemler cok ciddi bakimlar gerektirmeyen ve uzun ömürlü sistemler. Mekanik saatler'de ayni sekilde uzun ömürlü ancak bakimlarinin yapilmasi sart. Saniyenin akisini seyretmenin bile zevk veriyor olmasi otomatik saatlerin avantaji. Peki, neden kinetic drive yada autoquartz secilir? Uzun ömürlü ve serviste cimri olan quartz mekanizmalarin servis ihtiyacini arttirmak icin mi? Yoksa güzelim otomatik saatlerin tekniklerini hassasiyet adina bozmak icin mi? :)

Hepsi sahsi görüs tabii ki....

Uygun bir zamanda daha detayli teknik aciklama yazmaya calisirim.

Re: ETA AutoQuartz 205.915

MesajGönderilme zamanı: 10 May 2010, 17:38
Bond
http://en.wikipedia.org/wiki/Automatic_quartz

Clk açıklamayı yapmış bende link ekleyeyim. :) 1986'da Seiko AGM ile başlayan sonra Kinetic ismini alan teknolojinin ETA'daki adı AutoQuartz. Zaman içinde gelişen detay farkları ile hepsi temelde aynı prensiple çalışıyor. Banada sorarsan bu olaylar tamamen power reserve süresi için, bence günümüzde automatic saatlerde uzun power reserve şart ama neden yapmıyorlar düşünmek lazım, Herhalde buda pazarlama stratejisi, belirli segmentlerdeki markaların uzun power reserveli automatic modellerini pahalıya satabilmek adına hazırladığı bir kılıf büyük ihtimalle. Bence belli rakamlara satılan markalar arasında en basit otomatik mekanizmalı modelin bile minimum 7 gün power reserve sahip olması şart bu devirde.

Resim

Resim

Re: ETA AutoQuartz 205.915

MesajGönderilme zamanı: 10 May 2010, 19:38
Frax
Şükranlarımı sunuyorum sizlere :)

Re: ETA AutoQuartz 205.915

MesajGönderilme zamanı: 16 May 2010, 18:52
Modern60
Çok uzun süre güç saklayabilmek mekanik saatlerde zordur. Mainspring yada zembereklerin belli boyda olup cm2 ye belli bir itme ile çalışması gerekmektedir. Böyle uzun süreli bir zemberek, spiral olarak sıkıştırılacak çok uzun bir tel demektir. Bunun yerine 2 adet zemberekten ve enerji indirgeme çarklarına yapılan bir kaç takviyeyle 400 saate kadar çalışabilen saatler kol için yapılabilir. Ama daha fazlası, daha çok zemberek ve daha çok eşleştirme dengeleyicileri demektir. Zembereklerden elde edilen enerjinin de dengelenmesi gerekir. Bir de bu zemberekleri sıkıştırmak için kurma sisteminin geliştirlmesi gerekir. Kısacası bu günkü spiral sıkıştırmalı zemberekle ancak bu kadar olabilir. 400 saat fena olmasa gerek. Ama galiba 500 saat çalışan A.Lange&Sohne modeli varmış. Bir de Cabestan 1000 saat ve 6 adet zemberek bildiğim kadarıyla. İncelemelere devam ediyorum. Bu arada ilk uzun otomatik rezervi de Blancpain 100 saat olarak 1990 da üretti. Bu gün bu FP mekanizma 120 saate çıkarıldı.