1991'den bugüne fiyat, kalite ve kusursuz hizmeti bir arada sunan Sami Saat ve Mücevherat
dünyanın en prestijli lüks saat markaları ve benzersiz saat koleksiyonlarına ev sahipliği yapıyor.

Doğru Saat Kullanımı Üzerine Bilgiler

Saat Mekanizmaları ve Teknik Bilgiler Konusunda Paylaşım Bölümü
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, Saat Mekanizmaları Bölümünde Birçok Mekanizma Üreticisi Firmanın Model, Kalbre ve Makine Verilerine Detaylı Fotoğrafları ile Ulaşabilirsiniz. Ayrıca Saatlerde Kullanılan Teknolojileri Açıklayan Detaylı Bilgilendirme Konularını Okuyabilirsiniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Doğru Saat Kullanımı Üzerine Bilgiler

Mesaj Azizim » 25 Eki 2009, 02:17

Doğru Saat Kullanımı için;

Saat pillerinizi tamamen bitmeden değiştirin. Saatin içinde bırakılmış bitik piller, zamanla aşınmalara ve akmalara neden olabilir.
Suya dayanıklı saatlerin arasında pek azına su geçirmez denilebilir. Sadece “water resistant” denilen, suya dayanıklılık oranı üzerinde açıkça belirtilmiş saatleri, denizde, duşta ya da havuzda güvenle kullanabilirsiniz.

İçine su (nem) veya toz bulaşmış saatlerinizi sadece yetkili teknisyen ve servislere gösterin. Konusunda yetersiz kişilerin müdahelesi, saatinizde ciddi hasarlar açabileceği gibi, mevcut garantisini de iptal edebilir.

Mekanik saatlere, mutlaka düzenli aralıklarla bakım yapılması gerekir. İçlerine kaçabilecek küçük toz zerrecikleri nem vs mekanik aksamın sürtünmesini arttırabilir.

Saatinizi her zaman,”saat yönünde” kurun.

Saatiniz üzerindeki kırık yada çizik parçaları, mutlaka zamanında değiştirin. Bu çatlaklar, toz ve nemin içeriye girmesini kolaylaştırır.

Saat pillerinizi mümkün olduğunca, muhtemel bitim tarihin yakınında, yani tamamen bitmeden değiştirin. Saatin içinde bırakılmış bitik piller, zamanla aşınmalara ve akmalara neden olabilir. Sıradan saat pillerinin ortalama ömrü 2 yıl kadardır. Tabi saatin üzerindeki, enerji kullanan ekstra özelliklerin yoğun kullanımı bu süreyi muhakkak azaltır. Pil değişimini, saatinizin yetkili servisine yaptırın.
Ayrıca değişim sonunda; saatinizde, ter, su yada tozun sebep olabileceği hasarların olup olmadığını kontrol ettirin ve yıpranıp değişmesi gereken parça olup olmadığını kontrol ettirin.

Metal aksam suyla temizlerken dikkatli olmak gerekir. Eğer çok kirli ise, bir diş fırçası ve sabundan yardım alabilirsiniz. Ancak unutmayın ki sabun, deri kayışlara uzun vadede zarar verebilir.

Sadece suyla durulayıp, yumuşak ve saatinizde küçük çizikler bırakmayacak bir bezle kurulayın. Tabi saatinizde ,”water resistant” güvenliği yok ise, gövdesini mutlaka sudan uzak tutmalısınız.

Deri kayışlar özellikle yaz mevsiminde, kolunuzdaki teri emdiği için gevşeyebilir ve şekillerini kaybedebilir. Ayrıca bileğinizde terin oluşturduğu isilik benzeri izlerde bırakabilir. Bu sebeple, deri kayışları, yazın düzenli olarak kurulayın.

Saatinizi, direk ve güçlü güneş ışığından uzak tutun. Bu aynı zamanda, deri kayışların renklerini de soldurur. Ayrıca, saat pilinizde bu sıcaklıkta daha çabuk azalacaktır.

Ayrıca, quartz saatlerinizi, kulaklık, hoparlör, mixer, televizyon vs. gibi manyetik alan oluşturan cihazlardan uzak tutun.
Saatinizi, gaz, civa vb. kimyasallardan uzak tutun. Özellikle civa, altın saatlerinizin rengini bozabilir.

MEKANİK SAATLER
Mekanik alanda dakiklik, milimetrenin yüzde biri veya mikron olarak ifade edilir. Saatçiler, saniyelik değişimlerden söz ederler. Bu yüksek hassasiyet, mekanizmanın sürekli olarak yerçekimi, metal açılımı, ısı değişimleri, yağlama, sürtünmeden kaynaklanan etkilerin altında kaldığı varsayımıyla oluşmaktadır.
Dakiklik ve ortalama günlük hız, saati kullanan kişinin aktivitelerine göre değişir. Manyetik alanlar (Bilgisayarlar, cep telefonları vb.) saatin çalışmasını etkileyebilir.
Şiddetli çarpma ve darbeler bazı parçaları gevşetebileceğinden bu gibi sarsıntılardan kaçınmanız gerekmektedir.
Mekanik saatler 100’ün üzerinde parçadan oluşan minyatür makineler olduğundan, dakiklikleri quartz saatler kadar kesin olmamaktadır. 24 saatte 6-12 saniyelik sapmalar normal sayılmaktadır.

SU GEÇİRMEZLİK

İsviçre’de üretilen su geçirmez saatlerin tümü basınç testlerinden geçirilmektedir. Saatin kasasının geçirildiği “Yüksek Hava Basıncına Direnç”, “Yüksek Su Basıncına Direnç” ve “Sıcaklık ve Mekanik Gerilime Karşı Direnç” testlerini başarıyla tamamlayan saatler “Su Geçirmez” (Water-resistant) saatler olarak tanımlanmaktadır.

Kasalarda bulunan su geçirmezlik ibareleri şu şekilde açıklanabilir:
3 ATM veya 3 BAR (30m veya 100ft)
Her günlük kullanım için gerekli dayanıklılık seviyesidir. Yağmur gibi hafif bir su sıçramasına veya el yıkamaya dayanıklıdır. Ancak yüzmeye elverişli değildir.

5 ATM veya 3 BAR (50m veya 165ft)
Her günlük kullanıma, yüzmeye ve duşa uygun dayanıklılık seviyesidir, ancak dalmaya veya su sporlarına uygun değildir.

10 ATM veya 10 BAR (100m veya 330ft)
Her günlük kullanım ve havuzda yüzmeye uygun dayanıklılık seviyesidir. Tramplenden atlamaya, yüksek basınca veya su sporlarına uygun değildir.

20 ATM veya 20 BAR (200m veya 660ft)
Tramplenden atlama, yüksek basınç ve su sporlarına dayanıklılık için gereken en düşük basınç seviyesidir. Bu koşullara dayanıklı olabilecek tek saat türü “Dalgıç”(Diver) saatleridir.

Bilgiler Wikipedia'dan Alıntıdır.
Kullanıcı avatarı
Azizim
 
Mesajlar: 56
Kayıt: 22 Eki 2009, 13:47

Dön TSF Saat Mekanizmaları & Teknik Bilgiler - Movements & Technical Info

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 27 misafir

   
   
TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista
                                          

     Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      
 

All brand names and trademarks are the property of their respective owners