1. sayfa (Toplam 2 sayfa)

Akar Saniye Kolu Hakkında Bilgi

MesajGönderilme zamanı: 09 Oca 2016, 12:50
aspireone
3-5 tl olan duvar saati mekanizmalarında akar saniye mümkün oluyorken neden sadece nispeten pahalı kol saatlerinde bunu görebiliyoruz.Bu saat üreticileri için bir tercih meselesi mi?yoksa başka bir nedeni mi var?

Re: akar saniye kolu hakkında?

MesajGönderilme zamanı: 19 Şub 2016, 16:22
seikofan
+1

Re: akar saniye kolu hakkında?

MesajGönderilme zamanı: 19 Şub 2016, 18:29
zavarra
Teknik terimlere girmeden, günlük hayattan şöyle örnek vereyim;
Yavaş giden bir aracın jantlarının görünümü ile hızlı giden aracın jantlarının görünümü arasındaki farki düşünelim.
Hızlı gideninki akar gibi görünür.
Hızlı giden aracın pistonları 100 tane vuruş yapıyorken, savaşın pistonları 10 vuruş yapıyordur.
Otomatik saatlerin içinde de bu mantıkla işleyen mekanizma vardır. Bazıs saniyede 4 vuruş(14400vph) yaparken, bazisi 8 vuruş yapar(28800 vph).

Saniyede vuruş ne kadar fazla ise saatin saniyesi o oranda akarmış gibi görünür.
Şu videoyu izleyebilirsiniz;

https://youtu.be/TZhwAO14Zc8

Re: akar saniye kolu hakkında?

MesajGönderilme zamanı: 19 Şub 2016, 18:36
eraslani
Sanırım soru daha çok quartz mekanizmalı saatlerle ilgili.

Re: akar saniye kolu hakkında?

MesajGönderilme zamanı: 20 Şub 2016, 21:07
Stingray
Gunumuz kol saatlerinde 28800 vph yani saniyede 8 vurus artik bir standart iken esasen kuvars kristalinden daha yuksek frekanslar elde etmek mumkun,ancak saniye ibresinin hem sistemin en fazla enerji tuketen duzenegi olmasindan dolayi enerji tasarruf etmek amaciyla hemde yuksek bir elektronik frekanstan mekanik hareket elde etmenin zorlugu nedeniyle elektronik devre kesiciler kullanilarak saniyede tek bir cikti alacak sekilde yavaslatiliyor.Ornegin Rolex Oyster'in kuvars kristali 32768 vph yani saniyede yaklasik 10 vurusa yakin titresim uretirken saniyede bir vurus olacak sekilde yavaslatilmistir.

Re: akar saniye kolu hakkında?

MesajGönderilme zamanı: 20 Şub 2016, 21:11
Shinigami
Bulova Precisionist in bazı quartz modellerinde akar diye tabir ettiğiniz saniye kolu mevcut. hatta her precisionist modelinde olabilir.

Re: akar saniye kolu hakkında?

MesajGönderilme zamanı: 21 Şub 2016, 00:23
bengisaat
Accutron serisi yüksek kalitede malzemeden üretilmekte örneğin titreşimle çarkları çeviren yayların ucunda yakut taşlar kullanılıyor.
Sistemi anlayabilmek için gözünüzde kapı otomatiğinin yada eskiden kullanılan ding dong şeklinde çalan mekanik kapı zillerinin sistemini canlandırın özetle bobin içindeki metal , bobine akım verince mıknatıslanma sayesinde geri çekilir akımı kesince yerine döner saatte bu sistemi 32768 kere akım verilerek titreşim yaratılır yani akım verince ileri itilen parça akım durduğu anda yerine döner hemen arkasından tekrar akım verilir bu şekilde yaratılan itme bırakma döngüsüyle çarklar döndürülür.Dolayısıyla yüksek kalite ve dayanıklı malzemenin kullanılması gerekeceğinden ucuz teknolojinin işine gelmeyecek bir sistem.
Öte yandan basit plastik duvar-masa saatlerinde kullanılan akar saniye sistemi ise normal saatlerde entegrede saniyede 2 kez verilen akım yerine 10 kez akım verilerek rotor çarkının seri şekilde dönmesi sağlanır .Yine buda hem pili çabuk bitireceği hemde kaliteli aşınmayan malzeme kullanılması gerektiği için aynı şekilde hem sistemin hemde kullanıcının işine gelmez.

Teknik bir açıklama olmadığını biliyorum ancak sistemi bilmeyenlerin anlayabileceği bir dilde anlatmaya çalıştım.

Re: akar saniye kolu hakkında?

MesajGönderilme zamanı: 21 Şub 2016, 00:59
Clk
Akar saniyeden kasit ne? 3-5 TL'ye satilan hangi saatte akar saniye var? Ben merak ettim.