1. sayfa (Toplam 2 sayfa)

Duvar Saati Mekanizmasını Ters Çalıştırmak Bilgi

MesajGönderilme zamanı: 02 May 2014, 02:05
HecToR_54
Selamunaleyküm. Aşağıdaki resimdeki gibi duvar saati mekanizmalarının akar saniyeli olanları yani adım motorlu değilde sürekli akan sessiz saniye sistemi olanlarının motorunu terse çalıştırma imkanımız var mıdır ? Okul ödevi için araç gösterge sistemini çalıştırmam lazım. Bu saat mekanizmasına ibreyi bağlayıp çalıştırıcam fakat ibreyi geri getirebilmek için mekanizmanın ters yönde dönmesi lazım. Buna bir çözüm var mıdır ? Biliyorsunuz pili ters taksak mekanizma hiç çalışmıyor. Yardımcı olursanız memnun olurum.

Resim

Re: Duvar saati mekanizması hakkında soru

MesajGönderilme zamanı: 02 May 2014, 21:27
Modern60
Nasıl yani, saniyeyi saat yönünde değil ters yönde mi çalıştıracaksınız? Öyleyse mekanizmaya ibreyi doğru yönünde takıp, mekanizmayı arkasına döndürün...bu durumda ibrenin ortası gözükmez görünen kısmı ters dönüyormuş gibi görünecektir. Umarım bu işinize yarar.

Re: Duvar saati mekanizması hakkında soru

MesajGönderilme zamanı: 03 May 2014, 00:09
HecToR_54
Modern60 yazdı:Nasıl yani, saniyeyi saat yönünde değil ters yönde mi çalıştıracaksınız? Öyleyse mekanizmaya ibreyi doğru yönünde takıp, mekanizmayı arkasına döndürün...bu durumda ibrenin ortası gözükmez görünen kısmı ters dönüyormuş gibi görünecektir. Umarım bu işinize yarar.


Evet saniyeyi saat yönünün tersine çalıştırmam lazım fakat mekanizmayı ters çevirmem imkansız. Araç göstergesinin ibrelerini çalıştırmak için kullanacağım. Yani 2 konumlu anahtar koyup bir konumda ibre sağa diğer konumda sola dönmesi lazım. Mekanizmayı tamamen söktüm. Bobinin devre kartındaki kondansatörü ters çevirdim olmadı. Bobinin çipe giden iki ucunu karttan ayırıp ters takıp lehimledim inatla saat yönüne dönüyor hala terse döndüremedim :lol:

Re: Duvar Saati Mekanizmasını Ters Çalıştırmak Bilgi

MesajGönderilme zamanı: 04 May 2014, 18:38
bengisaat
Bobinle ilgisi yok .Karttan Bobine gelen sinyal bir artı bir eksi şeklindedir yani siz uçları değiştirsenizde değişen bir şey olmaz.
Şöyle açıklamaya çalışayım:
Saatin rotor çarkı mıknatıs sistemlidir yani statorun içinde kalan kısmı mıknatıstır.
Mıknatıslar özel bir manyetik alan olmadıkça bildiğiniz gibi her zaman aynı yönü gösterirler yani - yönü kuzeyi gösterir.
Saat quartz sistemlerde mıknatısın bu özelliği absorbe adilmiştir yani mıknatıs çarkının içinde döndüğü Stator dediğimiz parçanın ortasındaki yatakta dönerler.
Bu parçanın görevi her şartta mıknatıs çarkının eksi kutbunun kuzeyi göstermesinin önüne geçilmesidir.Yani saat hangi pozisyonda olursa olsun mıknatıs çark statorun ortasındaki yatağa doğru incelen iki tane çentik sayesinde hep bu çentikleri gösterirler.

Hatta yeri gelmişken pek bilinmeyen bir bilgi vereyim:
Aslında quartz saatler saniyede bir kere atar diye biliyorsunuz,aslında karttan bobine gelen sinyal saniyede 2 keredir.
1 sinyal gelir ve saliseden bile daha kısa sürede 2. sinyal gelir ve gözle farkedilmez.
1. sinyal rotor çarkının çok hafif dönerek pozisyon almasını sağlar 2. sinyal ise o kadar kısa sürede gelmesi sayesinde çarkın eski yerine dönmesine zaman bırakmadan çarkın dönmesini sağlar.İşte bu çift sinyal nedeniyle saatin geri dönmesi engellenmiş de olur.
Pili zayıflayan saatlerde saniyenin titreyerek atmasın bu sinyalin daha kolay farkedilmesini sağlar....

Bobinin altında kalan bu statorla çok hafifçe oynayarak bir kaç deneme sonunda bunu sağlamanız mümkün olabilir ancak sağlıklı bir çalışma alamayabilirsiniz çünki sonuçta sistemi bozarak geri dönmesini sağlayacaksınız.
Ancak bunu yaparken saatin tamamen çalışmaz hale gelmeside söz konusu olabilir .

Re: Duvar Saati Mekanizmasını Ters Çalıştırmak Bilgi

MesajGönderilme zamanı: 04 May 2014, 23:46
Modern60
Bengisaat, ben de bu sebeple mekanizmayı ters çevir dedim. Yoksa bir ton işle uğraşması ters bir çark(saniye çarkının dönüşünü ters tarafa yapmak için bir karanfil takmak) yapması lazım...falan filan...

Re: Duvar Saati Mekanizmasını Ters Çalıştırmak Bilgi

MesajGönderilme zamanı: 05 May 2014, 00:23
bengisaat
Evet üstad ,Uğraşılması epey zaman alacak bir iş.
bu arada piyasada ters çalışan mekanizmalı saatler bulunabiliyor.
Örnek link:
http://www.buldumbuldum.com/hediye/ters_saat/?gclid=CIfry_CZk74CFXLJtAodC3UApg

Re: Duvar Saati Mekanizmasını Ters Çalıştırmak Bilgi

MesajGönderilme zamanı: 05 May 2014, 02:09
asymptote
Saatlerin neden saat yönünde döndüğüne ilişkin hoş bir yazı vardı, o geldi aklıma.. :)

Re: Ynt: Duvar Saati Mekanizmasını Ters Çalıştırmak Bilgi

MesajGönderilme zamanı: 05 May 2014, 09:46
KKarakuş
asymptote yazdı:Saatlerin neden saat yönünde döndüğüne ilişkin hoş bir yazı vardı, o geldi aklıma.. :)


Üstad, saatlerin neden sağ yöne doğru daire çizdiğine dair bir yazi elinizde mevcut mu ?