TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Transistör ve Quartz Tahrikli / Denge Çarklı Mekanizmalar

Saat Mekanizmaları ve Teknik Bilgiler Konusunda Paylaşım Bölümü
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, Saat Mekanizmaları Bölümünde Birçok Mekanizma Üreticisi Firmanın Model, Kalbre ve Makine Verilerine Detaylı Fotoğrafları ile Ulaşabilirsiniz. Ayrıca Saatlerde Kullanılan Teknolojileri Açıklayan Detaylı Bilgilendirme Konularını Okuyabilirsiniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Transistör ve Quartz Tahrikli / Denge Çarklı Mekanizmalar?

Mesaj Thevenin » 28 Oca 2011, 18:23

Balans degil mi?
Thevenin
Kullanıcı avatarı
Thevenin

Mesaj safir » 29 Oca 2011, 00:26

citizende zemberek göremedim,normaldede içermiyor ,ancak alttaki nivadadakini de üstünde ve altında tulumba çarkı göremediğim için zemberekten çok ,pile daha çok benzettim
Kullanıcı avatarı
safir

Mesaj Modern60 » 29 Oca 2011, 23:06

Hamilton ın 1951 yılında bir Fransız araştırma laboratuvarı olan LIP ile yaptığı ve elektrik enerjili ama regülasyon sistemi maşalı olan bir mekanizmadır. Bu arada bir çoklarımızın hala mekanik saatin enerjisini balans çarkından aldığını düşünenlerimiz varmış gibi görmekteyim. Gerçekten üzüldüm. Saatlerde enerji zemberek denen ve balansın içerisnde takılı olan telden 10 kat daha kalındır etrafında dişli bir çark olan yassı silindir bir kutuda duran teldir. Balans çarkına takılı olan tel sadece balansın pandüle olmasını sağlar. Yani bu yukarıdaki sistemde Quartz bir osilatör yoktur. Elektrik enerjisi maşalı sisteme kadar taşınıp burada zamanı doğru tutmak için adımlar.
Kullanıcı avatarı
Modern60
Contributor

Mesaj Modern60 » 29 Oca 2011, 23:08

Lütfen mekanik saat ve çalışması adlı konuyu ziyaret ederek inceleyin.
Kullanıcı avatarı
Modern60
Contributor

Mesaj Thevenin » 29 Oca 2011, 23:19

Hocam tesekkurler; ama ben fotografta zemberek sanilanin balans oldugunu yazmaya calismistim.
Thevenin
Kullanıcı avatarı
Thevenin

Mesaj Modern60 » 29 Oca 2011, 23:22

Spring Drive ile de ilgili yazışmalar olmuştu lütfen işleyiş prensibini inceleyin. Bu konular daha önce incelenmişti ve en azından ben ziyaret edildiğini düşünmekteydim. Umarım şimdi incelemeye değer görülebilirler. Winterdrops neredeyse doğru söylemişsin. Denge çarkı, zemberekten gelip maşa çarkıyla çekiç yada manivela dediğimiz levyeyi dişleri sebebiyle kavrar ve buna bir kılavuzla ilişkide olan balans çarkını sola yada sağa doğru çevirir bu sırada balans çarkını içerisindeki pandül teli sıkışır ve çekiç maşa çarkından kurtulunca da balans çarkı serbest kalır yay boşalır ters pozisyonda maşa çarkı tarafından çekiç yakalanınca ikinci adım oluşur. Yani göstermelik değil, zaman akışını doğru tutmak için yapılmış balans çarkı ve pandül teli bir maşa sisiteminin parçasıdı. Genel adı ASSORTISSEMENT-Asortisman olarak geçer.Konuda videoları izlerseniz her şey çok yalın görüntülenmiştir.
En son Modern60 tarafından 29 Oca 2011, 23:34 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
Modern60
Contributor

Mesaj Modern60 » 29 Oca 2011, 23:29

Doğrudur thevenin resimdeki maşa sistemli elektronik bir saatin balans çarkıdır. Bu arada elektronikteki elemanların hangi görevlerde kullanıldıklarını da ayrıca incelememiz gerekebilir. Transistörler genellikle yükselteç olarak yada regülasyon işlemlerinde kullanılırlar. Saat içerisinde de voltaj ayarlamak için ve Quartz piezzolarda ek olarak ona gönderilecek olan elektrik sinyalının regülasyon ve yükseltme işlemini yaparlar. Dirençelr malum, elektrik devresinde akımın geçmes istenmeyen yerde engel olarak konulur. Kapasiteler, alternatif akım yada hala salınımlı olan elektrik voltajını sükünete gitrmek için kullanılır. Yani filtre edicidir. Diode lar ise, kapasitelerden gelen akımı doğru akıma çevirip transistörlerin kullanımına sunarlar. Herkese iyi akşamlar.
Kullanıcı avatarı
Modern60
Contributor

Mesaj winterdrops » 30 Oca 2011, 00:10

Modern60 hocam nerdesin sen yaa. Derdimize ne zaman derman olacak diyordum :D
Teşekkürler. Eski ders notlarını bir karıştıralım biz :D
Kullanıcı avatarı
winterdrops

ÖncekiSonraki

Dön TSF Saat Mekanizmaları & Teknik Bilgiler - Movements & Technical Info

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 12 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners