TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Saatçi Doktor Modern Bir Atölye ve High End Saat Tamiri

Saat Mekanizmaları ve Teknik Bilgiler Konusunda Paylaşım Bölümü
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, Saat Mekanizmaları Bölümünde Birçok Mekanizma Üreticisi Firmanın Model, Kalbre ve Makine Verilerine Detaylı Fotoğrafları ile Ulaşabilirsiniz. Ayrıca Saatlerde Kullanılan Teknolojileri Açıklayan Detaylı Bilgilendirme Konularını Okuyabilirsiniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Saatçi Doktor Modern Bir Atölye ve High End Saat Tamiri

Mesaj bengisaat » 07 May 2015, 21:26

Bu iki mesleğin birbiriyle kıyaslanmasına karşıyım .
İkiside birbirinden farklıdır kendine göre zorlukları vardır ve ikiside çok zor mesleklerdir ve aralarındaki en bariz benzerlik budur.

Ancak bir kaç kursa gidilip eski cerrahların aletlerini satın alarak cerrah olunamayacağı gibi saat ustası da olunmaz.

Bu açıklamayı neden yapıyorum hobi olarak yapılan bir şey ve çocukluğundan bu yana hayatımızın bir parçası olmuş piyasada hiç usta yada iyi saatçi kalmamış gibi " high end saatlerin tamir edilebileceği yer sıkıntısı vardı bu boşluk doldu" derseniz bu bizlere mesleğimize büyük haksızlık olur...

Kaldı ki ;Servislerde genç ustaları isviçreye amerikaya kurslara gönderirler ancak tecrübe mantık ve bir çok unsur yoksa kurslarda öğretilenler kafada kalır pratiğe inince su koyuverir.

İmzamda facebook adresimde paylaştığım tamirlere bakarsanız bir çoğu servislerde yapılamayan saatlerdir ki bunlar neredeyse tamamı sizlerin saatlerinizdir bu albümlerdeki sahipleri olan siz dostlarımda serviste yapaılamadığını tasdikleyeceklerdir...
facebook.com/saatatolyesi/
Kullanıcı avatarı
bengisaat

Mesaj kilimanjaro » 07 May 2015, 23:07

Cengiz abicim , tüm forum müdavimleri bence sizinle hem fikir ... TSF artık ülke dışına taşmış bir misyona sahip ... haber ilgimizi çekti ve orayı ziyaret etmemizin foruma ve ülkemiz saat kültürüne birşeyler katacağını düşündük.

sevgiyle abicim :thumbup:
Ne kadar farklı olursa olsun, sana ait olmayana tenezzül etme , ve ne kadar basit olursa olsun senin olandan asla vazgeçme

Ernesto Che GUEVARA
Kullanıcı avatarı
kilimanjaro

Mesaj MertYe » 07 May 2015, 23:58

kilimanjaro bence güzel bir noktaya değinmiş. Cengiz ustam sizin yaptığınız işi layığıyla yapabilmek için dediğiniz gibi kurslar ve eğitimlerden öte pratiğe ihtiyaç olduğu aşikar. Bencede burda sizin yaptığınız işin kolay bir iş olduğundan dolayı yapılabildiğini değilde farklı bir yaklaşım olduğunu belirtmek için konu açılmıştır diye düşünüyorum.

Benim şahsi düşüncem bir insan hangi işi yapıyorsa o işte en iyi olmaya çalışmalı ve işini layığıyla yapmalı. Sizin yaptığınızın da tam olarak bu olduğuna inanıyorum. Şahsi olarak sizinle tanışamamış olsamda forumda ve facebook sayfanızda yaptığınız işlerin öyle 1-2 kurs eğitimle yapılamayacağı deneyim istediği aşikar.

Şöyle bir örnek vermek istiyorum bu konuda, babamın kullandığı 35mm lik quartz bir Omega Constellation var. Bundan yaklaşık 1,5-2 sene kadar önce artık pili bittiği için bir saatçiye veriyor pil değişimi için(yaptığınız işler düşünülünce pil değişiminin kolay bir işlem olduğunu düşünüyorum yanlış biliyorsam beni affedin). Pil değiştikten sonra saat anlık geri kalmaya başlıyor. Mesela 2 gün normal çalışıyor sonra bir anda 15-20 dk geri kalıyor. Antalya'dan İstanbul'a gittiğim sırada saati yanıma alarak Omega servise götürdüm. Sağolsunlar orada bir parçasını garantiden değiştirdiler normalde garantiye girmemesi gerekiyorken. Bu küçük pil değişimi işlemi bile saati 1 ay kullanılmaz hale getirdi. 2 hafta evde yattı 2 haftada servis parça kargoyla Antalya'ya döndü işlemleri sürdü.

Demek istediğim şu ki pili değiştiren yerde belki 5-6 yıldır olan bir dükkan babam tesadüf eseri gidiyor pil değiştirmeye ve başına bunlar geliyor. Tekrar söylüyorum pil değişim işleminin ne kadar kolay veya zor bir işlem olduğunu bilmesem de çok komplike bir iş olduğunu düşünmüyorum. Gereğinden küçük pil takıp toz ve pislik kaçırmışlar saatin içine. Bunun yanında sizin yaptığınız işler ne kadar takdir edilse azdır.
Kullanıcı avatarı
MertYe

Mesaj bengisaat » 08 May 2015, 00:12

Ziyaret etmenize hiç itirazım olmaz tam tersine bende gelirim müsait olursam Ankara'ya gittiğimde de uğrarım.

Cerrahlık mesleğini küçümsemek gibi algılanmasın sakın.
Cerrahlık ezelden saygı duyduğum bir meslektir.

15 gün önce kendimi 2 ayrı cerrahın ellerine güvenle teslim ettim hatta bir çok öğrencim ve siz dostlarımın ısrarına rağmen ben Memleketimin doktorlarıa da güveniyorum diyerek hem pankreas hem omurilik ameliyatı oldum Balıkesir'de.
Benim üzüntüm
-Watchmaker cerrahın eline su dökemez
-High End saatlerin tamir edilebileceği yer sıkıntısı vardı böylece bu ihtiyaç da giderilmiş olur gibi cümleler gerçek saat ustalarını kıracaktır..

Mertye .
Haklısınız malesef piyasada saatçiyim diye geçinen o kadar çok işgüzar varki malesef ne bir denetim ne hesap soran var istedikleri gibi at koşturuyorlar.

Sonuç olarak konuyu şöyle tatlıya bağlamak gerek :
Piyasada sapasağlam insanların apandisitini alan,, ama ünvanı cerrah olan öte yandan gecesini gündüzüne katıp hastalarını tedavi etmeye çalışan ameliyat aralarında uykusuzluktan bitkin düşüp bir kaç saat uyuyabilen cerrahları nasıl ayırmak gerekiyorsa aynen bu iştede sizin başınıza geldiği gibi saatçiyim diye geçinenlerle gerçek ustaları ayırmak gerektiği.

-
facebook.com/saatatolyesi/
Kullanıcı avatarı
bengisaat

Mesaj Architecte » 08 May 2015, 01:55

Bengisaat demiş ki: -High End saatlerin tamir edilebileceği yer sıkıntısı vardı böylece bu ihtiyaç da giderilmiş olur gibi cümleler gerçek saat ustalarını kıracaktır.

Oldukça abartılı ve sorunlu bir cümle olduğu aşikar sayın bengisaat. Bütün meslek dallarında abartılı referanslar gösterilebilinir. Bizim şirkete iş başvurusu yapan insanların CV lerine baktığınızda zannedersiniz ki NASA da canı sıkılmış gelmiş iş başvurusunda bulunmuş. Demem o ki lafla olmuyor. Bu arada daha önce bir saat üretme işine girebileceğimizi yazmıştım forumda. Anam anam. Öyle saat mekanizması yapacağım demekle olmuyor bu işler. Bununla ilgili ilerde bir başlık açmayı düşünüyorum. Yurtiçi yurtdışı yaşadığımız problemleri, karşılaştığımız acı gerçekleri yapabildiklerimizi yapabilecek kapasitede olduklarımızı detaylı bir şekilde aktarırım belki. Asıl mesele saat parçaları değilmiş, saat parçalarını üreten yüksek teknolojik makinelerin üretilmesiymiş. Bize bilgisayarlı autocad yazılımsal lazerli metal kesim makinesi satıyorlar. Çünki satmasalar normal şelamo ya da robot ile kesim yapacağımızı biliyorlar. Yani zaten bunlar bir şekilde konvansiyonel teknolojiyi kullanarak bu işi başaracaklar, bunlara lazerli kesim makinesini satmak herhangi bir artı kazandırmaz düşüncesi içindeler Almanlar. Diyorlar ki 2023 e doğru kendi milli uçağımızı yapacağız'' biz de gülüyoruz tabii ki. Saygılar.
Tecrübe, hayatta yediğimiz kazıkların toplamıdır'
Kullanıcı avatarı
Architecte

Mesaj Anesthesia » 08 May 2015, 06:58

Zaten 'tıp fakültesinden her cins insan çıkar, arada da doktor çıkar' derdi hocam :)
Özgür kalana kadar imza mimza yok
Kullanıcı avatarı
Anesthesia

Mesaj afl » 08 May 2015, 12:45

Cengiz ustam, forum dostlarının böyle maksadını aşan cümleleri bilerek kurmayacağını benden eski olduğunuz için siz de tahmin edersiniz. Siz aslında tüm mesleklerde var olan bir yaraya parmak basmışsınız. Bir işe yıllarını hakkıyla vermiş çok ciddi tecrübe sahibi insanların, sadece popülarite ile pıtrak gibi çıkıp iki vitrin makyajı tarzı kurs ve sertifikayla en baba biziz , bu işi biz biliriz demelerine hatta bir de toplumda itibar görmelerine olan siteminizi anlatmışsınız. O kadar haklısınız ki. Eminim çok arkadaşımız da kendi mesleklerinde bu durumdan muzdariptir.
Ben bu başlığı açarken şöyle düşündüm. Ülkenin en iyi okullarında okumuş bir uzman doktor, yetmemiş, üzerine yine ülkenin en iyi üniversitelerinden birinde işletme üzerine de öğretim üyesi olacak kadar uğraşmış bir bilim adamı, üstelik her iki mesleği de icra etmeye devam ederken 15 yıl kadar önce saatlere olan ilgisini dizginleyemeyip bir de bu işe soyunuyor. Ulaşabileceği tüm okulları deniyor, ulaşabildiği ustalarla irtibat kuruyor ve atölye amacına ulaşmak için sadece bilgi değil alet edevat, tezgah da topluyor.

Bence bu özel bir durum ve bu tür insanların bizim için tutku, sizin için ise hem tutku hem mesleğiniz olan saatçiliğe bulaşması önemli bir artı. Mevcut bir kişi daha arttı diye bakıyorum olaya :thumbup:
Kullanıcı avatarı
afl

Mesaj Architecte » 09 May 2015, 09:46

Watchmaker cerrahın eline su dökemez'' lafını kullandığım için, sayın bengisaat ustamın alınmış olduğunu şu an farkettim. Sayın bengisaat. Bu kıyaslamayı forumda yapan benim. Watchmaker'liğin ne kadar hassasiyet isteyen bir meslek dalı olduğunu ifade etmeye yöneliktir. Yaptığım kıyaslamaya getirilen eleştiri sonrası, eleştiri yapan üyemizin cerrah olduğunu düşündüğüm için bir tür gönül almak amaçlı söylenmiş bir söz oldu, ''watchmaker cerrahın eline su dökemez'' sözü. Yani bunun anlaşılacağını düşündüm doğrusu, ama yanılmışım. Benim kendi şahsi görüşümü sorarsanız watchmaker'liğin cerrahlıktan daha hassas bir meslek dalı olduğunu söylerim. Watchmaker bir noktaya müdahele ederken etrafına zarar vermemek için de çok büyük özen gösterir. Lakin şu da bir gerçek ki, cerrah çok büyük bir önem ve sorumluluk taşır mesleğini icra ederken.

Sevgili ustam. Ben bu kıyaslamayla siz watchmaker'lerin ne kadar büyük bir hassasiyetle mesleğinizi icra ettiğinizsi ifade etmek istedim. Bana göre bir kalp cerrahını önemli, değerli kılan müdahele ettiği alanın bir canlıya ait alan olmasıdır. Bir ''watchmaker'' ise cansız bir alana müdahele eder. Lakin watchmaker cerrahtan daha çok hassasiyet isteyen müdahaleyi cansız bir zeminde gerçekleştirdiği halde, müdahale ettiği mekanizmadaki diğer parçaların, yani civardaki parçaların zarar görmemesi için de çok daha büyük bir hassasiyet göstermektedir. Bunları yazarken, iki arada bir derede kaldığımı da unutmayın lütfen. :( Şimdi de bir cerrah çıkıp itiraz yöneltebilir bana. :shock:

Kısacası sevgili ustam. Ben siz watchmaker'leri bu kıyaslama ile yüceltmek istedim ki zaten mesleğiniz saygı duyulacak mesleklerdendir. Pil değişimi haricinde elinden bir iş gelmeyen ''saatçi'' adı altındaki kimseler konu dışıdır tabii ki.

Kendi kendimi cerrahlar ve watchmaker'lar arasında savunmasız bıraktım. Cahil cesareti bu olsa gerek :D :D
Tecrübe, hayatta yediğimiz kazıkların toplamıdır'
Kullanıcı avatarı
Architecte

ÖncekiSonraki

Dön TSF Saat Mekanizmaları & Teknik Bilgiler - Movements & Technical Info

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 21 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners