Hayır üstadım, çelişki yok
Lütfen beni itham etmekten vazgeçmenizi rica ediyorum.Daha fazla tartışmak istemiyorum ayrıca benim her yazdığıma itiraz edip yalnış biliyorsun,cahil taşra saatçisiymişim imajı yaratmaya çalışır gibi izlenim oluşturuyorsunuz.
Çelişen asıl sizin yazılarınız Bakınız:
modern60 yazdı:Akslar yani miller kesin zarar görmekte ve bu yüzden de saat markaları manuellerde bunu daima söylerler. Saatinizi geriye doğru ayarlamayın derler.... Ama seiko sağlam kalmış onu bilemem. İsviçre de atölyelerde bile hep ikaz edilirsiniz, montaj sonrası saati açık olarak merkez aks üzerinde bırakmayın ve ters yöne çevirerek ayarlamayın diye.
Aşağıda ise hiç bir kullanma kılavuzunda böyle bir uyarı görmedik denilmesine verdiğiniz cevap !!
modern60 yazdı:Bu insanlar basit fizik kurallarını bilindiğini var saymaktalar. Hepsi bu.
Türkiye'de henüz Çoğu şirketin
internet bağlantısı bile yokken 1998 lerde web tasarımı yapan biriyim ve o günden beri asla interneti bir oyun yada chatleşme ortamı değil mesleğim saatçilik ve hayat felsefem olan Ju - Do ile ilgili bilgi almak ve kendimi geliştirmek için kullandım.
Aslında sizin bildiğinizi düşündüğüm bu
bahsi geçen saatte zemberek yoktur. Demekki bu saatin çalışma sistemini bilmiyorsunuz.Böylesine devasa yalnış hatırlamıyorsam Ağırlık ve sarkaç hariç sadece makinasının 70 kg kadar toplam ağırlığı olan bir saattin zemberekle çalıştırılması gerçekten aklıma gelmedi .Böyle bir makina varsa da görmek isterdim...
Yani Bu saatin çalışma sistemi Bir halatın ucuna bağlanan 3.5 Kg lık bir ağırlığın el ile bir kol yardımı ile yukarı kaldırılması ve bu şekilde yerçekimi kanununa göre ağırlığın aşağı doğru inerken yarattığı gücün saati çalıştırması.Mustafa Şebi Efendinin hakkında bir araştırma yaparsanız saatin çalışma sistemi ile ilgili bilgi alabilirsiniz.Dolmabahçe Sarayı'ndada bir kaç saati var sanırım.
Saatin bozulma sebebi ise kesinlikle sizin dediğiniz gibi değil burdaki fikir tartışmasında asıl bahse konu olan olayla yani
ayarlama ile hiç ilgisi yok.
Saatin bozulma sebebi:
* Öncelikle saatin orijinal ağırlığının 3.5 kg olması gerekirken bu fizikçi arkadaşların ağırlığı sarkacın daha salınımlı çalışması amacıyla !! 5 Kg çıkarmaları
* Sonrasında bir motor kullanılarak ve güya motorun devrini düşürerek yaptıkları düzenek ! devreye girdiğinde çatır çatır sesler çıkararak 2 saniye içerisinde ağırlığı 4 metre yukarı çıkarıyordu.
*Takdir edersinizki böyle bir saatin kurma işleminin
normalde elin hissetmesi ile önce boşluğunun alınması gerektiğidir * Oysa burada motor aniden devreye giriyor ve ağırlığı hem çok süratli bir şekilde yukarı çıkarıyor hemde ilk devreden çıktığı anda yani ağırlık istenen yere geldiğinde tak diye bir ses çıkararak her kurma işleminin sonlanmasında a
niden durarak ağırlığın gözle görülür şekilde adeta zıplar şekilde yaylanması sonucu çarklara bir an içinde olsa neredeyse 5 katı bir gücün binmesine neden oluyordu.
*
Ağırlığın yukarı çekilmesi sırasında gözle görülen titreşim meydana geliyor ve bu titreşim de çarklara zarar veriyordu.
*Bütün bunlar birleştiğinde o saatin bir kaç haftadan fazla çalışmayacağını söylemiş ve haklı çıkmıştım
Yani sizin düşündüğünüz gibi cahil bir taşra saatçisi değilim ve yukarıda örneklediğiniz hesapları rahatlıkla yapabiliyorum Zaten
o ölçülere hakim olmasam kaç tane çarkın elimde numunesi bile olmadan nasıl hesaplayıp sorunsuz bir şekilde çalıştırabilirdim ki ?