TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Orient CEM 7500 Saniye Ayarı

Saat Mekanizmaları ve Teknik Bilgiler Konusunda Paylaşım Bölümü
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, Saat Mekanizmaları Bölümünde Birçok Mekanizma Üreticisi Firmanın Model, Kalbre ve Makine Verilerine Detaylı Fotoğrafları ile Ulaşabilirsiniz. Ayrıca Saatlerde Kullanılan Teknolojileri Açıklayan Detaylı Bilgilendirme Konularını Okuyabilirsiniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Orient CEM 7500 Saniye Ayarı

Mesaj Modern60 » 01 Şub 2011, 14:26

Mesela ben saatlerimi ayarlamak istediğimde, zembereği çok az kurup düşük enerjide çalışırken ayarlarım. Çünkü durdurma mekanizması olan makinelerde de saniye durur(bengisaat in açıkladığı biçimde balans engeli ile) ama zemberek enerjisini salmaya devam eder. Kısa sürede ayar yapıp makineyi normal akışına sevk etmek gerekir. Dediğim gibi nasıl dilerseniz öyle ayar yapın ben sadece hassas olan bu noktayı açıklamaya ve gelecekte bir hastalıkla karşılaşmanızı önlemek için anlattım.
Kullanıcı avatarı
Modern60
Contributor

Mesaj bengisaat » 01 Şub 2011, 20:33

Üstadım,
Karanfilin görevinin basıncı emmek olduğunu belirtmedim ; geri çevirme durumunda oluşabilecek ters basıncın karanfil çarkı sayesinde absorve edileceğini ve görevinin de bu olduğunu anlatmaya çalıştım.

35 Yılda 35 kez karanfil gevşemesine rasgelmişimdir karanfili sıkıp yerine oturtup göndermişimdir çoğunda ücret bile almamışımdır.

Havale çarkı yada makara çarkı sıyıran arızalarda ise sebebin takvim ayarlama sırasında takvimin geri geri 21 e kadar çevrilip ileri 24 e getirilince ilerleyeceğini bilmediği için saatini ileri ileri günlerce çevirerek ayarlanması nedeni ile oluştuğunu çok iyi biliyorum çünki müşterimle hep diyalog içerisinde oldum.Bu şekilde saatin neden arızalandığı konusunu mutlaka irdelerim.

Örneğin Geçen hafta yaptığım omega için girvenella ile defalarca telefonla görüştüm ve, çalıştığı işinde saatin çalışması ile ilgili bilgileri sordum

işyerinde kaç saat çalıştığı,
masabaşındamı yoksa dışarıda mı daha fazla bulunduğu
hatta saati sağ yada sol kolda kullandığına kadar sorarak en iyi sonucu aldım.

Sonuç olarak yukarıda bahsettiğim gibi hayatınızda kaç tane bu arızaya rast geldiniz diye kendinize sorduğunuzda vereceğiniz cevap bütün bu konudaki fikir alışverişini sonuca bağlayacaktır.

Bahsettiğiniz debriyaj sistemi yapılsa da sonuç olarak saatin stop ettirilmesi gerekecek ise zembereğe binen yükün riskini azaltmayacaktır.

Size bir örnek vereyim.: Malum ST 96 serisibundan 25-35 yıl aralığı öncesinde neredeyse her kolda vardı.
Ve Sizin dediklerinizi kabul edersek bu saatlerde takvim ayarlaması için bir düzenek yoktu

Ben ise katılmıyorum ve diyorumki hayır vardı saati gece 12 den geriye doğru 21 e kadar çevirip tekrar ileri alınarak ayarlanıyordu.

Yine katılmıyorsanız üstadım o halde bu düzenek neden yapıldı amaç neydi ve böyle bir sorun varsa herhalde o makinayı yapanlar cahil cühela değildi ve bunu bilmeleri gerekmezmiydi ?.

Ve neden takvim için böylesine çok basit bir sistem yapma gereği duymadılar.
Ve malum ST 96 lar oldukça düzgün makinalardı kurcalanmadıktan sonra kolay kolay ömürlerinin bittiği görülmezdi
facebook.com/saatatolyesi/
Kullanıcı avatarı
bengisaat

Mesaj bengisaat » 01 Şub 2011, 21:28

modern60 yazdı:Mesela ben saatlerimi ayarlamak istediğimde, zembereği çok az kurup düşük enerjide çalışırken ayarlarım. Çünkü durdurma mekanizması olan makinelerde de saniye durur(bengisaat in açıkladığı biçimde balans engeli ile) ama zemberek enerjisini salmaya devam eder. Kısa sürede ayar yapıp makineyi normal akışına sevk etmek gerekir. Dediğim gibi nasıl dilerseniz öyle ayar yapın ben sadece hassas olan bu noktayı açıklamaya ve gelecekte bir hastalıkla karşılaşmanızı önlemek için anlattım.

Üstadım ben hiç bir kullanma kılavuzunda örneğin seiko lm serisinde bu saati ayarlarken kurma kolunu çektiğinizde en kısa sürede ayarlayıp tekrar bastırın ve çalışmasına devam ettirin diye bir yazı görmedim.
Kullanıcı avatarı
bengisaat

Mesaj Modern60 » 01 Şub 2011, 21:33

Ben de zaten bu takvim değiştirme işleminin yapıldığını söylemiştim. Ama genelde bizim gibi kurnaz memleketlerin çözümlerindendi. İsviçre de hızlı değiştirme hemen devreye sokuldu ve bu işlemden doğacak sıkıntılar ortadan kaldırıldı. Fizik fiziktir ve biz istesek te değiştiremeyiz. Mutlaka çok tecrübeli olabilirsiniz ama bu doğru sonuç çıkarmış olduğunuzun ispatı olabilir mi? Bu gün dünyada bir sürü olay olur ve bir doğru bakış açısı olduğu halde 1000 lerle fikir olur. Neyse çok uzadı. Dediğim gibi nasıl isterseniz öyle ayarlayın bu bilgiyi de kulak ardında saklayın. Memleketimizde 30 yıldır usta olup hala kronoımetre ve kronograf farkını bilmeyen çok kişi var. Hala günde 30 saniye geri kalan bir saati hemen açıp kronometrik ayara alan 100 lerle usta var. Hala osilasyon karanfilini kırmadan çıkarmak için önce baskı yapan yayı çıkarmayı bilmeyen 10 larla usta var. Yani ne diyeyim. Dediklerinize katılmak mümkün değil ama sizler bilirsiniz.
Kullanıcı avatarı
Modern60
Contributor

Mesaj Modern60 » 01 Şub 2011, 21:40

Tabii ama öyle açık olarak istediğin kadar bırakabilirsin de yazmıyor. Bu insanlar basit fizik kurallarını bilindiğini var saymaktalar. Hepsi bu. Mesela insanlar pilli saatlerin pilleri bitmesin diye kullanmadıkları zaman tepeyi çekip durdururlardı. Sonra saatlerin bu sebeple bozulduklarına şahit oldular. Bu konuda zamanla anlaşılır. Bizden önce keşfedenler çok. Kolay gelsin. Ayrıca debriyaj denen mekanizma zaten zembereğin çark zinciri üzerindeki baskısını kaldırmak için konacaktır. Kendisi de başka bir engel manivelasıyla durdurulur. Telin basıncı çark sistemine zarar verir ama tel üzerinde ancak stres yaratır. Bu hiç önemli olan bir durum değil. Neden otomobillerde çark sistemi debriyajla ayrılıp vites değiştirilir çünkü üzerinde yük vardır. Hepsi bu.
Kullanıcı avatarı
Modern60
Contributor

Mesaj bengisaat » 02 Şub 2011, 00:21

Bakınız ben fizik kurallarına rağmen cahilce karşı çıktığım gibi bir izlenim yaratmaya çalışıyor ve konuyu durmadan farklı farklı noktalara taşıyorsunuz.

Ben gayet net bir şey söylüyorum siz ise durmadan alakasız rakamlar vererek kafa karıştırıyorsunuz.

Başından bu yana yazdıklarınız 3-5 cümle ile anlatılabilecek şeyler ancak amacınız benim yalnış bilgileri burada paylaşarak kullanıcıların saatlerine zarar vermesine sebep olacak kadar bilgisiz biri olduğunu kanıtlamak ise ( ki şu ana kadar telefonla ve maille 2 kişi bu konuda beni uyardılar.) Buna izin veremem.

Fizik kuralları vardır birde bunu kafasına göre yorumlayan güya fizikçiler...

Bakınız yeri gelmişken 1994-95 yıllarında bir olayı örnek vereyim size.
Balıkesir Necatibey Eğitim Fakültesinin duvarında Haydarpaşadaki büyük saatin aynısı vardır.
Son saat imalatçılarından Mustafa Şemi Efendinin yaptığı bu saat 1935 yılında takıldıktan 20 yıl sonra 1955 de bozulmuş ve bir daha tamir edilememiş.Bir kaç kere tamir ettirilmek istenmiş ancak ya tamir edemeyiz demişler yada istanbuldaki ünlü ustalar çok astronomik ücretler istedikleri için 1991 yılına kadar bozuk kalmış çalışmamış.
Dönemin fizik bölüm başkanı işe el atıp çark imal ettirmiş ancak bir süre bu çabalar devam etmesine rağmen sonuç alınamamış.
Eşiminde o okuldan mezun olması nedeni ile okula gittiğimde dekanın ricası ile saati gördüm ve ilk cevabım yaparım demek oldu.
Hemen işe koyulup saati 1 ay gibi bir sürede yaptım.Orta milleri,çelik çarkı,maşası maşa yatağı tamamen iptal edilmiş olan bu saatin yüksek okullardan ve sanat okullarından hatta askeriyenin ağırbakım fabrikasından rica minnet tüm eksik parçalarını yaptırıp saati tıkır tıkır çalıştırdım.

Bir kaç ay sonra Fizik bölüm başkanı olan profesör zat ı muhterem bana saati elektrik motorlu kurma sistemine çevireceklerinden bahsetti.
Kendisine çok komplike bir sistem yapsalar bile elle alınan boşluğu yakalayamayacağı için motorun devreye girdiği andaki ani basınçla çarkların bozulacağını ve kesinlikle olmayacağını belirtmeme rağmen kendisi sizin yaptığınız gibi bir sürü hesaplamalarla rakamlarla dekanın ve rektörün kafasını allak bullak edip aklınca beni madara ettiğini sanarak kendine göre bir sistemi ekledi.

Bir sürü ayrıntıdan oluşan sistemi size ayrıca açıklayabilirim ancak burada çok laf kalabalığı oldu artık bıktım.

Saat bir kaç hafta sonra bozuldu diye haber geldi ve 2 tane çarkının sıyırdığını gördüm.

VE o saati fakültede o fizik profesörü olduğu süre içinde yani 6 yıl boyunca vali muavini hatta rektörün bile araya girmesine rağmen yapmadım.
Yıllar sonra yeni dekan geldiğinde 2001 yada 2002 yılında kendisi bizzat işyerime gelip birde kıramayacağım değerli psikiyatrist utkufer hanımında ısrarı ile ve o fizikçinin artık istanbulda olduğunu belirtmesiyle o saati bir kaç hafta içinde yine tamir ettim.

Burada fizikçilere karşı bir şeyi kanıtlamaya çalışmıyorum ancak pratikteki uygulama ve fizik sistemleri bir arada olursa ortaya çalışan sistemler çıkar yani bir sistemi sadece kağıt üstünde harikalar yarattınızı düşünürken uygulamaya geçtiğinizde hesapların tutmaması fiziğin tarihine eşittir.

Belirttiğim o profesör yıllar sonra fakültenin kuruluş yıldönümlerinden birindeki protokolde bir araya geldiğimizde elinde mikrofon olduğu halde "Bizler kağıt üstünde hesaplar yaparak tasarladığımız sistemleri bu işin erbablarına danışmadan yapmamamız gerektiğini öğrendim" diyerek benden yüzlerce protokol davetlisinin önünde özür dilemiş ve buda trt2 ekranlarında yayınlanmıştır.

Siz
Kullanıcı avatarı
bengisaat

Mesaj Modern60 » 02 Şub 2011, 01:32

Anlattıklarınızla çelişkiye düşüyorsunuz kendiniz bakın lütfen. Demek ki, zemberek itmesi büyük ve zarar verici ki çarklar sıyırmış yada deforme olmuş. Zaten ben de size çok basit bir dille Don Kişot'un değirmene karşı savaşmasına benzetiyorum zembereği ters sarma işlemini. Akım daima ileri hareket eder. Geri çevirmek isterseniz de iki kat direnç gösterir. Ben burada kimseyle herhangi birşey yarışında değilim, olmam da. Sadece yardım maksatlı yazmaktayım.
Kullanıcı avatarı
Modern60
Contributor

Mesaj bengisaat » 02 Şub 2011, 05:35

Hayır üstadım, çelişki yok
Lütfen beni itham etmekten vazgeçmenizi rica ediyorum.Daha fazla tartışmak istemiyorum ayrıca benim her yazdığıma itiraz edip yalnış biliyorsun,cahil taşra saatçisiymişim imajı yaratmaya çalışır gibi izlenim oluşturuyorsunuz.

Çelişen asıl sizin yazılarınız Bakınız:
modern60 yazdı:Akslar yani miller kesin zarar görmekte ve bu yüzden de saat markaları manuellerde bunu daima söylerler. Saatinizi geriye doğru ayarlamayın derler.... Ama seiko sağlam kalmış onu bilemem. İsviçre de atölyelerde bile hep ikaz edilirsiniz, montaj sonrası saati açık olarak merkez aks üzerinde bırakmayın ve ters yöne çevirerek ayarlamayın diye.

Aşağıda ise hiç bir kullanma kılavuzunda böyle bir uyarı görmedik denilmesine verdiğiniz cevap !!

modern60 yazdı:Bu insanlar basit fizik kurallarını bilindiğini var saymaktalar. Hepsi bu.

Türkiye'de henüz Çoğu şirketin internet bağlantısı bile yokken 1998 lerde web tasarımı yapan biriyim ve o günden beri asla interneti bir oyun yada chatleşme ortamı değil mesleğim saatçilik ve hayat felsefem olan Ju - Do ile ilgili bilgi almak ve kendimi geliştirmek için kullandım.

Aslında sizin bildiğinizi düşündüğüm bu bahsi geçen saatte zemberek yoktur. Demekki bu saatin çalışma sistemini bilmiyorsunuz.

Böylesine devasa yalnış hatırlamıyorsam Ağırlık ve sarkaç hariç sadece makinasının 70 kg kadar toplam ağırlığı olan bir saattin zemberekle çalıştırılması gerçekten aklıma gelmedi .Böyle bir makina varsa da görmek isterdim...

Yani Bu saatin çalışma sistemi Bir halatın ucuna bağlanan 3.5 Kg lık bir ağırlığın el ile bir kol yardımı ile yukarı kaldırılması ve bu şekilde yerçekimi kanununa göre ağırlığın aşağı doğru inerken yarattığı gücün saati çalıştırması.Mustafa Şebi Efendinin hakkında bir araştırma yaparsanız saatin çalışma sistemi ile ilgili bilgi alabilirsiniz.Dolmabahçe Sarayı'ndada bir kaç saati var sanırım.

Saatin bozulma sebebi ise kesinlikle sizin dediğiniz gibi değil burdaki fikir tartışmasında asıl bahse konu olan olayla yani ayarlama ile hiç ilgisi yok.

Saatin bozulma sebebi:

* Öncelikle saatin orijinal ağırlığının 3.5 kg olması gerekirken bu fizikçi arkadaşların ağırlığı sarkacın daha salınımlı çalışması amacıyla !! 5 Kg çıkarmaları

* Sonrasında bir motor kullanılarak ve güya motorun devrini düşürerek yaptıkları düzenek ! devreye girdiğinde çatır çatır sesler çıkararak 2 saniye içerisinde ağırlığı 4 metre yukarı çıkarıyordu.

*Takdir edersinizki böyle bir saatin kurma işleminin normalde elin hissetmesi ile önce boşluğunun alınması gerektiğidir

* Oysa burada motor aniden devreye giriyor ve ağırlığı hem çok süratli bir şekilde yukarı çıkarıyor hemde ilk devreden çıktığı anda yani ağırlık istenen yere geldiğinde tak diye bir ses çıkararak her kurma işleminin sonlanmasında aniden durarak ağırlığın gözle görülür şekilde adeta zıplar şekilde yaylanması sonucu çarklara bir an içinde olsa neredeyse 5 katı bir gücün binmesine neden oluyordu.

*Ağırlığın yukarı çekilmesi sırasında gözle görülen titreşim meydana geliyor ve bu titreşim de çarklara zarar veriyordu.

*Bütün bunlar birleştiğinde o saatin bir kaç haftadan fazla çalışmayacağını söylemiş ve haklı çıkmıştım

Yani sizin düşündüğünüz gibi cahil bir taşra saatçisi değilim ve yukarıda örneklediğiniz hesapları rahatlıkla yapabiliyorum
Zaten o ölçülere hakim olmasam kaç tane çarkın elimde numunesi bile olmadan nasıl hesaplayıp sorunsuz bir şekilde çalıştırabilirdim ki ?
En son bengisaat tarafından 02 Şub 2011, 11:02 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
bengisaat

ÖncekiSonraki

Dön TSF Saat Mekanizmaları & Teknik Bilgiler - Movements & Technical Info

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 55 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners