Ben bu iki markayı otomobil markaları olarak değil de modelleri olarak görüyorum. Her iki marka da Mercedes ayarında, ama mesela Omega Seamaster serisi Mercedes E serisi ise Rolex Submariner C serisidir benim gözümde. Rolex'in daytona'sı ise Mercedes S class gibidir.
Neden böyle yazdım çünkü;
1. Submariner'in seramik bezeli standart alüminyum dolgu rakamlı, Seamaster'da ise zirkonyum alaşımla(liquidmetal) müthiş kalite ve parlaklık sunan seramik bezeli var. Sub'da yok.
2. Sub'da hep 904L çelik. Sea'da titanyum grade 5 kasa var sub'da titanium grade 2 bile yok.
3. Mekanizmayı gösteren safir cam sub'da var mı yok. Sea'da var ve mekanizmanın dekorasyonu zaten ayrı bir konu.
4. Sub'da chrono var mı yok. Sea'da her türlüsü var ki bence en güzeli bi-compax.
5. Sub'un kadranında sadece logo üç boyutlu. Sea'da logo ile beraber Omega yazısı da üç boyutlu.
6. Superluminovaları karşılaştırınca aradaki fark iki kat parlak ve canlı renkler şeklinde ve ibre kesinlikle seamaster'dan yana.
7. Sub'larda perpetual calendar var, o avantajlı yanı ve güzel bir özellik ama seamasterlardaki si14, co-axial ve diğer özelliklerin avantajları düşünüldüğünde yine eksik kalıyor.
Son olarak göreceli olmakla beraber submariner optik olarak da seamaster'ın oldukça gerisinde kalıyor bence. Kuzenim kendi 16610 submariner'ı ile benim seamaster chrono titanium liquidmetal'i yan yana görüp aynı fiyat olduklarını öğrenince baya kötü oldu. Hissettirmemeye çalıştı ama üç hafta sonra saati elden çıkardığını öğrendim. Sonra saatten sıkıldım falan dedi ama sıkılma zamanlaması manidar oldu tabi

Sözün özü, submariner ile seamaster kıyasında hem teknoloji hem kalite hem de saatin size sundukları açısından seamaster kesinlikle önde diye düşünüyorum. Rolex'in Daytona'sı ise benim gözümde ayrı bir eser. Hatta speedmaster'ın daytona ile mücadele edebilecek düzeyde bile olmadığını düşünüyorum. Hiçbir konuda asla marka fanatikliği yapmam ama işin özüne bakıldığında ana markaları değil de modelleri kıyaslamak gerektiğini düşünenlerdenim.
Son otomobil örneklemesi olarak; Mesela A serisine hakiki Mercedes kalitesini yansıtıyor diyemeyiz ama bu Mercedes'in marka algısına negatif yönde etki etmez. Çünkü marka E sınıf ve üzerinde kalitesini her zaman göstermeye devam ettiğinden, premium marka algısı baki kalır. Rolex, Omega ve orta lüks segmentteki diğer markalarda da durum böyledir. Patek ise mesela Rolls Royce, AP'ye de Bentley diyebiliriz; öte yandan Seiko ise Honda gibidir. Ama Honda'nın Legend diye bir modeli vardır ki VW Passat ile yarışır. (Grand Seiko'nun Hamilton ile yarışması gibi) Umarım yazdıklarım dozunda olmuştur.