TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Hamilton Khaki Expedition güç rezervi hakkında

Saat Mekanizmaları ve Teknik Bilgiler Konusunda Paylaşım Bölümü
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, Saat Mekanizmaları Bölümünde Birçok Mekanizma Üreticisi Firmanın Model, Kalbre ve Makine Verilerine Detaylı Fotoğrafları ile Ulaşabilirsiniz. Ayrıca Saatlerde Kullanılan Teknolojileri Açıklayan Detaylı Bilgilendirme Konularını Okuyabilirsiniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Hamilton Khaki Expedition güç rezervi hakkında

Mesaj Heesh » 09 Oca 2025, 10:20

Aynı saati bende kullanıyorum rezerv konusunda sıkıntı yaşamadımhiç bende otomatik kullanır iken cengiz abinin dediği gibi 10 kere filan elden kuruyorum saniye döndükten birkaç çevirme sonucun da kurmayı bırakıp koluma takıyorum gerisi kolda doluyor

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Kullanıcı avatarı
Heesh

Mesaj slhgzl » 09 Oca 2025, 10:43

prx yazdı:Salih abi ilk hareketi nasil vercez aküden mi?[emoji38]

SM-J610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Ege zaten arkadaslar ve Cengiz usta yazmış doğru olan saati sallamak ya da tepeden az bir miktar kurmak.Ben bir saat alımında Tevfik
Aydin saat Omer beye sormuştum otomatik saatleri elle kurmak doğru mu diye o da yürüyen merdivende insanin kendi yürümesine benzetmişti.Yani saat kendi kendine kolda kuruluyor niye elle kurasın demisti.
Civil Engineer
Kullanıcı avatarı
slhgzl

Mesaj Heesh » 09 Oca 2025, 10:59

Bana da şey garip geliyor otomatik saat kendi kendine kuruluyor da neden o zaman elle kurma koydular . Elle kurma özelliği eklenen saati neden biraz elle kurup sonra bilekte doldurmasına izin verilmiyor hayıflanılıyor . Bu elle kurmayın mantığı sanırım eskiden mekanşzma parçalırının ömürlerinin içlerindeki metal malzemenin daha hızlı deforme olmasından dolayı eskiden kalan bir uyarı olarak kaldığı hissindeyim . Şimdi malzemeler daha uzun ömürlü bana doğru gelen bir çalışacak kadar kurup gerisini kolda devam ettirmek .

Kullanıcı avatarı
Heesh

Mesaj bengisaat » 09 Oca 2025, 11:19

Heesh yazdı:Bana da şey garip geliyor otomatik saat kendi kendine kuruluyor da neden o zaman elle kurma koydular . Elle kurma özelliği eklenen saati neden biraz elle kurup sonra bilekte doldurmasına izin verilmiyor hayıflanılıyor . Bu elle kurmayın mantığı sanırım eskiden mekanşzma parçalırının ömürlerinin içlerindeki metal malzemenin daha hızlı deforme olmasından dolayı eskiden kalan bir uyarı olarak kaldığı hissindeyim . Şimdi malzemeler daha uzun ömürlü bana doğru gelen bir çalışacak kadar kurup gerisini kolda devam ettirmek .

"Yeni mekanizmalarda önlemini almışlardır "
demenize cevap olarak Örnek vermek gerekirse şu anda piyasadaki en yeni mekanizmalardan olan sellita mekanizmalarda en çok satılan parça otomatik çiftli çarkları ve motorun altında görünen ayna çark diye geçen zemberek göbeğine bağlı olan sarı çark olduğunu söylemeliyim.
Hatta 55 yıllık saatçilik hayatımda yine örneğin 40 yıllık Eta 28 36 larda bu çarkların aşındığını bozulduğunu sıyırdığını çok nadiren görmüşlüğüm vardır
Bu size bir fikir verebilir.
facebook.com/saatatolyesi/
Kullanıcı avatarı
bengisaat

Mesaj prx » 09 Oca 2025, 12:54

bengisaat yazdı:Otomatik saatler elle kurma özelliği olsa da kurmalı saat gibi kullanmak doğru bir kullanım şekli değildir.
Elle kurduğunuzda otomatik sistemindeki çarkların rotorun her turunda döndüğünden 20 kat daha hızlı dönmesini sağlarsınız ancak UZUN VADEDE oto çarkların ve yataklarının aşınma süresini de çabuklaştırırsınız.

Dolayısıyla saatini nadiren kullananların kola takarken 5-10 tur kurarak başlatması ve gün boyu kolda kalması rezervi için yeterli olur.
İste ben de bunu diyorum ustam[emoji106]5 10 kere kur sonra tak koluna.

Prx; Battı balık yan going.
Kullanıcı avatarı
prx

Mesaj bengisaat » 10 Oca 2025, 07:13

prx yazdı:
bengisaat yazdı:Otomatik saatler elle kurma özelliği olsa da kurmalı saat gibi kullanmak doğru bir kullanım şekli değildir.
Elle kurduğunuzda otomatik sistemindeki çarkların rotorun her turunda döndüğünden 20 kat daha hızlı dönmesini sağlarsınız ancak UZUN VADEDE oto çarkların ve yataklarının aşınma süresini de çabuklaştırırsınız.

Dolayısıyla saatini nadiren kullananların kola takarken 5-10 tur kurarak başlatması ve gün boyu kolda kalması rezervi için yeterli olur.

Eğer saat durmuşsa evet 10 tur yeterli olur
Aslında çalıştığını görünce bırakın denilse de
Saatin sapma standardı içinde kalabilmesi için rezervin belli bir seviyenin üstünde kalması gerekir.
Rezerv düşük kaldığında saatin sapma değerleri tutarsız olabilir , elle kurma takviyesi sapmanın da düşük kalmasını sağlar.
Kullanıcı avatarı
bengisaat

Mesaj prx » 11 Oca 2025, 10:34

bengisaat yazdı:
prx yazdı:

Eğer saat durmuşsa evet 10 tur yeterli olur
Aslında çalıştığını görünce bırakın denilse de
Saatin sapma standardı içinde kalabilmesi için rezervin belli bir seviyenin üstünde kalması gerekir.
Rezerv düşük kaldığında saatin sapma değerleri tutarsız olabilir , elle kurma takviyesi sapmanın da düşük kalmasını sağlar.
Aynen ustam mesela arkadaşa söyluyorum 1 gün takmadin sonra taktın 3 4 kez kur bisey olmaz demi ustam?ben öyle yapiyorum.

Prx; Battı balık yan going.
Kullanıcı avatarı
prx

Mesaj bengisaat » 11 Oca 2025, 10:57

Aslında bunun bir standardı yok çok hareketsiz o anlarda yetmeyebilir yeterli hareket ediyorlarsa hiç kurmaya gerek yok
Saatiniz duracak kadar uzun süre takmadıysanız 10 tur kadar kurabilirsiniz günlük kullanımda ve yeteri kadar hareket edemiyorsanız sapma durma oluyorsa gece yatarken ve/veya sabah kola takarken bir kaç tur kurmak yeterli olur.
Kullanıcı avatarı
bengisaat

ÖncekiSonraki

Dön TSF Saat Mekanizmaları & Teknik Bilgiler - Movements & Technical Info

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 51 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners