Yüksek vuruşlu saatlere olan merakım beni bir süre sonra Seiko Lord Marvel modeline yöneltti. Uzun arayışlar sonucunda temiz bir örneğini bulup koleksiyonuma dahil ettim.
Bu başlık altında ise Citizen Leopard 36000 modelini ele almak istiyorum. Citizen’ın böyle bir mekanizma geliştirdiğinden daha önce haberdar değildim. Hatta markaya karşı fazla bir ilgim de yoktu; genellikle kalite yerine satış hacmine odaklanan bir marka olarak değerlendirirdim. Ancak markanın tarihçesini araştırdığımda, 7230 kalibresi gibi oldukça iddialı bir mekanizma geliştirdiklerini görmek beni şaşırttı.
Saat, otomatik kurmalı olmasının yanı sıra elle kurma özelliğine de sahip. Ayrıca gün ve tarih göstergelerine ek olarak hızlı tarih değiştirme fonksiyonu ile saniye durdurma (hacking) özelliği bulunuyor. Üstelik mekanizma 28 taşlı ve tam 36.000 vuruş/saat (bph) hızında çalışıyor. Bugün bu özelliklere sahip bir saate sahip olmak için oldukça yüksek meblağlar ödemeniz gerekirken, bu modelin 1970 yılında piyasaya sürülmüş olması etkileyici.
Daha da dikkat çekici olan ise, aynı mekanizma temelli bir başka modelin —Citizen Chronometer— resmi kronometre sertifikasına sahip olması. Edindiğim bilgilere göre bu model, Japonya iç pazarı için üretilmiş ve Seiko’ya karşı bir güç gösterisi olarak piyasaya sürülmüş. Günümüzde Japon koleksiyonerler tarafından oldukça sevilen ve aranan klasik bir model hâline gelmiş.
Saatin mekanizması ilk bakışta oldukça temiz görünüyordu. Ancak genlik değerinin düşük çıkması sebebiyle yağlanma ihtiyacı olduğunu değerlendirerek tam bakım uyguladım. Teknik verilere göre 240 derece olması gereken genlik, bakım öncesinde 150–170 derece aralığındaydı; şu anda ise 220 dereceye ulaştı. Bu düşüklüğün temel nedeni, palet taşlarını sadece temizleyip yağlamamış olmam. Ne yazık ki bu kadar yüksek frekansta çalışan bir mekanizma için gerekli özel yağ elimde mevcut değildi. Ayrıca ana güç yayının yaşlanmış olması da bir diğer olası etken. Ancak mevcut genlik değeriyle bile saat oldukça hassas bir şekilde zaman tutuyor. Otomatik yapısı sayesinde ana yay sürekli dengeli bir güç aktarımı sağlıyor.
Dişli yataklarının tümünde şok korumalı taşlar kullanılmış. Balans tekeri ise Citizen tarafından geliştirilen Parashock sistemine sahip. Bu sistem sadece düşmelere karşı değil, yüksek hızda çalışırken oluşabilecek mikro titreşimlerin de sönümlenmesini sağlıyor. Teknik verilerde ayrıca, zemberek tamburunun yüksek frekansı desteklemek ve aşınmayı azaltmak amacıyla altın kaplama olduğu belirtilmiş.
Sonuç olarak; hem klasik, hem teknik anlamda ileri bir yapıya sahip, hem de saat tarihinde iz bırakmış bir model arıyorsanız, Citizen Leopard 36000 kesinlikle dikkate değer bir saat. Ben bir süre günlük kullanımda değerlendirdim, fakat darbe alıp zarar görmesinden endişe ettiğim için şimdilik diğer değerli parçalarımın arasına kaldırdım.