TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Koleksiyonuma Yeni Eklenen Bir Parça: Citizen Leopard 36000

Antika Saatler ve Cep Saatleri Üzerine Paylaşımlar

Koleksiyonuma Yeni Eklenen Bir Parça: Citizen Leopard 36000

Mesaj MehmetCihan » 31 May 2025, 00:50

Mekanik saat mekanizmalarına duyduğum ilgi zamanla klasik saatler toplamaya yönelmemle sonuçlandı. Maddi değeri yüksek olmasa da, üretildikleri dönemde saat dünyasında belirli bir etki yaratmış ya da bir hikâyesi olan saatleri koleksiyonuma katmaktan keyif alıyorum. Bununla birlikte beni en çok tatmin eden kısım; mekanizmaları incelemek, tam bakım yapmak ve gerekiyorsa küçük çaplı restorasyon işlemleri gerçekleştirmek.
Yüksek vuruşlu saatlere olan merakım beni bir süre sonra Seiko Lord Marvel modeline yöneltti. Uzun arayışlar sonucunda temiz bir örneğini bulup koleksiyonuma dahil ettim.
Bu başlık altında ise Citizen Leopard 36000 modelini ele almak istiyorum. Citizen’ın böyle bir mekanizma geliştirdiğinden daha önce haberdar değildim. Hatta markaya karşı fazla bir ilgim de yoktu; genellikle kalite yerine satış hacmine odaklanan bir marka olarak değerlendirirdim. Ancak markanın tarihçesini araştırdığımda, 7230 kalibresi gibi oldukça iddialı bir mekanizma geliştirdiklerini görmek beni şaşırttı.
Saat, otomatik kurmalı olmasının yanı sıra elle kurma özelliğine de sahip. Ayrıca gün ve tarih göstergelerine ek olarak hızlı tarih değiştirme fonksiyonu ile saniye durdurma (hacking) özelliği bulunuyor. Üstelik mekanizma 28 taşlı ve tam 36.000 vuruş/saat (bph) hızında çalışıyor. Bugün bu özelliklere sahip bir saate sahip olmak için oldukça yüksek meblağlar ödemeniz gerekirken, bu modelin 1970 yılında piyasaya sürülmüş olması etkileyici.
Daha da dikkat çekici olan ise, aynı mekanizma temelli bir başka modelin —Citizen Chronometer— resmi kronometre sertifikasına sahip olması. Edindiğim bilgilere göre bu model, Japonya iç pazarı için üretilmiş ve Seiko’ya karşı bir güç gösterisi olarak piyasaya sürülmüş. Günümüzde Japon koleksiyonerler tarafından oldukça sevilen ve aranan klasik bir model hâline gelmiş.
Saatin mekanizması ilk bakışta oldukça temiz görünüyordu. Ancak genlik değerinin düşük çıkması sebebiyle yağlanma ihtiyacı olduğunu değerlendirerek tam bakım uyguladım. Teknik verilere göre 240 derece olması gereken genlik, bakım öncesinde 150–170 derece aralığındaydı; şu anda ise 220 dereceye ulaştı. Bu düşüklüğün temel nedeni, palet taşlarını sadece temizleyip yağlamamış olmam. Ne yazık ki bu kadar yüksek frekansta çalışan bir mekanizma için gerekli özel yağ elimde mevcut değildi. Ayrıca ana güç yayının yaşlanmış olması da bir diğer olası etken. Ancak mevcut genlik değeriyle bile saat oldukça hassas bir şekilde zaman tutuyor. Otomatik yapısı sayesinde ana yay sürekli dengeli bir güç aktarımı sağlıyor.
Dişli yataklarının tümünde şok korumalı taşlar kullanılmış. Balans tekeri ise Citizen tarafından geliştirilen Parashock sistemine sahip. Bu sistem sadece düşmelere karşı değil, yüksek hızda çalışırken oluşabilecek mikro titreşimlerin de sönümlenmesini sağlıyor. Teknik verilerde ayrıca, zemberek tamburunun yüksek frekansı desteklemek ve aşınmayı azaltmak amacıyla altın kaplama olduğu belirtilmiş.
Sonuç olarak; hem klasik, hem teknik anlamda ileri bir yapıya sahip, hem de saat tarihinde iz bırakmış bir model arıyorsanız, Citizen Leopard 36000 kesinlikle dikkate değer bir saat. Ben bir süre günlük kullanımda değerlendirdim, fakat darbe alıp zarar görmesinden endişe ettiğim için şimdilik diğer değerli parçalarımın arasına kaldırdım.

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim
Kullanıcı avatarı
MehmetCihan

Re: Koleksiyonuma Yeni Eklenen Bir Parça: Citizen Leopard 36

Mesaj kogan » 31 May 2025, 10:40

Çok keyifli bir yazı olmuş, elinize sağlık.
The two most powerful warriors are patience and time.
Kullanıcı avatarı
kogan

Mesaj ogeday » 31 May 2025, 10:41

İnceleme ve teknik detaylar harika, elinize sağlık :champ:
Kullanıcı avatarı
ogeday

Mesaj mturann » 31 May 2025, 12:17

Keyifle okudum.
Çok teşekkürler
Güle güle kullanın
Kullanıcı avatarı
mturann

Mesaj danGerfuLL » 31 May 2025, 21:00

Öncelikle hayırlı olsun. 28800 bph olanı kullanmıştım ben de. 36000 olanlardan camı temiz olana denk gelemedigim için alamamıştım. Farklı kasa ve cam yapılı 36 binler de var da denk gelemedim zamanında şimdi zaten ithalat 30 Euro kargo dahil. Citizen'in Leopard serisi çok güzeldir vintage saat kullanmak isteyenler için tavsiye ederim. Seiko tarafında ise LM Special modellerini(52xx mekanizma) tavsiye ederim.

Güzel zamanlar göstersin, güle güle kullanın.

23049PCD8G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kullanıcı avatarı
danGerfuLL

Mesaj Heesh » 31 May 2025, 21:43

Güzel bir yazı çok hoş olmul saatin ve teknik detayların açıklanması çok hoş

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Kullanıcı avatarı
Heesh

Mesaj azizkaya » 31 May 2025, 23:03

Keyifle kullanın. Güzel saat.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Alınca ya da satınca pişman olmadığım bir saat olmadı.
Kullanıcı avatarı
azizkaya

Mesaj esahinkul » 01 Haz 2025, 23:37

hayırlısı olsun, güzel zamanları göstersin

Sent from my iPhone using Tapatalk
Kullanıcı avatarı
esahinkul

Sonraki

Dön TSF Antika Saatler & Cep Saatleri - Vintage & Pocket Watches

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 38 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners