TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Merhaba / Antika Cep Saati Yenileme Bilgi

Antika Saatler ve Cep Saatleri Üzerine Paylaşımlar

Merhaba / Antika Cep Saati Yenileme Bilgi

Mesaj utided » 06 Nis 2014, 16:38

Merhaba dostlar,

Sitenizi yeni keşfettim ve hemen üye oldum. Benim elimde yıllardır hep aklımın bir ucunda olan ama bir türlü vakit ayırıp ilgilenemediğim dedemin babasından kalma bir cepken saat bulunuyor. Bugün boş vaktimin olması sonucu sonunda biraz kurcalayabildim ve internet beni buraya getirdi.

Saatin durumu aslında pek iç açıcı değil fakat mekanizması çalışıyor. Elimden geldiğince uğraşıp toparlamak istiyorum eksik parçalarını. Makine mühendisiyim ve mekanizmalara karşı doğuştan bir tutkum var.

Sanıyorum gerekli resimleri de çektim ve sizinle paylaşmak istedim. Bana bu saat hakkında benim farkına varamadığım detayları görerek (seri numarası, üzerindeki damgalar, mühürler gibi..) bilgi verebilecek arkadaşlar varsa da çok makbule geçer.

Bir de ne kadarını, hangi yolları izleyerek tamir edebileceğim hakkında da yol gösterebilirseniz sevinirim.

Herkese şimdiden teşekkürler.

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim
Kullanıcı avatarı
utided

Re: Merhaba / Antika Cep Saati Yenileme Bilgi

Mesaj ankerhemmung » 07 Nis 2014, 12:38

Merhaba, saatiniz 1900'lü yılların başında Osmanlı ülkesinde satılmak için üretilmiş Türkçe'de "avcı kasa" yabancı dillerde "Hunter Case" ya da "Savonette" denilen bir kasaya sahip üç kapaklı zincir takılan halkasının içindeki iki parçalı pime basılınca ön ve arka kapakları atan damgalarından da anlaşılacağı üzere 0,800 ayar gümüş kasalı anahtar kurmalı bir saat (iç kapağı gümüş değil). Saati üreten İsviçre'nin Le Locle kasabasından o zamanlar "billodes" adıyla üretim yapan George Favre Jacot. Bu firma daha sonra "Zenith" markasını üretmiştir. İstanbul'da satışa sunan ise Serkisoff isimli bir tüccar. Osmanlı saatlerinin çoğunda bu ismi görmek mümkündür. Resimlerden anlaşıldığı kadarıyla kadranı ve akrep/yelkovan kolları da orijinal, sadece saniye kolu eksik. Saniye kolunu bu işlerden anlayan bir saatçi size bulur. Kasanın bütün parçalarının numarası aynı ki bu da önemli bir özellik böyle eski saatlerde. Kasanın menteşeleri de sağlam görünüyor. Saatin kasasını gümüş temizleme malzemeleri ile temizleyebilirsiniz ve pırıl pırıl olur. Kadranda kadran ayağı üzerinde atık var. Bu uygun bir malzeme ile kapatılabilir ya da illaki kusursuz bir kadran istiyorsanız İstanbul Kapalıçarşı Bedesten'inde elinde çok fazal kadran olan bir dükkan var oradan uyan bir kadran tedarik edebilirsiniz. Kapakların yayları da duruyor. Kasada eksik olan basılınca kapakların açılmasını sağlayan iki parçalı pim. arka kapak açıldığında görülen iki dörtköşe pimle saat kuruluyor ve ayarlanıyor. Mühendis de olsanız saatin tamir edilmesi (belki de sadece makinanın temizlenmesi ve yağlanması gerekiyor, resimlerdençalışıp çalışmadığı anlaşılamıyor) işini bir saatçi ustasına bıraksanız iyi olur. Bütün bu işler tamamlanınca yaklaşık 100 yıllık aile yadigarı bir saate sahip olacaksınız ki tadından yenmez. Forumda "serkisoff", "osmanlı" vb uygun kelimelerle arama yaparak bu saatler hakkında çok daha geniş bilgilere ulaşabilirsiniz. Bu foruma girip de aslında satmak istediği bir saatin değerini öğrenmek isteyenlerdenseniz, internette bu saatler için gördüğünüz uçuk rakamlara aldanmayınız derim. Şimdilik hoşça kalın...
"İNSANA SIR OLANI GÖRDÜĞÜM DEMLER OLDU"
Kullanıcı avatarı
ankerhemmung

Mesaj utided » 07 Nis 2014, 13:04

Cevap için teşekkürler,

Öncelikle satmak gibi bir niyetim yok, amacım temizleyip, eksiklerini giderip temiz bir şekilde muhafaza etmek.

İlk mesajımda da yazmıştım sanırım gözünüzden kaçmış, mekanizmasında bir sıkıntı yok, hatta son fotoğrafı büyütüp dikkatlice bakarsanız, fotoğrafı saat çalışırken çektiğim için, salınan yaylı büyük çark(teknik adı nedir bilmiyorum) net değil.

Söküp parlatma işlemini ben yapabilirim sanırım, yalnızca kasayı sökeceğim gerçi ama yine de menteşeler ya da herhangi başka bir kısmı için önceden bilmem gereken konular var ise uyarırsanız sevinirim.

Kadran ve saniye kolu, kurma kolu gibi parçalar için de işin ehli bir saatçinin yolunu tutmak gerekecek.

Umarım bir sıkıntı çıkmadan güzel bir hale getirebilirim. Tekrar teşekkürler.

Bir de saatçiye gitme konusunda, kazıklanmaktan nasıl kaçabilirim. Malum hakim olmadığım bir konu saat dünyası, her mecrada olduğu gibi burada da vardır çakal geçineni diye düşünüyorum.
Kullanıcı avatarı
utided

Mesaj Fatih07 » 12 Tem 2014, 20:47

benim nacizane fikrim siz hiç bir vidasını bile sökmeden iyi bir saatci ustasına götürün. özel saat yıkama makinaları var orda yıkayıp sonrasında yağlama ve bakımını yapar hazır mekanizma sökülmüşken sizde boş kasayı temizlersiniz. kazıklanma konusuna gelince de malum serbest piyasa yıkama yağlama için ve saniye kolu takımı için toplam 100-200 tl gibi bir ücret ödersiniz oda makül bir fiyat.

TABİİ bir de tepe halkası var. orjinal gümüş tepe halkası bulursanız çok iyi bulamazsanızda hırdavatcıdan bir çivi alın ustanız onu tepe halkası yapar:)
"Hemen herkes tartışabilir, fakat güzel konuşabilmek, herkesin yapacağı iş değildir."
Kullanıcı avatarı
Fatih07

Dön TSF Antika Saatler & Cep Saatleri - Vintage & Pocket Watches

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 38 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners