TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Nacar Cep Saati Tamiri Konusunda Bilgi ve Öneri

Antika Saatler ve Cep Saatleri Üzerine Paylaşımlar

Nacar Cep Saati Tamiri Konusunda Bilgi ve Öneri

Mesaj abdulcanbaz » 03 Oca 2013, 00:59

Elimde Nacar marka L2124 makinalı bir cep saati var. Yere düştü ve bozuldu. Bende açıp tamir etmeye çalıştım, arızanın balanstan kaynaklandığını fark ettim, defalarca balansı yerine oturtmaya çalışmama rağmen oturtamadım. Bir de balans yayını biraz eğdim. Saat tamamen çalışmaz hale geldi.

Bir süredir mekanik saat tamiri (özellikle cep saati) tamiri yapabilmek için kitap ve dokümanlar topluyorum ancak bu konuda çok fazla ilerleme kaydedemedim.

Buradaki yazılardan Ankara'da Anafartalar çarşısındaki Sabahattin ustanın telefon ve adresini buldum. Hem saatimi tamir ettirip hem de bir miktar tecrübe edinebilmeyi umuyorum.

Ankara'da bulunan ve benimle bilgi ve deneyim paylaşımında bulunabilecek, saat tamiri konusunda uzman, tanıdığınız başka ustalar var mı acaba?
Kadında Macar Saatte NACAR
Kullanıcı avatarı
abdulcanbaz

Re: Nacar Cep Saati Tamiri Konusunda Bilgi ve Öneri

Mesaj asymptote » 03 Oca 2013, 01:09

abdulcanbaz yazdı:defalarca balansı yerine oturtmaya çalışmama rağmen oturtamadım. Bir de balans yayını biraz eğdim.

Montajın en zor kısmıdır :) Israrcı olursanız ve saate karşı nezaketinizi kaybedersiniz yayın eğilmesi kaçınılmazdır ;) Aslında pallet forku (maşayı) balans üzerindeki impulse jewel (arşak) oturacak şekilde tam ortalarsanız birkaç denemede balansı doğru şekilde yerleştirebilmeniz gerekiyor. Sabahattin usta uğraşır mı bilmiyorum ama balans yayı eğildiyse tamiri zordur, uğraştırır ve zaman alır. Genelde bu gibi durumlarda komple balansı değiştirme yolunu seçer ustalar. Geçmiş olsun, ama denemeye devam, bu iş sabır işi biliyorsunuz. Bu uğraşınız çok güzel.. :champ:
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj abdulcanbaz » 03 Oca 2013, 01:39

Teşekkürler Asymptote,

Biliyorum, balansın şaftının yerine oturmamasının sebebinin yere düşme sonucu balans baskısının eğilmiş olmasından kaynaklandığını düşünüp ani bir hareketle balans baskısını kastırınca yanlışlıkla yayı biraz eğdim. :D

Makine mühendisiyim. Büyük boyutlu mekanik tamirler konusunda bir miktar tecrübem var, ancak iş saate gelince elim biraz ağır kaçıyor. Biliyorum, inşallah ileride daha nazik davranmayı öğreneceğim.

Düşme esnasında balans şaftı uç kısımlarında kırılma meydana gelmiş olabilir sanırım. Her halükarda şaftı değiştirmek en kolay çözüm sanırım. Ancak, ben mümkün ise bu tip durumlarda saate nasıl müdahale edebileceğimi öğrenmek, sökülebilir noktaları öğrenerek kendi saatimi kendim tamir edebilir hale gelebilmek istiyorum. Bir de yedek parça bulabileceğim bağlantı noktaları oluşturmaya çalışıyorum.

Forumdaki kimseyi incitmek istemem, ancak saat tamirini meslek edinmiş bazı saatçilerin saatlerime hor davrandıklarını gördükten sonra saat tamiri ile uğraşan kişilerin işi ticarete vurduğunu düşünmeye başladığımdan saatlerime kendim müdahale etme kararı aldım. Biraz pimpirikli biriyim ve saatlerimin usta geçinip benden daha dikkatsiz ve beceriksiz kişilerce müdahale edilmesi sonrası birkaç kez çizildiğini/deforme edildiğini görünce çok sinirlendim. Bu iş ahlakından yoksun kişiler yüzünden bir sürü saat tamir ekipmanı aldım. Bundan sonra eğik pimlerin değiştirilmesinden saatlerin cilalanmasına kadar elimden gelen herşeyi kendim yapmak istiyorum.

Benim için de güzel bir hobi aynı zamanda. :D :D

Görüşler ve bilgiler için tekrar teşekkürler.

Tanıdık başka ustalar var ise bildirirseniz sevinirim.
Kadında Macar Saatte NACAR
Kullanıcı avatarı
abdulcanbaz

Mesaj asymptote » 03 Oca 2013, 01:54

Sevgili abdulcanbaz bir çok noktada anlaşılan sizinle benzeşiyoruz.. ;) Ulus çarşısındaki eski saatçilere takılmanızı öneririm, birkaçı ile ahbaplık kurmaya çalışın, boş zamanlarınızda yanlarında vakit geçirin ve işi öğrenmeye çalışın. Elbette internet üzerindeki dökümanlardan da faydalanabilirsiniz, ancak birebir gözlem yapmak işi daha hızlı kavramanızı sağlar. :thumbup:
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj bengisaat » 03 Oca 2013, 02:17

Saatiniz düşünce aksı kırılmış daha sonra pandülünü bozmuşsunuz.
Malesef beğenmediğiniz ,işi ticarete vurmuş ustalara ihtiyacınız olacak çünki o direği kendiniz değiştirme şansınız yok.Bir çok alet cihaz takım gerektiren ayrıca ileri ustalık gerektiren şu anda piyasadaki saatçilerin % 10 unun bile başaramayağı bir işlemdir.
facebook.com/saatatolyesi/
Kullanıcı avatarı
bengisaat

Mesaj asymptote » 03 Oca 2013, 02:50

Cengiz ustam haklı. Balans üzerinde işlem yapabilmek sadece belli aletlere sahip olmayı gerekli kılmıyor, aynı zamanda belli bir beceri ve deneyime sahip olmayı da gerektiriyor. Saatçilerin ekserisi zaten bu işlere hiç girişmezler. Çünkü ustalıkları yetersiz olduğu gibi gerekli araç gereçlerin tümüne de sahip değillerdir. Balans işlemleri için en basitinden
balance holder
Resim
truing caliper
Resim
poising tool
Resim
balance hairspring collet tool
Resim
specialized tweezers for hairspring
Resim
ve elbette staking tool vb. diğer araçlar
Resim
ve elbette balans direği mevcut değilse uygun ölçüde pivotu kendin yapabilmen için bir watchmaker's lathe (saatçi tornası).
ve elbette hepsinden önemlisi tüm bu araçları kullanabilecek bilgi beceri ve deneyim gerekiyor ;)
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj MufitTutar » 03 Oca 2013, 09:07

asymptote yazdı:Cengiz ustam haklı. Balans üzerinde işlem yapabilmek sadece belli aletlere sahip olmayı gerekli kılmıyor, aynı zamanda belli bir beceri ve deneyime sahip olmayı da gerektiriyor. :thumbup:
Balans işlemleri için en basitinden
balance holder
truing caliper
poising tool
balance hairspring collet tool
specialized tweezers for hairspring
ve elbette staking tool vb. diğer araçlar

ve elbette balans direği mevcut değilse uygun ölçüde pivotu kendin yapabilmen için bir watchmaker's lathe (saatçi tornası).
ve elbette hepsinden önemlisi tüm bu araçları kullanabilecek bilgi beceri ve deneyim gerekiyor ;)

Sevgili Asymptote sana katılmakla birlikte,
Abdulcanbaz arkadaşımızın yaşamış olduğu durumların benzerlerini yaşamış ve fazlasıyla muzdarip olmuş aynı zamanda da saat merakı belli bir seviyenin üzerinde "mild obsession" boyutuna varmış biri olarak şunu söylemeliyim:
-İşin sonu, ister istemez kendi işini kendin yapma noktasına varıyor. ;)

Sayelerinde Japy marka Grand Sonnerie Verge saatimi kendim tamir ettim... :champ:
Ama o zamanki kızgınlığımın yerini şimdi kendi elimle çalışır vaziyete getirdiğim saatlerimin sesini dinleyip çalışmasını izlerken duyduğum haz aldı.
Ve ben bundan ötürü hepsine müteşekkirim. :thumbup:

-Muzdarip olduğumuz tipler kesinlikle zanaatkârlar ve bu işi lâyık-ı veçhile meslek edinmiş insanlarımız değil :!: Bilinmesini isterim...
Duman rüzgâra yük olmaz; ama taşıdığı haber felakettir...
Kullanıcı avatarı
MufitTutar

Mesaj asymptote » 03 Oca 2013, 18:14

Sana da hak veriyorum elbette. Zaten benzer düşünüyoruz. Benim ustalığına güvendiğim bir iki isim var ama ben yine de kendi işimi kendim görmek isterim. Çünkü bu işten zevk alıyorum. Keşke direk söküp takabilecek duruma gelsem. Vakit buldukça uğraşıyorum öyle, zaman içinde gerekli aletleri de toplayarak ilerletmeyi düşünüyorum. İleride bir gün torna alırsam bir cep saati imal etmeyi de çok isterim, bakalım nasip.. :geek: ;)
Kullanıcı avatarı
asymptote

Sonraki

Dön TSF Antika Saatler & Cep Saatleri - Vintage & Pocket Watches

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 11 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners