1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Eski Chirket Constantinople Osmanlı Kadran Cep Saati

MesajGönderilme zamanı: 30 Ara 2012, 00:10
dpchmdr
Merhabalar,

Cep saatlerine ilgiliyim ve ileride koleksiyonuna başlama niyetindeyim. ebay'de gördüğüm Eski Chirket yazılı saati sizlere sormak istedim. İnternette ve saat forumlarında herhangi bir bilgi bulamadım. Her ne kadar bu saati almak gibi bir niyetim olmasa da bilgi bilgidir diyerek, ileride olabilecek olası bir alışveriş durumunda burada yazılabilecekler de birilerine referans olabilir mantığıyla sizlere bu saati danışmak istedim.

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Re: Eski Chirket Constantinople Osmanlı Kadran Cep Saati

MesajGönderilme zamanı: 30 Ara 2012, 20:46
asymptote
Graywolfeyes bu konuda size bilgi verebilir. Benim gördüğüm kadarıyla porselen kadranlar çok uzun ömürlü olmuyor, zira bu saatin kadranı da ayakların olduğu kısımdan çatlayıp kırılmış..

Re: Eski Chirket Constantinople Osmanlı Kadran Cep Saati

MesajGönderilme zamanı: 31 Ara 2012, 09:32
MufitTutar
Teşekkürler Cengiz. ;)

Öncelikle foruma hoşgeldiniz...
Paylaştığınız cep saatine önce rahmet diliyorum...

Bu cep saati, J. Dent London ve Serkisoff Constantinople (şirketin adıdır) kadranlı Billodes (ilk dönem Zenit) cep saatlerinin Osmanlı Coğrafyasında yaşayan orta halli halk ve askeri kesimde edindiği pazar payına ortak olmak isteyen girişimci ruhlu tüccarların, İsviçre'de fason olarak yaptırdığı saatlerden biri. Aslında marka diye tanımlamakta doğru olmaz kanaatindeyim. Benzer cep saatleri arasında A.B.C., Sultan, Serpos vs. gibi isimlilerde sayılabilir. Aslında çok sayıda ithalatçı ve kadran ismi var ama teferruata fazla kaçmamak için ayrıntıya girmiyorum. Bu ve benzeri cep saatleri, sistem ve genel mekanik karakteristiği olarak Billodes'lerle neredeyse birebir aynı ve maşa aracılığıyla salınım yapan bir balans sistemine sahiptirler. İlginçtir, bu makina karakteristiği (üç köprülü, maşalı ve zemberek tulumbası arka platin altına saklanmış şekilde) neredeyse sadece Osmanlı Coğrafyası için üretilen saatlere has bir özellik olarak kullanılmıştır. Kasaların ön ve arka dış kapakları genelde gümüş, arka iç toz kapakları ise kaplama metaldir. Billodes'lerin çok nadir olarak toz kapakları da gümüş olanları bulunabiliyor. J. Dent London'larında bazı makinalarında Osmanlı arması bulunur. (Kasa kapaklarında olan armalardan bahsetmiyorum.)

Zaman içerisinde cep saatleri kolleksiyonu oluşturmayı planlıyorsanız bir adet J. Dent London bir tane de Billodes edinmeniz, sanırım yeterli olur.

Ama güzel bir Osmanlı cep saatine sahip olmak istiyorum derseniz, Markham/George/Edward Prior yada Ralph Gout'tan şaşmayın. Osmanlı Breguet yada Julien Le Roy edinmek ise maça 1 - 0 önde başlamak gibidir. :)

Re: Eski Chirket Constantinople Osmanlı Kadran Cep Saati

MesajGönderilme zamanı: 31 Ara 2012, 19:28
dpchmdr
Hoşbulduk öncelikle, değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Bu forumda cep saatleriyle alakalı harika yazılar yazanlardan birisiniz Graywolfeyes, bu soruma da vakit ayırıp cevap verdiğiniz için çok sağolun. Ben de bu saatin tabiri caize "çakma Serkisoff" olduğunu düşünüyordum, sanırım yanılmamışım. Günümüzdeki "abidas" gibi bi olay yapmışlar demek ki o zamanlar da :)

Saat tavsiyeleriniz için de ayrıca teşekkür ederim. Ben önce uygun fiyatlı bir Osmanlı kadran Serkisoff'tan başlamak istiyorum. Osmanlı pazarı için tasarlanan saatlerin kadranlarına hayranım. Cep saatlerinin hepsi çok güzel fakat bu Osmanlı kadranlar daha ayrı bir güzel. Gerçekten çok güzel bir tasarım. Kimin eseri olduğunu merak ediyorum işin gerçeği. Her rakamın tasarımı ayrı güzellikte. Serkisoff'tan sonra belki diğer marka saatlere de sahip olabilirim. İşin gerçeği merakımın saman alevi gibi olmasından korkuyorum bazen, bazen de çok heves edersem iradesi zayıf bir insan olarak gereğinden fazla para harcamaya da korkuyorum. Çünkü bu koleksiyon işini hastalık olarak tanımlarsak pek de yanlış olmaz. Onun için orta noktayı bulmak gerek kanımca. :) Diğer marka saatlere de inşallah zamanla sahip olabilirim.

Re: Eski Chirket Constantinople Osmanlı Kadran Cep Saati

MesajGönderilme zamanı: 03 Oca 2013, 11:25
MufitTutar
Rica ederim, sevgili Dpchmdr.
Küçükte olsa merakınızı giderip ilginizi pekiştirecek bir katkıda bulunabildiysem, ne mutlu...

Yalnız kimseye haksızlık ve ukalâlık etmemek için bir konuya açıklık getirmek istiyorum...
Bu ve benzeri saatler için "çakma" tabirini kullanmakta pek doğru olmaz açıkçası. Çünkü aralarında kadran/makina/kasa üzerindeki isim baskıları haricinde sistem ve kalite açısından fark yok denecek kadar azdır.
Graywolfeyes yazdı:Aslında marka diye tanımlamakta doğru olmaz kanaatindeyim. Benzer cep saatleri arasında A.B.C., Sultan, Serpos vs. gibi isimlilerde sayılabilir. Aslında çok sayıda ithalatçı ve kadran ismi var ama teferruata fazla kaçmamak için ayrıntıya girmiyorum.

Önceki mesajımda "bu saatleri marka diye tanımlamakta doğru olmaz " derken kastettiğim durum, bu ve benzeri isimli cep saatlerinin daha sonraki dönemde Türkiye Cumhuriyeti ya da Avrupa'da (veya başka bir coğrafyada) aynı isimlerle Arap/Latin/Roma rakamlı saatler üretip/ürettirip satmamış olmalarından kaynaklanmaktadır.

Ayrıca Brenet gibi markalarda benzer yapıdaki cep saatleriyle pazara girmeye çalışmış ama pek fazla kendilerine yer edinememişlerdir.

http://forum.saatforumu.com/viewtopic.php?f=45&t=10840#axzz2GtiHFyT1
Üstteki linkte Berkaycom1 adlı üyemiz tarafından paylaşılan Julien Le Roy marka verge cep saatinin kadranı, Osmanlı için üretilen kadranların en güzellerindendir... :thumbup:

Haklısınız, her konuda olduğu gibi kolleksiyon mevzuunda da orta noktayı bulmak/bulabilmek en doğrusu. Ama inanın bu çok ama çok zor...

Selamlar...