Sizlerle paylaştığım bu saat son dönem Oignon, erken dönem Egyptian Pillar Verge cep saatlerine çok iyi bir örnek.
Benim kolleksiyonumdaki en yaşlı saatlerden birisi. Tamamen el tornasında yapılmış bir saattir.
Pierre Dugue/Paris markası 1640-97 yılları arasında varlığını sürdürmüş.
Bu güzelliğe ise net bir imal tarihi vermek çok güç. Ama makinanın genel karakteristiği açısından ve ilk Oignonlara göre daha küçük olmasından ötürü 1600 lerin sonuna doğru imal edilmiş olabileceğini düşünüyorum. Yani Oignon saatlerin oğlu, verge saatlerinde babası desek yanlış olmaz kanaatindeyim.
Ayrıca nadirlik açısından da bir puanlama yaparsak 10/9'luk bir dereceye sahip diyebiliriz. En azından ülkemizdeki başka bir kolleksiyonerin elinde olduğunu zannetmiyorum.
Saatte makina çapına göre oldukça büyük sayılabilecek çift bacaklı bir balans baskı başlığı mevcut. Gerçi buda bir Oignon karakteristiğidir. Zincir gergi kolu zemberek tulumbasının altında bulunuyor ve kare başlı sonsuz dişliye sahip bir pim şeklinde. Erken dönem verge makinalarda da genelde bu gergi tulumbanın altındadır. Ama normal Verge/Fuse makinalarda bu gergi, şekil olarak bu sistemin ters yüz edilip pim yerine tırnak eklenmesiyle kadran altına saklanıp evrimini tamamlamıştır diyebiliriz. Balans direği maşa tekerleği ve çanak dişlisi de oldukça büyük. Makina ve balans baskısı "gilded" diye tabir edilen altın yaldızlama işleminden geçirilmiş. Balans baskı başlığında ayrıca yakut taşlı kapama kullanılmış. Akrep yelkovan düşük ayar altın. Kasası gümüş, camıda kubbeli camdır.
Saat her şeyi ile mükemmel derecede korunmuş ve çalışır durumda.

Tek kusuru var kadranındaki kıl çatlaklar ama ben kusur olarak görmüyorum.

Saat hakkında söyleyebileceklerim bu kadar.
Umarım faydalı ve ilginizi çekebilecek bir paylaşım olmuştur.
Yanlış ya da eksiklerim varsa lütfen uyarın düzelteyim. Bundan mutlu olurum...