Sevgili Theoden23,
Daha önce de belirttiğim gibi maksadım kimseyi incitmek yada katkılarını boşa çıkarmak değil. Karşılıklı diyaloğumuzu da su üzerinde taş sektirme yarışına çevirmek istemiyorum. Uslubunuzdan anladığım kadarıyla naif ve beyfendi bir kişiliğe sahipsiniz. Böylesi bir diyaloğun ne kendime ne de size yakışacağını düşünmüyorum...
Ailenizden size nakledilen bu anektodun doğruluğu hakkında da inanın şüphem yok.
-Ahmed Refik Paşa'ya da "Sekiz kardeşten beş tanesini Çanakkale harbinde şehit vermiş ve Erzurum Kongresi kararlarının yayınlandığı gazetenin sahibi olan Erzurumlu bir ailenin ferdi olarak" cümle geçmişlerimizle birlikte Allah'tan rahmet diliyorum.
theoden23 yazdı:Sevgili Graywolfes ben şehir efsaneleri uyduranlardan değilim . Benim kendi dedemin babası Osmanlı Devletinin son zamanlarında 2 kere Maarif Nazırlığı ve 2 defa da Sadrazamlık yapmış bir paşadır . Ve ona bu saatin birebir aynısı orduda ve onun dediği üzere Devlet-i Aliye'nin üst düzey kişileri tarafından hediye edilmiştir , ha kendisine ait daha kıymetli saati varmış ama bu Maaarif Nazırı iken ona armağan edilmiş bir saatmiş . Ailemizde de çoğu kişi bu saati ve hikayesini bilir . Senin bilginde şaşmam ki bariz sitedeki saatlerle en bilgili kişilerden biri sensin sana lafım yok ama ben ailemden bana aktarılan gerçek bir bilgiyi aktardım , benim gelipte laf olsun diye koca metinler uyduracak halim yok kusura bakma .
Ama bu ve benzeri anlatımları/yaşanmışlıkları genele şamil bilgiler olarak paylaşmanın yanlış olduğu kanaatimi muhafaza ediyorum.
Günümüze kadar ulaşan her eski eşya veyahut antikanın bir öyküsü olduğu gibi, size büyük dedenizden intikal eden bahsi geçen saatinde aktardığınız şekilde kendine has bir öyküsü olması gayet normal.
theoden23 yazdı:Bu tarz saatler Osmanlı İmp. son dönemlerinde Osmanlı İmp. Erkan- ı Harbiye'sinin ( Askeriyenin) üst rütbeye terfi eden askerlere armağan ettiği bir saat 'dir . Ama bunu çok az kişi bilir ki bu saatler binbaşı ile paşa arası kadar ki rütbelerde ki askerlerin üzerine zinnetlerdi ama paşala ve daha üst düzeylere hediye edilir ve onların olurdu . Ve şu yanlış bilgi çoğu yerde yaygın kullanılmaktadır '' bu saat öyle her önüne gelen askere verilen veya halktan herkesin alabileciği bir saat '' diye yanlış biligilendirme yapılıyor . Bu saat kaliteli ve modern bir saatti o zamalar için ve sevildiği içinde halk arasında çok meşhurdu . Ama çoğu kişinin bu saati almasına gücü yoktu zaten bunu ordu üst düzey kişilere verirdi satın almanız olanaksızdı.
Taktir edersiniz ki, bazı yaşanmışlıklar bu şekilde bilgi formuna sokulunca dilden dile dolaşarak efsaneleşiyor. Bu yüzden kaş yaparken göz çıkarmamak için daha dikkatli davranmamız gerekli, diye düşünüyorum. Çünkü yazdığımız her şey bu konularda çokta bilgi sahibi olmayan ama meraklı olan insanlarımız için referans olabiliyor. Yapılan her işte olduğu gibi "obje kolleksiyonculuğunun da yeni yeni gelişmeye başladığı ülkemizde" doğru bilgi başlangıçlarıyla doğru ve sağlıklı sonuçlar alınacağı inancındayım.
Bu konudaki hassasiyetimin tek nedeni bu...

Yani şahsınızla alâkalı bir durum söz konusu değil..olmazda.
Şu açıdan haklısınız, bu mekaniğe sahip saatler arasında en kalitelileri Billodes'lerdir. Mekanizmalara olan aşinalığınız arttıkça bunu daha kolay farkedebiliyorsunuz. Teferruata girip konuyu çok fazla uzatmak istemiyorum. Billodeslerin diğer benzer mekaniğe sahip cep saatlerine ilham kaynağı olduğu da su götürmez bir gerçektir.
Bu saatlerin Osmanlı İmparatorluğu zamanında yeni mezun olan askeri idadi mezunlarına hediye edildiği konusunda sizinle hemfikirim. Çünkü kadranında Osmanlıca Kuleli yazan bir cep saatim var. Kaldı ki bu gelenek cumhuriyetin ilanından sonra da Longines, Zenith vb markalarla da devam ettirilmiştir; yeni mezun subaylarımıza hediye olarak... Günümüzde bu tip özel kasalı saatlere de rastlamak mümkün.
Saatlerin üretildiği zamanda astronomik fiyatlara sahip olmamakla birlikte çokta ucuz paralara satıldığını düşünmüyorum.
theoden23 yazdı:Ama bunu çok az kişi bilir ki bu saatler binbaşı ile paşa arası kadar ki rütbelerde ki askerlerin üzerine zinnetlerdi ama paşala ve daha üst düzeylere hediye edilir ve onların olurdu . Ve şu yanlış bilgi çoğu yerde yaygın kullanılmaktadır '' bu saat öyle her önüne gelen askere verilen veya halktan herkesin alabileciği bir saat '' diye yanlış biligilendirme yapılıyor . ............ ........ Ama çoğu kişinin bu saati almasına gücü yoktu zaten bunu ordu üst düzey kişilere verirdi satın almanız olanaksızdı.
Ama Billodes cep saatlerine halkın ulaşabildiği konusunda yanlış bilgi veriliyor olması ve satın alınmasının olanaksız olması konusunda size katılmam mümkün değil.

Bu durum üretildikleri yıllarda yani 1800'lerde Julien Le Roy, Breguet, Markham, Ralph Gout, George/Edward Prior vb saatler için geçerli olabilir. Kısmet olursa daha sonraki bir tarihte bu konu üzerinde de küçük bir açıklama yaparız.
Mesnetsiz konuşmayı sevmeyen biri olarak iki ayrı Billodes cep saati mekanizma fotoğrafı ekliyorum.
Birinin üzerindeki seri numarası : 6104
Diğerininki ise : 841041

Bendeki kutuları biraz daha karıştırsam daha yüksek seri numaralılarını da bulabileceğime inanıyorum. Bunları ilk elime gelenler arasından seçtim.

Bu mekanizmalar üzerindeki seri numaralar aslında birer tarihi vesika.
Bu şekilde Billodes cep saatlerinin en azından kaç adet üretildiği hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz.
Benim elimdeki mekanizmaların bana söyledikleri üretimin en az 841041

adet olduğu.
Ve kanaatimce de 841041 adet Billodes cep saati Osmanlı Ordusu'nun sadece subayları için bile çok fazla.
Herkese selamlar...
Duman rüzgâra yük olmaz; ama taşıdığı haber felakettir...