TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Serkisof Billodes Cep Saati Bakım Bilgi

Antika Saatler ve Cep Saatleri Üzerine Paylaşımlar

Re: Serkisof Billodes Cep Saati Bakım Bilgi

Mesaj theoden23 » 30 Oca 2014, 13:41

Graywolfeyes yazdı:
theoden23 yazdı:Bu tarz saatler Osmanlı İmp. son dönemlerinde Osmanlı İmp. Erkan- ı Harbiye'sinin ( Askeriyenin) üst rütbeye terfi eden askerlere armağan ettiği bir saat 'dir . Ama bunu çok az kişi bilir ki bu saatler binbaşı ile paşa arası kadar ki rütbelerde ki askerlerin üzerine zinnetlerdi ama paşala ve daha üst düzeylere hediye edilir ve onların olurdu . Ve şu yanlış bilgi çoğu yerde yaygın kullanılmaktadır '' bu saat öyle her önüne gelen askere verilen veya halktan herkesin alabileciği bir saat '' diye yanlış biligilendirme yapılıyor . Bu saat kaliteli ve modern bir saatti o zamalar için ve sevildiği içinde halk arasında çok meşhurdu . Ama çoğu kişinin bu saati almasına gücü yoktu zaten bunu ordu üst düzey kişilere verirdi satın almanız olanaksızdı . Bu sebeble önce J.Dent London , Eski Chirket ve Saltanat marka saatçi ve saat firmaları bu saatlerin birebir kopyasını yapıp halka vb. pazarladılar . .

:arrow: Kimseyi incitmek istemem ama bu şekilde zorlama ve şehir efsaneleriyle karışık yorum/bilgi paylaşımlarından kaçınmak gerektiği kanaatindeyim...

Sevgili Graywolfes ben şehir efsaneleri uyduranlardan değilim . Benim kendi dedemin babası Osmanlı Devletinin son zamanlarında 2 kere Maarif Nazırlığı ve 2 defa da Sadrazamlık yapmış bir paşadır . Ve ona bu saatin birebir aynısı orduda ve onun dediği üzere Devlet-i Aliye'nin üst düzey kişileri tarafından hediye edilmiştir , ha kendisine ait daha kıymetli saati varmış ama bu Maaarif Nazırı iken ona armağan edilmiş bir saatmiş . Ailemizde de çoğu kişi bu saati ve hikayesini bilir . Senin bilginde şaşmam ki bariz sitedeki saatlerle en bilgili kişilerden biri sensin sana lafım yok ama ben ailemden bana aktarılan gerçek bir bilgiyi aktardım , benim gelipte laf olsun diye koca metinler uyduracak halim yok kusura bakma .
Kullanıcı avatarı
theoden23

Mesaj ankerhemmung » 31 Oca 2014, 07:26

Ben "şehir efsaneleri" konusunda Graywolfeyes'e tamamen katılıyorum. Kendisinin eski cep saatleri konusunda forumda yazdığı bir çok ciddi uyarıyı da zevkle ve öğrenerek okumuştum. Bence sayın theoden23'ün dedesinin babasına böyle bir saatin hediye edilmiş olması da bu gerçeği değiştirmiyor. Ebay'de Bulgar satıcılar bu saatleri "savaşta kahramanlık göstermiş miralay'a hediye edilen saat" filan diye satarlar. Sayın theoden23 "Bu tarz saatler Osmanlı İmp. son dönemlerinde Osmanlı İmp. Erkan- ı Harbiye'sinin ( Askeriyenin) üst rütbeye terfi eden askerlere armağan ettiği bir saat 'dir . Ama bunu çok az kişi bilir ki bu saatler binbaşı ile paşa arası kadar ki rütbelerde ki askerlerin üzerine zinnetlerdi ama paşalar ve daha üst düzeylere hediye edilir ve onların olurdu" diye yazdığı bilgileri nerde bulduğunu yazarsa çok sevinirim. Ben de bu saatler hakkında her çeşit bilgiyi toplamaya çalışıyorum. Ancak ben şöyle düşünüyorum. Birincisi bu saatlerin üzerindeki armaların, tuğraların vb. bir anlamı olduğunu zannetmiyorum. İkincisi, bence bu saatler zamanının en iyi saatleri filan da değildir. Bunu, bu saatlerin işçiliği ve mekanizmaları, Osmanlı'daki çeşitli saat tüccarları için bu saatleri çeşitli isimlerde üreten İsviçre Le Locle’li Georges Favre Jacot'un Avrupa ve hatta Rusya'ya ürettiği saatlerin mekanizmaları ile karşılaştırıldığında hemen anlarsınız. Onların mekanizmaları çok daha farklı ve çok daha iyidir. Jacot efendi, İngiliz saatlerinin „Georg Prior“ vb. Saat ustaları nedeniyle Osmanlı'da çok daha tutulur olduğunu öğrenerek, örneğin „J.Dent London“ vb. türünden sahte ingiliz markaları da üretmiştir. Hatta bunların bir kısmında kapakdaki metal damgaları vb. bile sahtedir. O dönemde İngiltere'de kullanılmayan damgalardır. Jacot efendi, İngiltere'nin meşhur Kraliyet saatçisi Dent'in adını da bu yolla kullanmaya kalkıştığı gibi, LeRoy vb isimlerle de çakma saatler üretmiştir. Kimi zaman Gittigidiyor’da bu „J. Dent London“ için „Kraliçenin saatçisinden Osmanlı sarayı için hususi olarak üretilmiş“ türünden tevatürlere; ya da bu tür çakma LeRoy’lara rastlamak da mümkündür.Hatta ben yine Prior saatlerin İstanbul’daki ününden faydalanabilmek için „Edward Prior“ adı ile saat ürettiğini de düşünüyorum. Hatta mekanizması bu „Billodes“lerin aynısı olan ve „Edward Prior“ kadranlı bir saatim de var ama bundan tam emin değilim. Jacot’un Osmanlı’ya ürettiği saatler ise, çark yatakları üzerine ciddi hiç bir fonksiyonu olmayan sözde kıymetli taşların yapıştırıldığı ucuz mekanizmalara, cafcaflı kadranlara ve binbir sözde "tuğra" ile "bezenmiş" kasalara (ki bunların da 0,800 gümüş ve metal olanları vardır) sahip olan saatlerdir. O kadar özensiz yapılmışlardır ki, "avcı kasa" yani Avrupa'daki tabirle "savonette" oldukları halde, mekanizmanın yerleştirilmesi "open face" ya da "lepine" dediğimiz saatler gibidir. Şöyle ki, avcı kasa saatlerde 12 rakamı saatin zincir geçirilen halkası ile 90 derece açı yaptığı halde, bu Jacot efendi'nin Osmanlı'ya ürettiği saatlerde halkanın altındadır. Yani saatin açma düğmesine basıp kapağını attırdığınızda zamanı tam okuyabilmek için saati sağdan sola doğru 90 derece döndürmeniz gerekir. Oysa aynı beyefendinin Avrupa ve Rusya için ürettiği saatler böyle değildir. Bir başka konu - ki bu saatlerin öyle ahım şahım saatler olmadığını gösterir- kadranlarında Georges Favre Jacot’un kendi isminin yazılı olduğu (Georges Favre Jacot – Le Locle) ve Avrupa ve Rusya için üretilmiş avcı kasa 0,800 gümüş saatlerin, saat koleksiyonerleri arasında, bu Osmanlı’ya yapılmış saatlerden en az 2-3 kat dafa fazla fiyatla alıcı bulmasıdır. Kadran ve makinalarında „Eski Chirket“ , „Saltanat“ vb. isimler yazan ve mekanizmaları Jacot ile aynı olan saatlere gelince, internetteki bilgiler bu saatlerin Le Locle kasabasının hemen karşısında yer alan Les Brenets’de bulunan firmalara ait olduğu yönünde. Bence bunlar „taklit“ ya da „birebir kopya“ değil, Jacot’tan alınarak kendi adının konduğu saatler. Benim şimdiye kadar bu Osmanlı’ya üretilmiş Jacot saatleri hakkında öğrenebildiklerim böyle. Jacot'un Billodes mekanizmalarını kullanan saatlerin dışında, Osmanlı kadranlı ve Longines, Systeme Roskopf vb. mekanizmaları olan saatler de var. Elbette benim bu yazdıklarım da tartışmaya açıktır ve doğrusu gösterildiğinde düzeltmeye hazırım. Bence zaten forumda bu konuda benden çok daha doğru bilgilere sahip olan bir çok üye bulunuyor. Gerektiğinde onlar da bu konuda yazacaklardır.
"İNSANA SIR OLANI GÖRDÜĞÜM DEMLER OLDU"
Kullanıcı avatarı
ankerhemmung

Mesaj MufitTutar » 31 Oca 2014, 09:37

Sevgili Theoden23,
Daha önce de belirttiğim gibi maksadım kimseyi incitmek yada katkılarını boşa çıkarmak değil. Karşılıklı diyaloğumuzu da su üzerinde taş sektirme yarışına çevirmek istemiyorum. Uslubunuzdan anladığım kadarıyla naif ve beyfendi bir kişiliğe sahipsiniz. Böylesi bir diyaloğun ne kendime ne de size yakışacağını düşünmüyorum...

Ailenizden size nakledilen bu anektodun doğruluğu hakkında da inanın şüphem yok.
-Ahmed Refik Paşa'ya da "Sekiz kardeşten beş tanesini Çanakkale harbinde şehit vermiş ve Erzurum Kongresi kararlarının yayınlandığı gazetenin sahibi olan Erzurumlu bir ailenin ferdi olarak" cümle geçmişlerimizle birlikte Allah'tan rahmet diliyorum. :!:

theoden23 yazdı:Sevgili Graywolfes ben şehir efsaneleri uyduranlardan değilim . Benim kendi dedemin babası Osmanlı Devletinin son zamanlarında 2 kere Maarif Nazırlığı ve 2 defa da Sadrazamlık yapmış bir paşadır . Ve ona bu saatin birebir aynısı orduda ve onun dediği üzere Devlet-i Aliye'nin üst düzey kişileri tarafından hediye edilmiştir , ha kendisine ait daha kıymetli saati varmış ama bu Maaarif Nazırı iken ona armağan edilmiş bir saatmiş . Ailemizde de çoğu kişi bu saati ve hikayesini bilir . Senin bilginde şaşmam ki bariz sitedeki saatlerle en bilgili kişilerden biri sensin sana lafım yok ama ben ailemden bana aktarılan gerçek bir bilgiyi aktardım , benim gelipte laf olsun diye koca metinler uyduracak halim yok kusura bakma .

Ama bu ve benzeri anlatımları/yaşanmışlıkları genele şamil bilgiler olarak paylaşmanın yanlış olduğu kanaatimi muhafaza ediyorum.
Günümüze kadar ulaşan her eski eşya veyahut antikanın bir öyküsü olduğu gibi, size büyük dedenizden intikal eden bahsi geçen saatinde aktardığınız şekilde kendine has bir öyküsü olması gayet normal.

theoden23 yazdı:Bu tarz saatler Osmanlı İmp. son dönemlerinde Osmanlı İmp. Erkan- ı Harbiye'sinin ( Askeriyenin) üst rütbeye terfi eden askerlere armağan ettiği bir saat 'dir . Ama bunu çok az kişi bilir ki bu saatler binbaşı ile paşa arası kadar ki rütbelerde ki askerlerin üzerine zinnetlerdi ama paşala ve daha üst düzeylere hediye edilir ve onların olurdu . Ve şu yanlış bilgi çoğu yerde yaygın kullanılmaktadır '' bu saat öyle her önüne gelen askere verilen veya halktan herkesin alabileciği bir saat '' diye yanlış biligilendirme yapılıyor . Bu saat kaliteli ve modern bir saatti o zamalar için ve sevildiği içinde halk arasında çok meşhurdu . Ama çoğu kişinin bu saati almasına gücü yoktu zaten bunu ordu üst düzey kişilere verirdi satın almanız olanaksızdı.

Taktir edersiniz ki, bazı yaşanmışlıklar bu şekilde bilgi formuna sokulunca dilden dile dolaşarak efsaneleşiyor. Bu yüzden kaş yaparken göz çıkarmamak için daha dikkatli davranmamız gerekli, diye düşünüyorum. Çünkü yazdığımız her şey bu konularda çokta bilgi sahibi olmayan ama meraklı olan insanlarımız için referans olabiliyor. Yapılan her işte olduğu gibi "obje kolleksiyonculuğunun da yeni yeni gelişmeye başladığı ülkemizde" doğru bilgi başlangıçlarıyla doğru ve sağlıklı sonuçlar alınacağı inancındayım.
Bu konudaki hassasiyetimin tek nedeni bu... :!: Yani şahsınızla alâkalı bir durum söz konusu değil..olmazda.

Şu açıdan haklısınız, bu mekaniğe sahip saatler arasında en kalitelileri Billodes'lerdir. Mekanizmalara olan aşinalığınız arttıkça bunu daha kolay farkedebiliyorsunuz. Teferruata girip konuyu çok fazla uzatmak istemiyorum. Billodeslerin diğer benzer mekaniğe sahip cep saatlerine ilham kaynağı olduğu da su götürmez bir gerçektir.
Bu saatlerin Osmanlı İmparatorluğu zamanında yeni mezun olan askeri idadi mezunlarına hediye edildiği konusunda sizinle hemfikirim. Çünkü kadranında Osmanlıca Kuleli yazan bir cep saatim var. Kaldı ki bu gelenek cumhuriyetin ilanından sonra da Longines, Zenith vb markalarla da devam ettirilmiştir; yeni mezun subaylarımıza hediye olarak... Günümüzde bu tip özel kasalı saatlere de rastlamak mümkün.

Saatlerin üretildiği zamanda astronomik fiyatlara sahip olmamakla birlikte çokta ucuz paralara satıldığını düşünmüyorum.
theoden23 yazdı:Ama bunu çok az kişi bilir ki bu saatler binbaşı ile paşa arası kadar ki rütbelerde ki askerlerin üzerine zinnetlerdi ama paşala ve daha üst düzeylere hediye edilir ve onların olurdu . Ve şu yanlış bilgi çoğu yerde yaygın kullanılmaktadır '' bu saat öyle her önüne gelen askere verilen veya halktan herkesin alabileciği bir saat '' diye yanlış biligilendirme yapılıyor . ............ ........ Ama çoğu kişinin bu saati almasına gücü yoktu zaten bunu ordu üst düzey kişilere verirdi satın almanız olanaksızdı.

Ama Billodes cep saatlerine halkın ulaşabildiği konusunda yanlış bilgi veriliyor olması ve satın alınmasının olanaksız olması konusunda size katılmam mümkün değil.
:arrow: Bu durum üretildikleri yıllarda yani 1800'lerde Julien Le Roy, Breguet, Markham, Ralph Gout, George/Edward Prior vb saatler için geçerli olabilir. Kısmet olursa daha sonraki bir tarihte bu konu üzerinde de küçük bir açıklama yaparız.

Mesnetsiz konuşmayı sevmeyen biri olarak iki ayrı Billodes cep saati mekanizma fotoğrafı ekliyorum.
Birinin üzerindeki seri numarası : 6104
Diğerininki ise : 841041

Resim
Resim
Bendeki kutuları biraz daha karıştırsam daha yüksek seri numaralılarını da bulabileceğime inanıyorum. Bunları ilk elime gelenler arasından seçtim.
Resim

Bu mekanizmalar üzerindeki seri numaralar aslında birer tarihi vesika.
Bu şekilde Billodes cep saatlerinin en azından kaç adet üretildiği hakkında bilgi sahibi olabiliyoruz.
Benim elimdeki mekanizmaların bana söyledikleri üretimin en az 841041 :!: adet olduğu.
Ve kanaatimce de 841041 adet Billodes cep saati Osmanlı Ordusu'nun sadece subayları için bile çok fazla.

Herkese selamlar...
Duman rüzgâra yük olmaz; ama taşıdığı haber felakettir...
Kullanıcı avatarı
MufitTutar

Mesaj theoden23 » 31 Oca 2014, 12:08

Evet öncelikle ankerhemmung' a şunu belirtmek isterim ki yanlış anlaşılmasın . Ben bu saatler Osmanlı İmp. 'da yapılmış en mükemmel mekanizmaya sahip saatler demedim , ha eğer yanlış farzedilse afedersiniz sizin dediğiniz kesinlikle doğru bu tarz saatler orta kaliteli saatlerdi , yoksa sizin yinelediğiniz üzere Le Roy , J. Dent London hatta Oğul George Prior ve Baba Edward Prior 'ın yaptığı kaplumbağa kasa dediğimiz saatler Billodes 'i her türlü mat edicek mekanizma ve bir o kadar şahane kadrana vede kasaya sahiplerdir . Yanlış anlaşıldığım ve yanış bilgilendirme yaptğım için afffoluna . Sevgili , Graywolfes ' a gelince başsağlınız için müteşekkirim , ben bu saatler işte '' binbaşı ve paşalara verilir '' demem hem dedemin babasına verilmiş olması hemde birkaç tanıdık arkadaşın dedelerinin zamanında miralayken hediye edilmesi üzerinden yola çıkarak yazdım ama !!! geçen gün sizin yinelemeniz üzerine konu ile igili en çok bilgiye sahip babama konuyu danıştğımda :!: Aslında ben yanlış anlamışım dedeme o saat askeriyede hediye edilmemiş , askeriyeden bir arkadaşı olan tanıdık Mithat Paşa , dedemin babasının oğluna (yani dedeme) hediye etmiş , kusura bakmayın ben yanış anlamışım , zaten bende takıldım koskoca 2 kez Sadrazamlık yapmış birine böyle düşük kalitede saatmi verilir diye halbuki babam geçen gün gösterdi o kadar zaman saklamış bende sizin vesilenizle yeni gördüm , dedemin babası vakti zamanında Büyük Britanya Krallığına bir ziyaretinde ( İngiltere Birleşik Krallığı ) Edward Prior marka zaten bir saati elde edinmiş . Saatle ilgili araştırma yaptığımda saaatinin kaplumbağa kasa olduğunu gördüm , zaten mekanizmadaki işlemecelik insanı meşk ediyor . Ve Billlodes yanıda çöpten farksız kalıyor , yanlış anlaşılma için herkezden çok özür dilerim .Ki çoğunuz açık açık konuşmak gerekirse benden çok çok daha bilgilisiniz tartışmasız özellikle Graywolfes . Ama yinelemeniz üzere babamın yıllardın benden gizlediği dedemin babasın 'dan bir Edward Prior marka , şahane bir cep saati kaldığını ve yine bu vesile ile koleksiyonuma katmayı başardığım için hepinize çok teşekkkür ederim dostlar .Yanlış anlaşılma üzerine herkesden affola ... İyi günler .
Kullanıcı avatarı
theoden23

Mesaj trenton » 31 Oca 2014, 16:58

Graywolfeyes :thumbup:
İrkilmez Ata çocuğu irkilmez:
Zapt edilmez, Atam, zapt edilmez
Biz varken senin hisarının burçları:
Bakışlarımız kılıç uçları,
Bekliyoruz devrimini biz.
Çökmeyeceğiz diz...
Kullanıcı avatarı
trenton

Mesaj mrbars » 31 Oca 2014, 17:08

beyler :champ: :champ:
Graywolfeyes'a uzun uzun söyleyecek sözüm yok. Klas bir arkadaşımız. Forumda gerekli bir şahsiyet. Bildiğin fosforlu kurt gözleri :champ: :champ: :champ:
Kullanıcı avatarı
mrbars

Mesaj theoden23 » 31 Oca 2014, 19:18

Sevgili , graywolfes bende 5 adet billodes cep saati var araştırdım fakat çoğu zaman kesin bir bilgiye rastlayamadım da hani mekanizmanın üzerinde osmanlıca bir mühür var orada osmanlıca bir yazı yazılmış . O konuda sizden bilgi almak isterim çünkü öyle saçma ifadeler söylendi ki kimisi herkesin bildiği üzre Ermeni bir usta olan " Nacip . K. Dvezdijian Şirketi " diye çevirdi kimisi ise daha saçma çeviriler de bulundu yok efendim aşiret mührü yok efendim saltanat mührü vs. deli saçması çevirilerde bulundu bende bahsi açılmışken bilgi almak istedim ee üzerinde mühür bulunan beş saati 45 yıllık koleksiyonda sır bir mühürle barındırmak ve insanı ne yazdığını öğrenmeden öbür tarafa göçmek biraz rahatsız eder sizinde takdirinizdir . Saaatler konusunda mükemmel bir bilgiye aşina olduğunuz bariz zaten tartışılan konularda verdiğiniz resimli ve kesin örneklerle ne kadar bilgili olduğunuz herkes tarafından belli olunuyor . Bende benzer bir saatte açılan vesile üzre sormak isterim o mühür de ne yazdığı konusunda yardımcı olursanız çok makbule geçer . Ayrıca bir saatimin kadranında bir yazı yazıyor orada sizin dediğiniz üzre Kuleli Askeri Harp Akademisi yazdığını öğrendim . Mekanizmada yazan yazıyla ilgili hiçbir yerde doğru düzgün bir bilgiye ulaşamadım yardımcı olursanız makbule geçer . Şimdiden Teşekkürler . İyi akşamlar ....
Kullanıcı avatarı
theoden23

Mesaj serdarfb » 31 Oca 2014, 19:39

İlgiyle izliyorum. :thumbup: Teşekkürler. :champ:
Kullanıcı avatarı
serdarfb

ÖncekiSonraki

Dön TSF Antika Saatler & Cep Saatleri - Vintage & Pocket Watches

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 4 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners