yolgezer_7k » 05 Ara 2009, 18:00
Dün 2895'li Hamilton'ı referans alıp saatleri ayarlayıp kurdum. Hamilton 5 dk civarında geride kalmıştı. Waltham da 1 dk ileri gitmiş. Bu durumdan rahatsız oldum. Satın aldığım adam istersen değiştiririz demişti. Bu gün değiştirme niyetiyle Hamilton'ı alıp çıktım. Fakat aldığım dükkan açılmamıştı. Ben de Sirkeci'ye gideyim saat ustalarına bir sorayım dedim. Doğubank'ın yanında ki pasajda bayağı bir usta var. Bir tanesi de sınıf arkadaşlarımdan birinin babası. Bir kaç ustaya gösterdim ve bakım ücreti ne kadar isteyeceklerini sordum. 75-100 lira para istediler. Fakat hemen hepsi saati yaptırma dediler. Saat tümden sökülecekmiş ve en az bir hafta onlarda kalmalıymış. Ustalara sorduktan sonra saati değiştirmekten vazgeçtim.Orada bir usta 5 dk. geri kalmya göre bir ayar yaptı şimdi tekrar kontrol edeceğim. Dönüşte yolumun üstünde Metrocity vardı, Kuz Optik'te Eyüp usta var tanıyorum, (Türkiye'deki bütün Kuz optiklerin baş ustası) ona da sorayım dedim. Bir de saatin kurma kolunda da bir problem var. Geriye doğru alırken bazen boşa dönüyor. Tümden söküp temizleneceğini, yağlanacağını, zembereğini ve (kurma kolundaki problem mildeyse eğer) milini değiştireceğini söyledi. O da benzer bir rakam istedi.(Diğer ustalar bir şey değiştirmeyecekler, bu ustanın dediğine göre zemberek 30-40 lira)
Ben sizin de fikirlerinizi almak istiyorum; saate bir bakım yaptırsam mı, biraz böyle kullansam mı, bir de bu işlemlerin rayici nedir genelde? Daha önceden saat tamir ettirmiş, ya da bu konuda yardımcı olacabilecek herkesin yardımlarını bekliyorum. Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
"saatin kendisi mekan,yürüyüşü zaman,ayarı insandır.bu da gösterir ki, zaman ve mekan,insanla mevcuttur"(Saatleri Ayarlama Enstitüsü)