Arkadaşlar çok enteresan bir saati sizlerle paylaşıyorum. Bu saatin markası Fortuna... İsviçre yapımı (SWISS) ve kurmalı. Saatin en önemli özelliğine gelince, saati kuruyorsun saat çalışırken kadranı bir açılıyor bir koyulaşıyor. Yani kadranı açık mavi, ve koyu laciverte dönüşüyor. Bu değişme 15 sn de bir yenileniyor. Yani renk değiştiren bir kadran var Çok enteresan geldi bana Aynı zamanda bir başka enteresan olay da, saniye var ama saniye kolu denen bişey yok saatte Yani sanki havada duruyor saniye. Acaba içine camdan sadece saniyenin döneceği cam bir hazne mi yapıldı diye aklıma geldi saatçiye gösterdim o da akıl sır erdiremedi Bakalım sizden ne gibi yorumlar gelicek
Kısa açıklama: İsviçre yapımı, tam bir dönem "junk" mekanizması. EB(Ebauches Bettlach)8805 kalibre 1970lerin bir yerlerinde yapılmış, sadece 1(yazıyla bir) adet taşı olan bir mekanizma. Sovyet/Rus mekanizmalarını küçümseyenlerin, her gün ellerine alıp incelemeleri gereken ve bunu da İsviçreliler yapmış demeleri gereken bir mekanizma. Tam anlamıyla türünün en çarpıcı örneği. Bu da resmidir:
Verdiğin bilgiler doğrultusunda teşekkür ederim. Gerçekten One 1 Jewel yazıyor dediğin gibi. Benim saatin mekanizmansının aynısı. Hatta inceleğimde üzerindeki soğuk mühürler bile aynı.
punk; Tam emin değilim ama kuvvetle muhtemel cevabı vereyim.. Saniye kolu bir kol değil.. Şeffaf bir disk üzerine işlenmiş bir motif.. Bu disk kolları kalibreye bağlayan merkez pimi üzerine monte edilmiş.. Saat çalıştıkça disk dönüyor.. Bu sayede havada uçan saniye kolumuz oluyor..
Dediğim gibi tam emin değilim ama eğer sistem bu ise işin gerçek sahibini de tanıtmakta fayda var
Zodiac Astrographic aka "Mystery Dial"
" The difference between men and boyZ is the price of their toyZ "
Bu saat şu anda hayatta olmayan çok değerli birinden kaldı saatin gizemini hala çözebilmiş değilim. Razz ın dediği mantıklı geliyor ama yani saniye kolu olmadığına göre böyle bir sistem olabilir benim de aklıma gelen ihtimal budur Saniye kolunun bir gölgesi kadrana vuruyor motifin gölgesi olabilir ama hiç de motif gibi durmuyor. Saat kadranının içine böyle şeffaf bir disk yerleştirilmesi fikri bile çok ilginç