TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Osmanlı Kadranlı Cep Saatimiz Hakkında Bilgi

Antika Saatler ve Cep Saatleri Üzerine Paylaşımlar

Osmanlı Kadranlı Cep Saatimiz Hakkında Bilgi

Mesaj akarakiraz » 19 Kas 2014, 22:48

Merhabalar
Babamın dedesinden kalan bir saatimiz var. Ancak saatin markası veya niteliği konusunda bir bilgimiz yok. Acaba bu saat hakkında bilgisi olan arkadaşlar mevcut mudur? Saatin yaklaşık 80-90 yıllık olduğu tahmin ediliyor.

Resim

Resim
Kullanıcı avatarı
akarakiraz

Re: Osmanlı Kadranlı Cep Saatimiz Hakkında Bilgi

Mesaj ankerhemmung » 25 Kas 2014, 20:14

Merhaba, saatiniz 1800 sonları ve 1900 başlarında Osmanlı topraklarında (İstanbul, İzmir, Adana vb.) giyimden süs eşyalarına kadar bir çok şeyin satıldığı mağazalar zinciri açan Orosdi ve Back ailelerinin İsviçre'de bu iş için 1900 başlarında kurdukları Etablissements Orosdi-Back firması tarafından İsviçre saat atölyelerinde fason olarak yaptırılan ve Osmanlı topraklarındaki mağazalarında (Orosdi-Back mağazaları Osmanlı tebası tarafından "Horozdibak" diye de anılırmış) satılan saatlerden olmalı. Makinasındaki A B C harfleri ve çelenge benzeyen damga bunu gösteriyor. Saatin makinası da o dönemin anahtar kurmalı tipik İsviçre makinası. Saatiniz çalışıyorsa ve aynı kalibrede yeni bir kasa bulabilirseniz, tadından yenmez. İyi günler...
"İNSANA SIR OLANI GÖRDÜĞÜM DEMLER OLDU"
Kullanıcı avatarı
ankerhemmung

Mesaj akarakiraz » 25 Kas 2014, 22:29

Detaylı cevabiniz icin teşekkür ederim. Saatin bu kadar eski oldugunu tahmin etmemistim. Mekanizma maalesef çalismiyor.
Kullanıcı avatarı
akarakiraz

Mesaj ankerhemmung » 26 Kas 2014, 03:44

Fotoğrafta mekanizmanın neden çalışmadığı anlaşılmıyor, ancak bütün parçaları tamam gibi görünüyor. Tamir edilemeyecek saat yoktur derler. Ya bir taşı ya da bir çarkın ayağı kırıktır. Taş yeniden basılabilir, uygun bir çark bulunabilir. Ben cep saatleri ile hobby olarak uğraşıyorum, tüccar ya da saat ustası değilim. Saatin sizce manevi değer anlamında bir değeri varsa, bu saat bile tamire değer. Kasa tabi kullanılamaz halde, ama aynı kalibrede bir kasa da bulunabilir. 100 yıllık bir saat yeniden hayata dönse ve kalbi tık tık etmeye başlasa ne güzel olur diyorum. Selamlar...
Kullanıcı avatarı
ankerhemmung

Mesaj akarakiraz » 26 Kas 2014, 10:30

Evet saatin geçmişi oldukça etkiledi beni. Orosdi-Back firmasını biraz olsun araştırdım ve Sirkeci'de Sümerbank Binasında eskiden faaliyet gösterdiğini öğrendim. Bunlar çok hoş ayrıntılar. Umarım ileride bu saate hakettiği ilgiyi gösterebilirim. İlginiz için teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
akarakiraz

Mesaj yeniweri » 27 Nis 2017, 00:17

ankerhemmung yazdı:Merhaba, saatiniz 1800 sonları ve 1900 başlarında Osmanlı topraklarında (İstanbul, İzmir, Adana vb.) giyimden süs eşyalarına kadar bir çok şeyin satıldığı mağazalar zinciri açan Orosdi ve Back ailelerinin İsviçre'de bu iş için 1900 başlarında kurdukları Etablissements Orosdi-Back firması tarafından İsviçre saat atölyelerinde fason olarak yaptırılan ve Osmanlı topraklarındaki mağazalarında (Orosdi-Back mağazaları Osmanlı tebası tarafından "Horozdibak" diye de anılırmış) satılan saatlerden olmalı. Makinasındaki A B C harfleri ve çelenge benzeyen damga bunu gösteriyor. Saatin makinası da o dönemin anahtar kurmalı tipik İsviçre makinası. Saatiniz çalışıyorsa ve aynı kalibrede yeni bir kasa bulabilirseniz, tadından yenmez. İyi günler...

Sayın ankerhemmung,konulara verdiğiniz Cevapları okurken buldum bu konuyu umarım doğrudur. konunun başındaki resimler şuan açılmıyor. Size ve vakit ayırıp cevaplayabilecek diğer değerli forum Üyelerine birkaç soru yöneltmek istiyorum.
Eklediğim resimlerdeki cep saatim de bahsettiğiniz özellikte bir saat midir?
Ayrıca mekanizma çalışıyor ama devamlı değil. Kurma ile ilgili bir sıkıntı var gibi çok kurulmuyor ve bende zorlamıyorum ama sebebi bumudur bilemiyorum tabii. Mekanizmanın da resmini koyuyorum eksik gördüğünüz yada yaptırmam gereken bir kısım var mı? Çünkü kullanmak istiyorum.
Aynı akrep yelkovan desenine uygun eksik iğneyi bulabilir miyim?
Kapağım da kırık, gümüş lehimden bahsettiler ama ne yapmam gerekir? Gümüş kısımları parlatmak için ne önerirsiniz?
Osmanlıca ne yazdığı konusunda bir bilgi yada fikriniz var mıdır?
saatteki arma hangi üreticiye ait olabilir bulunabilir mi?
Ve son olarak da Saatim için söyleyeceğiniz bakımlar için bir adres önerebilir misiniz? Yaklaşık ne kadarlık bir maliyet tutabilir?
Forumun değerli üyeleri sizin bilgi, öneri ve cevaplarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.

Resim

Resim

Resim
Kullanıcı avatarı
yeniweri

Mesaj ankerhemmung » 02 May 2017, 02:02

Merhaba, sizin saatiniz de hemen hemen aynı dönemlere ait. B harfi ve etrafında çelenk şeklindeki damgadan anlaşıldığı kadarıyla üreticisi yine İsviçreli Louis Perret. Arapça harfleri okuyamadığım için kadrandaki yazıyı bilemeyeceğim. Kasa kapağının bütün parçaları uygunsa gümüş işleri yapan dükkanlarda laser kaynak vb. yöntemlerle tamir edilebilir. Kasanın parlatılmasını da yine herhangi bir gümüş ya da metal temizleme malzemesi ile yapabilirsiniz. Mekanizması iyi görünüyor, saat bir müddet çalışıyor ve sorun çok kurulamıyor olması ise zemberek yayında bir sorun olabilir. Saniye kolunu ise saat tamircilerinde bulabilirsiniz. Eliniz bu işlere yatkın değilse eski cep saati tamir edebilecek bir ustaya yaptırabilirsiniz. Saatinizin tamir edilmiş ve temizlenmiş hali 300-600 Lira değerinde olur. Tamir için istenen parayı bununla karşılaştırabilirsiniz. Ben saat ustası değilim, cep saatleri ile amatörce uğraşıyorum. Size önerebileceğim bir saat tamircisi de bilemeyeceğim. Selamlar.
Kullanıcı avatarı
ankerhemmung

Dön TSF Antika Saatler & Cep Saatleri - Vintage & Pocket Watches

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 31 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners