1. sayfa (Toplam 2 sayfa)

Kombi - Termostat - Oda Sıcaklığı / Kış Gelirken

MesajGönderilme zamanı: 07 Eki 2016, 16:15
Terasus
Merhabalar,

Yine bir başka off-topic ile karşınızdayım :)

Malum kış geliyor ve geçtiğimiz günlerde gece üşüyerek uyanmam ve sonraki 2 günü yatakta hasta geçirmemden ötürü bu konu hakkında araştırıyorum. Forumda "termostat" ve "kombi" kelimelerini aratarak bakındım böyle bir konu var mı diye fakat bulamadım.

Epeydir aklımda olan Honeywell akıllı oda termostat'ı hem hasta olup soğuktan tırsmam hem de kışın enerji tasarrufu yapacağına inancımdan ötürü aldım. Sizlere de tavsiye ederim: http://www.honeywell.com.tr/home/akilli-termostat_k1_331.html

Sizlere sormak istediğim, veya fikrinizi almak istediğim nokta şu: Günün hangi saatlerinde evinizi/odan(lar)ızı kaç derecede tutuyorsunuz? Bunu hem konfor açısından soruyorum, hem de enerji tasarrufu amacıyla kombiyi gündüz bazı saatlerde tamamen kapatmaktansa belli ideal bir dereceye ayarlamanın daha tasarruflu olacağına olan inancımdan ötürü soruyorum. Yani gündüz kombiyi kapatıp akşam evi yeniden ısıtmamaya harcanan enerji, gündüz belirli biri ısıda tutmak için harcanan enerjiden fazla olabiliyor. Buradaki denge sıcaklığını bulmak önemli.

Paylaşımlar için şimdiden teşekkür ederim. :champ:

Re: Kombi - termostat - oda sıcaklığı (kış gelirken)

MesajGönderilme zamanı: 07 Eki 2016, 16:26
Ground
Bu çok göreceli bir soru olabilir hocam.

Çünkü dairenin hangi cepheye baktığından ara katmı ? Üst kat mı? Üst ya da alt komşularda ısınma olayı nasıl? Ev büyükmü? Kaç oda.. Gibi profiller cevap için etkili.

Bazen kısıkta açık tutmak kimilerine hem hesaplı ve tatmin edici geliyor.

Tesisat da çok önemli. Merkezi her peteğe ayrı hat mı çekilmiş çok önemli oluyor.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Re: Kombi - termostat - oda sıcaklığı (kış gelirken)

MesajGönderilme zamanı: 07 Eki 2016, 16:32
eraslani
benim kombi termostatlı..şimdiye kadar kombiyi açmak-kapatmak-kısmak vs gibi işlemler hiç yapmadım..salonda bulunan termostatı 20-21 C gibi ayarlı..sıcaklık bu değerin altına düştüğünde ısıtma başlıyor..biz de kışın geldiğine kanaat gitiriyoruz böylece :lol:
bu şekilde kullanmak konforlu olduğu kadar ekonomiktir de herhalde..aşırı fatura ödemiyorum.

Re: Kombi - Termostat - Oda Sıcaklığı / Kış Gelirken

MesajGönderilme zamanı: 07 Eki 2016, 23:12
dice22
Ben evde kimse yokken 19 dereceye, evdeyken 21 dereceye sabitliyorum. Ama üşürseniz 1-2 derece daha arttırabilirsiniz. Yalnız 19 derecenin altına düşürüp, evi çok soğutmayın. Tekrar ısıtmak için daha fazla enerji harcarsınız.

Re: Kombi - Termostat - Oda Sıcaklığı / Kış Gelirken

MesajGönderilme zamanı: 09 Eki 2016, 14:28
albaysali
Benim evin durumu Vs nedeniyle 25c ye ayarlı :D
Bizim kız olduğundan 20 aylık soğuk tutmuyorum evi
En yüksek 270 tl ödedim en fazla 5 senedir.
Siemens dijital termostat kullanıyorum

Re: Kombi - Termostat - Oda Sıcaklığı / Kış Gelirken

MesajGönderilme zamanı: 09 Eki 2016, 14:29
albaysali
Kombi baymak hermatik

Petek suyu 55c de ayarli surekli

Re: Kombi - Termostat - Oda Sıcaklığı / Kış Gelirken

MesajGönderilme zamanı: 09 Eki 2016, 19:34
Ahmetrefik
Konut ısıtma sistemlerinde 3 tip işletim vardır.

1.Kombi-Kazan termostatına bağlı işletme: Cihaz ayarlanan radyatör gidiş suyu sıcaklığına göre çalışır, 55 C ise cihaz 55 C'ı bulana kadar çalışır , odanız yeterince sıcak bile olsa çalışmaya devam eder.Ekonomik bir sistem değildir, en iptidai olanı.

2.Oda termostadı, Oda sıcaklığına bağlı işletme, cihazınız ayarladığınız oda sıcaklığı 22 C ise , odanız bu sıcaklığa gelene geder cihaz çalışır, böylece konfor sıcaklığına geldiğinde cihaz gereksiz çalışmaz ve yakıt harcamaz.

3.Dış Hava kompanzasyonu, Genelde mekezi sistemlerde kullanılır, dış hava sıcaklığı belli bir değerin altına düşer ise (18 C nin altı) kazan çalışmaya başlar ve tesisata sıcak suyu gönderir.

Odalarda ısı kaybı hesap edilirken,

Oturma odası 22 C
Yatak odası 20 C
Mutfak 18 C
Banyo 26 C ye göre dizayn edilir.

Siz en doğrusunu yaparak Honeywel marka , programlı bir oda termostadı almışsınız, evde olmadığınız zamanlarda cihazınızı 20 C ye ayarlı çalıştırmanız doğru olacaktır, evden çıkarken cihazı kapatmak, akşam eve geldiğinizde cihazı çalıştırmak doğru bir işletim değildir.

Re: Kombi - Termostat - Oda Sıcaklığı / Kış Gelirken

MesajGönderilme zamanı: 09 Eki 2016, 21:15
SeiKinetic
Öncelikle geçmiş olsun hastalığınızdan ötürü.
Oda termostatı kullanarak, kombiyi sürekli açık tutmanız en doğrusudur. Belirli saatlerde açma-kapama gibi işlemler gereksiz uğraş ve küçük de olsa gereksiz sarfiyata yol açacaktır. Duvarların, kapıların, eşyaların vs.gereksiz şekilde sürekli sıcaklık değiştirmesi de kaplama vb.düzeylerde kabarma, atma vb.sorunlara yol açabilir. Bu anlattığım çok küçük bir değişim olur, bir maddeyi kaynayan sudan donma derecesindeki suya koymakla aynı şey değildir tabii, belki farketmezsiniz bile; fakat örneğin bir eşya 7 yıl kullanılacaksa kullanım ömrünün 6.5 yıla düşmesi için bir etmendir. Kaybınız 7 yılda belki 1 TL, belki 1000 TL olacaktır. Buna ek olarak, değişken ortam sıcaklığı buzdolabınızın çalışma performansını (kompresörün ısı termiği yoluyla) ve elektrik sarfiyatını da olumsuz yönde etkileyebilir. Bu da size dönebilecek diğer bir eksidir. Alışık olduğu bir rutinin dışında çalışma şartları, kompresörü, dolayısıyla buzdolabınızı kullanılamaz duruma sokabilir. Bu da yine oldukça düşük bir risktir; fakat risk, risktir. Ve amaç, maddi tasarrufsa, riskten uzak kalmak en doğrusudur diye düşünüyorum. Çünkü risk sonucu oluşabilecek her sorun, 3-5 TL tasarruf sağlama çalışmaları uzun vadede 300-500 TL olarak dönebilir. Sağlık yönünden bakacak olursak, düzenli iç ortam sıcaklığı, ortamın nem dengesini sabit tutabilmek açısından önemlidir. Eksik veya fazla nemde vücut ne gibi reaksiyonlar gösterir, tam olarak bilemem. TSF doktorları daha iyi bir cevap verecektir pek tabii. Bunun dışında, oda termostatı duvarların, zeminin vb.yüzeylerin ısınması ve sabit sıcaklığı yakalayabilmek amaçlı ilk ay biraz tuzlu bir faturayla karşı karşıya bırakabilir sizi. Örn,250 yerine 350 gibi. Şehir (Gaz m3 fiyatı), iklim, rüzgar, kombi, gaz basıncı, sabit su miktarı, yalıtım, cephe vs.gibi onlarca değişene bağlı olarak bu fark azalabilir veya artabilir. Fakat sonraki aylarda parça parça karşılayacaktır bu zararı. Vereceği konfor, rahatlık, sıcaklık ve 'ev' hissi; termostat, tesisat, ve ilk ay faturası gibi harcamalarınızı unutturacaktır; önümüzdeki kışta olmasa bile gelecek kışta. İstediğiniz tasarrufu, arzuladığınız konforla birlikte yaşayabilmeniz dileğiyle...
Saygılar.