TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Üniversite Tercih Dönemi Fikir Alışverişi

Forum Kurallarına Uygun Farklı Konular Üzerine Sohbet ve Paylaşımlar
Forum kuralları
Sevgili Üyeler Forum Kurallarında Tartışılması Uygun Olmadığı Belirtilen Konular Hakkında Bu Bölümde Paylaşım ve Fikir Bildirimi Yapmayınız. İnançlar, Politika, Fanatizm, Irkçılık Vb. İçeriklerde Konular Açmayınız. Ayrıca Kişisel Mahremiyet ve Ailesel Durumlarınızı İçeren Konuları Burada Paylaşmayınız. Birbirinize Saygılı Olunuz Lütfen.

Re: Üniversite Tercih Dönemi Fikir Alışverişi

Mesaj neco » 10 Tem 2013, 20:46

mcco yazdı:Miriel merhaba,
Günlerdir ese dosta yeğenlerime bu tercih döneminin ne kadar önemli olduğunu bildirmeyi gorev edindim. Sana da elimden geldigi kadar yardımcı olabilirsem ne mutlu bana.... Bu durumu gorev edindim cunku ben tam 10 yıllık mühendislik ogrencisiyim:) 10 yıl önceki tercihim bana ahlara vahlara nice pişmanlıklara neden oldugundan hatta neredeyse gençliğimi çaldığından mümkün olduğunca bu sürecteki arkadaslara yardımcı olmak istiyorum. Cunku o Yasin getirdiği tecrubesizlik, sizi pankartına yazmak isteyen acgozlu dersane hocaları tarafından hep en yüksek puanli bölümlere koymak isterken, ana babalar genelde aman cocuğum en iyisine girsin derken genc bir insanın belki de hayatıyla oynuyorlar.

Öncelikle diğer tum arkadaşların fikrine saygı duyarak ve ozur dileyerek birşey dile getirmeliyim ki Türkiye'de üniversite okumak ne yazık ki kesinlikle zaman kaybı emek israfi... Tabii ki kendine cok seyler katan insanlar olacaktır üniversite sıralarında ama insanoğlunu ortalama kisi olarak ele alırsak katkıda bulunan öğretim değilde hem eğitim hem öğretim verebilen okul sayısı cok az.
Bu konuda gercekten kafa yormuş neredeyse istatistik yapmış biri olarak diyeceğim sudur; Boğaziçi, ODTÜ, Bilkent ve son zamanlarda koç-Sabancı ikilisi dışında gercekten hangi üniversitede okursanız okuyun bence bir farkı yok. Baska okul mezunu arkadaslar bana katilmayabilir ancak Türkiye de maalesef diploma sadece isin etiketi... Saatlerden ornek vermemiz gerekirse rolex her daim rolex dir, anlayan anlamayan rolex markasını bilir. Yüzlerce iyi saat vardır ama rolex bir etiket olmuştur. Tıpkı bunun gibi ülkemizde de bu üniversitelerden mezun olmak yakaya bir brove takmak gibi. Dünyada nasıl Oxford-Harvard etiketi vardır, bu okullardan mezun biri hemen ayrı katogorilendirilir, Türkiye'de de durum buna benzerdir.
Harvard da hayvan bakıcıligi okusanız yine bir Harvard mezunu olursunuz ve ik çi arkadaslar Harvard adından sonra ne yazarsa yazsın tav olmuştur.

Gelelim bölüm secimine; hukuk, tıp gibi o mesleği yapmak icin diplomasinin şart olduğu spesifik bölümleri ayrı tutarsak aslında hangi bolum mezunu olursa olsun kisi yapmak istediği iste kararlı ve basariliysa o iste cok da guzel çalışır. Ornek vermem gerekirse, bir arkadasım dereceyle heykel bölümü bitirdi ancak suan moda sektöründe başarılı bir mudur. Baska bir arkadasım yildiz teknik de mühendislik bitirdi ama oda ünlü bir İtalyan giyim firmasında ciddi başarılı bir mudur. Bakın iki alakasız bolum ama sektör aynı! Yine baska bir ornek gerekirse, iki yıllık turizm bitiren bir arkadasım tam bir kod canavarı, aldığı bir iki kursla benim diyen mühendisten hem daha cok kazanıyor hem daha muhteşem kod yazıyor. Bambaşka bir arkadasım Türkiye'de derece yapıp girdiği bilgisayar mühendisliği bölümünde daha ilk stajında bu meslek bana gore degil diyip üniversitesinde akademik kariyer yapmaya karar verdi.

Özet gecmek gerekirse sevgili miriel; hangi isi severek yapıyorsan o bölümü yaz, müzik dinlemek mı hosuna gidiyor, müzik bölümü yaz! Cok sosyal bir insansan halkla iliskiler yaz sosyoloji yaz! Derin sorulara cevap arıyorsan felsefe yaz! Ama Insanlara yardım etmek iyileştirmek ilahi bir haz veriyorsa sana tıp yaz. Evde bos otururken televizyonun icini açıp herseyini kurcaliyorsan, kendine sıkıntıdan telsiz yapıyorsan mühendislik yaz. Yemek yapmayı cok seviyorum diyorsan ahcilik oku. Atları cok seviyorsan at antrenörlüğü!
Sevdiğin ısı yapmıyorsan yarı ölüsündur, sevdiğin okulu okumuyorsan tek ayağın çukurda basliyorsundur hayat mücadelesine. Mühendis olmak doktor olmak önemli degil, hem kendine hem ulkene, insanlığa maddi manevi getirisi olacak, ustune bir de gurur duyacağın, zevk alacağın mesleğin okulunu oku. Ki böylece tutkuyla oku. Zaten saydığım üniversitelerden birinde elbet kontenjan bulacaksindir başarılı yuzde dilimin ile. Tek ricam egoları şişmiş, yarış atı sahibi gibi davranan, duygularını sosyal yeteneklerini önemsemeyen insanların sözlerine kanip aslında ilgin alakan olmayan bir bolum seçme.

Çok güzel ve doğru bir yazı olmuş :thumbup: :champ:
Kullanıcı avatarı
neco

Mesaj brksn » 11 Tem 2013, 01:58

Sohbeti başından beri takip etmekteyim . Bu önemli dönemimizde bizlerle paylaştığınız tecrübeleriniz , fikirleriniz için sizlere minnettarım .

Bir de sorum olacak .' YTÜ , Bilgi , bahçeşehir , özyeğin , marmara , kadir has ' üniversitelerini mühendislik fakültelerine göre sıralama oluşturulursa size göre karşımıza nasıl bir tablo çıkar ? Yorumda yapabilirsek daha aydınlatıcı olabilir . Şimdiden teşekkürler .
Kullanıcı avatarı
brksn

Mesaj onatozer » 11 Tem 2013, 02:28

Sevgili brksn, YTÜ Yildiz teknik degil yedi tepe ise bence hepsi aynı, terchim de hiçbiri olurdu. Bu yorumu hem bir işveren, hem bir calisan, hem de bir mühendislik öğrencisi olarak söylüyorum. Mühendislik fakültesi diye genelleme yapmak da cok yanlis, cunku hem fakültenin genel olarak iyi olması diye birşey olamaz, cunku endüstri bölümü cok sağlam bir kadroya sahipken bilgisayar bölümü rezalet olabilir. Ha yine de bir sıralama yapmak gerekirse bence en iyisi en ucuzu :)
"Watch Idiot Savant"
Kullanıcı avatarı
onatozer

Mesaj brksn » 11 Tem 2013, 02:42

O zaman ek olarak ' Endüstri mühendisliği ve (YTÜ)Yıldız Teknik Üniversitesi ' olarak belirteyim .
Kullanıcı avatarı
brksn

Mesaj onatozer » 11 Tem 2013, 03:11

Bu durumda Yıldız teknik bana en mantıklı gelen seçim. İsmi ne kadar berbat olsa da Özyeğin hakkında çok güzel şeyler duymuştum. Ancak politik durumlardan dolayı Özyeğin'i özyeğin yapan Rektörün ayrıldığını duydum. Diğer seçeneklerin bir eksik bir fazla eşdeğer olduğunu düşünüyorum.
"Watch Idiot Savant"
Kullanıcı avatarı
onatozer

Re: Ynt: Üniversite Tercih Dönemi Fikir Alışverişi

Mesaj Baran » 11 Tem 2013, 06:38

Mcco yazina 9 senelik bir universite ogrencisi olarak sonuna kadar katilmakla birlikte birkac tane daha cok duzgun ve ogrenci odakli universite daha oldugunu soylemeden gecemiyecegim.
Kullanıcı avatarı
Baran

Mesaj Emre » 11 Tem 2013, 10:52

Miriel söyleyeceklerimi yanlış anlama ama 2.5 senedir bu mevzu üzerine kafa yoruyorsun, insanlar sayfalarca yazı yazdı, forumdaki en sağlam konulara gösterilmeyen ilgi sana gösterildi, özelden de sana yardımcı olmaya çalışıyoruz ama hala şu cümleyi kurabiliyorsun:

Biraz daha yardımcı olması açısından gidebileceğim bölümleri yazıyım.

İTÜ/YTÜ Elektronik&Haberleşme
İTÜ/ODTÜ İnşaat
İTÜ Bilgisayar
İTÜ Uçak/Makine
Boğaziçi Uluslararası İlişkiler
Bilkent Ekonomi
İstanbul Hukuk

Bunlar şu an gidebileceğim bölümler.

İlk başlığın da burada, Mart 2011'de açmışsın, son mesaj da Ağustos 2012. Cidden anlamadığım için soruyorum, eğer sana hiç bir yardımı olmayacaksa yani senin daha spesifik bölümlere yönelmeni sağlamayacaksa kendimin de içinde olduğu bu kadar insan niye yazıp çiziyoruz ki? Mesele meslek seçimi değil bence, şu anki tabloya göre tercih listen aynı yukarıda yazdığın gibi karma karışık ve yüksek puanlı okullarla dolu bir liste olacak. Hangisine girebilirsen de şimdiden hayırlı olsun diyorum.
T S F = P A Y L A Ş I M
Kullanıcı avatarı
Emre
Editor

Mesaj 09105173 » 12 Tem 2013, 17:27

Dil öğrenmeye yeteneğin varsa Galatasaray da düşünebilirsin, eğitim dili Fransızca olacak çünkü,ayriyeten ingilizce de öğreneceksin.Biraz maceraya hazır olmalısın yani.Hangi bölümlere sıralaman tutar bilmiorum, birçok hocası Sorbonne Oxford gibi yerlerden.Boğazda çok güzel bir konumu var,az öğrenci alıyor,butik bir okul.Ancak senin de bildigin gibi seceneklerini azaltman lazım.İİBF düşünürsen kesinlikle öneririm,entellektüel doyum açısından memnun kalırsın.Özellikle hukuk, siyaset,uluslararası ilişkiler,iktisat gibi alanlarda okuyacagın yazarların brcoğu fransız tandanslı olucak,bu bakımdan orijinal diliyle okumak hoş olabilir.Sırf puanın tutuyor diye istemedğin bir yer yazma,az degil ,en az 4-5 senen gececek gidecegin okulda,sonrası da cabası.Yazdıkların içerisinden ben olsam İstanbul Hukuk ve Ankara'daki bilimum okulları elerdim.(tamamen kişisel) Bence İstanbulda okuma şansın varsa İstanbulda oku.
Kullanıcı avatarı
09105173

ÖncekiSonraki

Dön TSF Sohbet - Off Topic Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 18 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners