İnsan beyninin gelişiminde ateşin icadı büyük rol oynamakla birlikte iki ayak üzerinde durmanın (bipedalism) ve bu sayede elleri kullanmanın da kuşkusuz büyük önemi var. Latince küçük adam anlamına gelen 'homunculus'u bilirsiniz. Vücudumuzun hangi bölgeleri için beynimizi hangi oranda kullandığımızı temsil ediyor bu küçük adam.

Bazı resimlerde o yaprağın olduğu yerde dev bir organ var. Haftada birkaç kez kullanılan bu organın bu kadar büyük temsil edilmesini doğru ve gerçekçi bulmadığım için ilgili resmi paylaşmıyorum..

Neyse, tekrar konumuza dönecek olursak

ellerimizi kullandığımız için mi beynimiz gelişmiştir yoksa gelişen beynimiz faydalı ve işlevsel bir organ olduğu için kendini daha çok ellerin kullanımına mı vakfetmiştir sorusu doğal olarak akla geliyor. Elbette bilim çevrelerinde yaygın olan görüş biricinsi: yani elleri kullanmanın beyni geliştirdiği şeklinde. Ancak ikinci ihtimali de hemen dışlamayalım ve kendimize şöyle bir soru yöneltelim:
Şimdi pet hayvanları için hazır mamalar özel fırınlama teknikleriyle kuru mama şeklinde imal ediliyor malumunuz. Bunlar, hayvanların dışarıda çiğ olarak elde edip tüketeceği doğal diyetinde yer alan yiyeceklerden daha besleyici ve ayrıca sindirilme oranları da daha yüksek, bu yüzden hayvanların dışkı miktarları daha az oluyor. Ben, benim kediye ayrıca bazen pişmiş et ve yumurta da veriyorum..

Şimdi süreç bu şekilde devam etse ve pet hayvanları sürekli yavrulasa binlerce nesil sonra gelişen beyinleriyle hangi organlarını daha çok kullanmayı tercih ederler sizce? Kedi özelinde konuşursak ben kuyruk derim.. Halihazırda zaten beyninin yarısını kuyruğuyla bana mesaj vermek için kullanıyor..

Belki de kuyruğunu işitme engellilerin kullandığı işaret diline benzer şekilde bir iletişim aracı olarak kullanacak düzeye yükselir, kim bilir..

Not: Burayı da sesli düşünme duvarına çevirdik. Melemenin kopiraytını ihlal ediyoruz resmen..

"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein