Forum Kurallarına Uygun Farklı Konular Üzerine Sohbet ve Paylaşımlar
Forum kuralları
Sevgili Üyeler Forum Kurallarında Tartışılması Uygun Olmadığı Belirtilen Konular Hakkında Bu Bölümde Paylaşım ve Fikir Bildirimi Yapmayınız. İnançlar, Politika, Fanatizm, Irkçılık Vb. İçeriklerde Konular Açmayınız. Ayrıca Kişisel Mahremiyet ve Ailesel Durumlarınızı İçeren Konuları Burada Paylaşmayınız. Birbirinize Saygılı Olunuz Lütfen.
Evet, Sirius kardeşler ikili yıldız sistemlerine güzel bir örnek cavro Sirius bize olan 8,5 ışık yılı mesafesiyle çok ama çok yakın bir yıldız, kapı komşumuz sayılır. Bu uzaklıkta bir yıldızın patlaması dünyanın sonunu getirir. Bu kadar yakın olması da gerekmiyor, 1000 ışık yılı mesafede gerçekleşen herhangi bir yıldız patlaması (Supernova) yeryüzünde canlı tek bakteri bırakmaz. 1000 ışık yılı ile 10 000 ışık yılı arasında gerçekleşen bir Supernova atmosfere ve canlı yaşama çok büyük zararlar verir, patlamanın şiddetine göre yine dünyada kıyameti getirebilir böyle bir patlama. Örneğin VY Canis Majoris' in patladığını düşünmek dahi istemeyiz. Bu mesafelerin ne kadar uzak mesafeler olduğunu biraz tahayyül etmemizi sağlayacak bir karşılaştırma ölçütü sunayım bu arada sizlere: 1977 yılında uzaya fırlatılan ve dünyadaki canlı yaşam izlerini (ses ve görüntü kayıtları vs.) taşıyan Voyager (Gezgin) uzay aracı saatte 60.000 km hızla hiç durmadan yoluna devam ediyor ve bugün bizden uzaklığı sadece 17 ışık saati..
Konular dallanıp budaklansın istemiyorum ama bunlar ön hazırlayıcı bilgiler, ileride çokça geçeriz üzerinden..
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
1000 ışık yılı mesafedeki yıldız 999 yıl önce de patlamış olabilir aokyy Bu demek oluyor ki patlama sonrası yüksek enerji yoğunluklu Gama ışınlarının bize ulaşmasına daha 1 sene var, güvendeyiz yani..
Ayrıca patlayan gezegen değil, yıldız. Onu da düzeltmiş olalım..
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
aokyy mesafe ölçümü yıldızların parlaklık dereceleri kıyaslanarak yapılıyor ve en zor işlerden birisi. Örneğin siz bir mumu karanlık bir ortamda 5 metre mesafeye koyarsanız size sağlayacağı aydınlatma (candela olarak) belli bir değerdedir. Belirsiz bir mesafede ama daha uzakta bir başka mum olduğunu düşünelim, bu mumum verdiği parlaklık ölçülür ve diğer mumla karşılaştırılırsa uzaklığı hakkında bir fikir sahibi olabiliriz.
buTa İsmet Berkant çok sevdiğim bir yazardır, Türkiye'de kafası çalışan ve ideolojik, siyasi ve dini taassupla yazmayan ender yazarlarımızdandır. Inception filmini biz ondan öğrendik, film daha gösterime girmeden senaryosu ile ilgili bilgi veren, ve kurgusunu beğendiğini ifade eden bir yazı kaleme almıştı. Bugünkü yazısını hemen okuyorum, bilgi için teşekkürler
asymptote yazdı:aokyy mesafe ölçümü yıldızların parlaklık dereceleri kıyaslanarak yapılıyor ve en zor işlerden birisi. Örneğin siz bir mumu karanlık bir ortamda 5 metre mesafeye koyarsanız size sağlayacağı aydınlatma (candela olarak) belli bir değerdedir. Belirsiz bir mesafede ama daha uzakta bir başka mum olduğunu düşünelim, bu mumum verdiği parlaklık ölçülür ve diğer mumla karşılaştırılırsa uzaklığı hakkında bir fikir sahibi olabiliriz.
buTa İsmet Berkant çok sevdiğim bir yazardır, Türkiye'de kafası çalışan ve ideolojik, siyasi ve dini taassupla yazmayan ender yazarlarımızdandır. Inception filmini biz ondan öğrendik, film daha gösterime girmeden senaryosu ile ilgili bilgi veren, ve kurgusunu beğendiğini ifade eden bir yazı kaleme almıştı. Bugünkü yazısını hemen okuyorum, bilgi için teşekkürler
Bende cok severim İsmet Berkan'i Asymptote. Özellikle pazar günleri köşesinde benim gibi fizikten anlayamayanlarin bile kolayca anlayabileceği bilim yazıları cok iyidir. Cern 'de yapılan araştırmaların özellikle nötrino ile ilgili araştırmaları sayesinde daha net anlamıştım.. Üstelik tarafsız bir yazar. Okuduklarım kadarıyla...