TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

TSF : A Space Odyssey Uzay Kozmoloji Konuları

Forum Kurallarına Uygun Farklı Konular Üzerine Sohbet ve Paylaşımlar
Forum kuralları
Sevgili Üyeler Forum Kurallarında Tartışılması Uygun Olmadığı Belirtilen Konular Hakkında Bu Bölümde Paylaşım ve Fikir Bildirimi Yapmayınız. İnançlar, Politika, Fanatizm, Irkçılık Vb. İçeriklerde Konular Açmayınız. Ayrıca Kişisel Mahremiyet ve Ailesel Durumlarınızı İçeren Konuları Burada Paylaşmayınız. Birbirinize Saygılı Olunuz Lütfen.

Re: TSF : A Space Odyssey Uzay Kozmoloji Konuları

Mesaj asymptote » 21 Şub 2013, 12:33

Şimdi de Hubble'dan sonra bir başka ulu şahsiyete, Einstein'a geçelim isterseniz. Biraz özel görelilikten, rölativistik faktörden (Lorentz faktörü diye de geçer) bahsedelim. Nedir efendim rölativistik faktör? Aşağıdaki eşitlikten de açıkça görüleceği gibi
Resim
çok yüksek hızlarda (v/c << 1 olmadığı durumlarda) rölativistik faktör 1 den farklı (daha büyük) değerler alıyor. Özel görelilik bu eşitlikle beraber şunu söyler:
Çok yüksek hızlarda;
- Zaman genişler (time dilation). Zaman genişlemesi RF nispetinde olur.
- Hareket doğrultusundaki boyut daralır (length contraction). Daralma yine RF nispetinde olur.
- Kütle artar (increase in mass). Kütle artışı da yine RF ile hesaplanır.

Örnek olarak, varsayalım ki antimadde ile çalışan çok gelişmiş bir mekiğimiz var ve ışık hızına yakın hızlarda yıldızlar arası seyahat edebiliyoruz (ah keşke..). Mekiğimizin 0,995 C hızında hareket ettiğini varsayalım, bu durumda rölativistik faktörümüz 10 olur. Bu şu anlama gelir:
- Zaman 10 kat genişler, yani 10 kat yavaşlar. 1 saatimiz hareketsiz ortamdaki 10 saate karşılık gelir.
- 100 metre uzunluğundaki mekiğimiz hareket doğrultusunda 10 metreye kısalır.
- Kütlemiz 10 katına çıkar. Benim gibi 0,1 ton olan bir yolcunun kütlesi 1 tona ulaşır.

Bu eşitliği Lise yıllarından beri hatırlar çoğu kimse, hatırda tutulması zor bir eşitlik değil doğrusu.. Peki bu eşitliğin nasıl oluştuğunu hiç merak ettiniz mi?

Einstein özel ve genel görelilik kuramlarını oluştururken hareket noktası olarak ışığı ele almıştı. Işık ile kafayı bozmuştu rahmetli. Derler ki bir dönem ışık ile münasebeti öylesine obsesif bir hal almıştı ki yakınları ondan kuşku duymaya başlamıştı. Yukarıdaki soruya geri dönecek olursak;

Einstein iki aynayı tam parelel olacak şekilde karşı karşıya koysam ve bu aynalar arasında dikey hareket eden bir ışık ışını oluştursam mükemmel çalışan bir saat elde ederim diye düşünmüştür. Aynalar arasında hareket eden ışık ışınını (fotonu) sarkaç olarak düşünebiliriz. Bu şekilde değişmeyen bir genliğe ve frekansa sahip oskilasyon hareketi oluşur ve bu prensiple çalışan bir saat herhalde en az atom saati kadar hassas olur.
Resim
Einstein bu hayali "ışık saatini" kafasında oluşturduktan sonra bu saati yine hayalinde çok yüksek hızlarda hareket ettirmiş ve saatin çalışmasında ne gibi bir değişiklik olacağı üzerinde kafa yormuştur. Ne olacağını kestirmek aslında güç değil, aşağıdaki şekle bakın:
Resim
"Işık saatimiz" hareket halindeyken sarkacımız (yani foton) daha fazla yol kateder (genliği artar). Böyle bir durumda iki ayna arasındaki salınım hareketinin periyodu açıktır ki artış gösterir. Bu artışı nasıl hesaplayabiliriz sizce peki? Evet, tahmin ettiğiniz gibi, Pisagor Teoremi ile...
Resim
Gördüğünüz gibi iki periyodun oranı bize rölativistik faktörü verir. Einstein büyük bir dahi idi, çünkü çok basit düşünebiliyordu. O her zaman işleri basitleştirmekten yanaydı. Newton ve Einstein mekaniğindeki en temel iki denklem (F=m.a ve E=mc^2) en fazla birer inch uzunluğundadırlar. Bu yazıyı Einstein'ın çok sevdiğim bir sözü ile bitirmek istiyorum:

"Everything should be made as simple as possible, but not simpler.."
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj ZubFB » 21 Şub 2013, 13:15

çok güzel paylaşım. kadehimi einstein'a ve asymptoteFB'ye kaldırıyorum :champ:
Kullanıcı avatarı
ZubFB

Mesaj Thevenin » 21 Şub 2013, 16:51

Relativitavsan yazi :thumbup:
Thevenin
Kullanıcı avatarı
Thevenin

Mesaj mrbars » 21 Şub 2013, 17:31

ajda pekkan ışık hızına yakın yaşıyor sanırsam. yaşlanmıyor kadın. evet.
Kullanıcı avatarı
mrbars

Mesaj ZubFB » 21 Şub 2013, 17:37

öyle olsa 50 kg nasıl oluyor kadın? lan yoksa bunun orjinali 5 kg. mi???
Kullanıcı avatarı
ZubFB

Mesaj asymptote » 21 Şub 2013, 17:47

Uzay-zaman dokusu bükülür, Ajda Pekkan'ın ten dokusu bükülmez.. :D
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj asymptote » 23 Şub 2013, 01:50

Evet, bugün bir başka ulu şahsiyetten kısaca bahsedeyim. Bu sefer yaşayan bir fizikçiyi tanıyalım hep beraber. İnsanların kıymetini onlar hayatta iken bilmek lazım değil mi? HeroFB tarihi anlara şahitlik etmenin öneminden, ve bunun kendisinde yarattığı heyecandan bahsetmişti bir konuda. Aynen katılıyorum ve üzerine ekliyorum: Tarihi anlara değil sadece, aynı zamanda tarihi figürlere ve onların yaşamına da şahitlik etmeli. Elbette bu insanlar ile yatıp kalkacak değiliz, sadece bu gezegende bizimle beraber soluk alıp verdiklerini, ve bu arada önemli işler başardıklarını bilmeli, en azından bu bilinci taşımalıyız diye düşünüyorum. Örneğin Noam Chomsky yaşayan en büyük kanaat önderi ve filozoftur bana göre, ve Thevenin onu canlı dinlemekle pekala imrenilecek bir iş yapmıştır geçmişte. Tarihteki önemli figürler ne hikmetse hep Jewish kökenli bu arada. Noam Chomsky öyle, şimdi kısaca bahsedeceğim Leonard Susskind öyle, Einstein öyle, Spinoza öyle.. Dünya nüfusuna oranlarsak bu adamlar atomaltı parçacık gibi kalıyor ama felsefeye, bilime ve sanata olan katkıları büyük..

Neyse, konumuza dönecek olursak kimdir Leonard Susskind? String teorisini ilk ortaya atanlardan ve bu teoriye en büyük katkıyı sunanlardan birisidir. İlginç de bir hikayesi var: 16 yaşında baba mesleği olan su tesisatçılığı yaparken bu işi bırakmış ve bilim adamı olmaya karar vermiş. Stephen Hawking ile meşhur bir de kavgası vardır kendisinin. Karadeliklerin bilgiyi yok edip etmediği konusunda uzlaşamamışlar, sonunda iddiaya girmişler ancak kimin kazandığı net değil henüz. Aslında Stephen Hawking'in yanılmış olabileceğini bir çok kimse söylemeye başladı, bu açıdan ibre Susskind'den yana. Anlaşamadıkları konu Karadelik Termodinamiği gibi zorlu bir konu. Evrende entropi sürekli artar ve hiç yok olmaz, ancak Stephen Hawking entropinin (yani bir anlamda bilginin) karadelik içine hapsolduğunu ve daha sonra karadeliğin evaporasyonu ile yok olduğunu savunuyor. Leonard amca da olmaz öyle şey deyip karşı çıkıyor. Hatta bu kavgalarını anlatan bir de kitap yazmış, uzunca bir ismi var:
"The Black Hole War: My Battle with Stephen Hawking to Make the World Safe for Quantum Mechanics"

Leonard Susskind Stanford Üniversitesi'nde teorik fizik profesoru. İnternet üzerinde verdiği derslerin videolarına erişim imkanı var. Çok iyi bir bilim adamı olmanın yanında çok iyi bir hocadır aynı zamanda. Karmaşık ve zor konuları çok basit ve anlaşılır şekilde anlatabilir kendisi, bu da ayrı bir yetenek..
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj asymptote » 28 Mar 2013, 20:28

Leonard amcadan bahsettikten sonra maksadım entropiden ve Karadelik Termodinamiğinden kısaca bahsetmek, sonra da "küme teorisi" üzerine söylenenleri sizinle paylaşmaktı, fakat bu konuları güzel güzel anlatmak için gerçekten ciddi hazırlık gerekiyor. Dolayısıyla üşendim ve politikacıların yaptığı gibi gündemi değiştirmeye karar verdim :D (Bahsettiğim konulara belki ileride dönüş yaparız, belli mi olur.. ;) )

Evet beyler, Mars'ı Curiosity'nin gözünden izlemek ister misiniz? 4 gigapixel Mars Panoraması için lütfen aşağıdaki linke click.. ;)
http://www.360cities.net/image/mars-gigapixel-panorama-curiosity-solar-days-136-149#77.00,1.10,5.0
Kullanıcı avatarı
asymptote

ÖncekiSonraki

Dön TSF Sohbet - Off Topic Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 3 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners