asymptote yazdı:Uzun zamandır sizlerle paylaşmayı düşündüğüm bir konuşmayı bugün biraz tanıtarak sizlere sunmak istedim:
Lawrence Maxwell Krauss çağımızın önemli teorik fizikçilerinden. Burada paylaşacağım konuşması benim bugüne kadar dinlediğim en zeki ve en eğlenceli konuşmalardan. Gerçekten fiziğe ve kozmolojiye biraz ilgi duyuyorsanız mutlaka izlemelisiniz. Lawrance Krauss Atheist Alliance International'ın bir üyesi ve buradaki konuşmasında bir bölümde hepimizin yıldızların artığı olduğunu söyleyerek Hristiyanlık'taki İsa peygamberin kendini insanlık için feda ettiği inancına zeki ve acımasız bir göndermede bulunuyor:
"We are all star-dust. All atoms in our body came from stars, if stars weren't kind enough to explode we wouldn't be here. So forget the Jesus, stars died so that you could be here.."
Krauss'un bestseller olmuş iki kitabı var:
The Physics of Star Trek. Kitabın isminin popüler olmasına aldanmamak gerek, ciddi fakat anlaşılabilir şekilde bazı fizik olayları açıklanmaya çalışılmış bu kitapta. Kitaba ayrıca Stephen Hawking önsöz yazmış.
Diğer önemli kitabı burada paylaştığım konuşma ile aynı ismi taşıyor: A Universe From Nothing. Why there is something rather than nothing sorusuna yanıt veriyor bu kitapta ve bu konuşmada. Krauss evrenin düz olduğunu ve toplam enerjisinin sıfır olduğunu söylüyor ve evrenin oluşumunun (big bang dediğimiz büyük patlamanın) gerçekte bir kuantum dalgalanmasından başka bir şey olmadığını söylüyor. Krauss'un iddiasına göre bir hiçlik oluşturabilirseniz bu hiçlik mutlaka bir varlık doğurur, bu bir kuantum dalgalanmasıdır ve evrenin oluşumunu açıklar. Ancak burada kişi şu soruyu çok haklı olarak sorabilir:
Bir başlangıcı olduğuna göre bu hiçliği oluşturmak da bir yaratma edimi değil midir? Bu tür sorulara da genelde paralel evrenler kuramıyla cevap veriyor Krauss ve arkadaşları. Aslında büyük patlamanın daha büyük ve üst bir evrenin bir bölgesinde oluşan bir kara deliğin sonucu olabileceği iddiaları da var.
Bazı yobaz dindarlar bilimi Tanrıyı ispatlamak için bir araç olarak kullanma yoluna giderek komik duruma düşüyorlar, burada da Krauss bilimi yine bir araç olarak kullanarak Tanrıyı yadsıma yoluna gidiyor ve bir çeşit "ateist yobazlık" yapıyor bana göre. Ben bu iki gurubu da aynı derecede antipatik buluyorum. Ancak yönelttiğim bu kesin ve doğruluğu (bana göre) su götürmez eleştiriye rağmen bu konuşmayı dinlemenizi (izlemenizi) şiddetle öneririm. Hay aklını seveyim diye bir söz var ya: İşte ben bu adamın (inançlara olan tutum ve yaklaşımı bazı noktalarda onayımı almasa da) aklını seviyorum ve bu yüzden bu konuşma izlenmeli diyorum ve sözü daha fazla uzatmadan sizi bu güzel konuşmayla başbaşa bırakıyorum:
SeRxx yazdı:
Dön TSF Sohbet - Off Topic Discussion
Bu forumu gezen kullanıcılar: Majestic-12 [Bot] ve 35 misafir
|