Forumu uzun süredir gizliden gizliye takip ediyordum, yine uzun süredir beklediğim saatime kavuşunca, kutu açılışını, incelemesini ve deneyimimi sizinle paylaşmak istedim.
Öncelikle saat geçmişimden bahsedeyim:
Saat dünyasına adımımı ilk kez yaklaşık 3 sene önce Amerika topraklarındayken, yaygın bir süpermarketten Timex Weekender Chronograph alarak başladım. O zamanlar ne saat mekanizmaları hakkında bir bilgim vardı, ne de öğrenmeye dair isteğim.
Aradan 1 sene geçti, ben tekrar Amerika'ya bir gezi düzenledim ve bu sırada Citizen'ın inanılmaz Eco-Drive teknolojisini ve buna bağlı saat modellerini öğrendim, kendime ATS-020005E Chronograph modelini aldım. Saatlerin üzerindeki detayların artmasında Chronograph tercih etmem hep etkili oldu.

Türkiye'ye döndükten sonra, keşke daha önce keşfetseydim dediğim mekanik, otomatik saatlere adım attım ve çoğu kişinin giriş seviyesi diye tabir ettiği Seiko SNK809 satın aldım ve benim için geri dönülemez bir adım oldu. Son durak olarak Orient Bambino'ya rastladım ve 2. jenerasyonunun "hackable" olması yüzünden bu modeli ve beyaz olanını tercih ettim.
140$'a alındı.
Gelelim kutusuna, benim inceleme ve deneyimlerime.
Kutusu daha önce sahip olduğum saatlere göre inanılmaz dayanıklı, sert bir yapıda. Saati kullanmadığım zamanlarda, "gel tekrar beni buraya koy!" diye bağırıyor adeta.

İçerik olarak saatin kendisi ve üzerinde bulunduğu yastık, uluslararası garanti kitapçığı ve kullanma kılavuzu çıkıyor. Kutunun içi de oldukça yumuşak, dayanıklı.

Saatine kendisine gelecek olursak, benim satın aldığım 2. jenerasyon, 2. versiyon, mavi kollu, beyaz arka planı olan. (FAC00009W0)
Satın almadan önce internette gördüğümden çok daha güzel gözüküyor göze. Boyut olarak da benim ince bileklerime büyük gelir korkusu canlısını görmemle beraber anında gitti.

Benim bileğimdeyken (ilk iki fotoğrafta güneş ışığından dolayı daha sarımtırak çıkmış.

Teknik detaylarından bahsedeyim.
40.5mm genişlik 11.8mm kalınlık
F6722 kalibre otomatik saat mekanizma
21mm kordon genişliği
Elle kurma özelliği
Hacking özelliği
Domed mineral diye tabir edilen kubbeli mineral cam tasarım
Yaklaşık 40 saat güç rezervi
Bir de sadece gün olarak takvim göstergesi var.
Gelelim benim deneyimlerime...
Öncelikle saati özel günlerde kullanma amacıyla "dress watch" olarak satın aldım dolayısıyla sürekli kullanmıyorum ama özel günler için almış olsam bile günlük kıyafetlerle giyilebilmeyi zorlayacak bir görünüşe sahip.
Kurulumu diğer otomatik&mekanik saatler gibi, oldukça kolay. Ses olarak, bir kez uyurken takma durumum oldu, saati kulağınıza yapıştırmadığınız sürece bir şey duymuyorsunuz lakin tamamen sessiz ortamda hareket ederken mekanizmanın tatlı bir sesi gelmiyor değil.
Saati henüz 40 saat potansiyeline çıkaracak kadar sık kullanmadığım için güç rezervi ne kadar doğrudur bilemiyorum.
Benim kısa süreli deneyimimle günlük bir +15 saniyeye sahip, bu da bildiğim kadarıyla fena sayılmayacak bir rakam.
Kayıştan bahsedeyim. 21mm olması büyük dezavantaj. Hele de benim gibi fazla gelişmemiş bir şehirde oturan biri olarak, bu aralıkta bir kayış bulmak imkansız, internete de güvenemiyorum kayış konusunda. Daha önce SNK809 ile sipariş ettiğim kayış beklentilerimi karşılamamıştı.
Kendi orijinal kayışı hem biraz fazla sert hem de parlayan cinste, biraz sırıtıyor. Çok kötü diyemem ama bu fiyat bandı için bir sürpriz de değildi. İlerleyen zamanlarda bir 21&22mm bir ekleme yapabilirim.
Sözün özü, fiyatına göre inanılmaz güzellikte bir saat. Taktığım süre boyunca kendimi gereğinden fazla saate bakarken buldum. Arkadaşlarımdan da olumlu geri dönüşler aldım.
Fotoğrafla da uğraştığım için iki adet makro fotoğrafım var saatle, bunları paylaşarak bitiriyorum. Foruma ilk konum, ilk mesajım. Hatam olduysa affola.