Herkese Merhaba!
Birkaç ay saat almayınca tutan kaşıntıları hepiniz bilirsiniz. Çünkü hepimiz az çok aynı kişiyiz.
Beğendiğim bazı saatleri uzun uzun inceledim. Hatta bazıları hakkında sizlerin de fikirlerini sormuştum. Ama iş döndü dolaştı yine Laco'a geldi. Uzun zamandır aklımda olan bir markaydı Laco. Çünkü marka tarihini, ürettikleri güncel modellerin geçmiş modellerle olan güçlü bağlarını ve kasasında taşıdığı gerçek Beobachtungsuhr detaylarını seviyorum. Ama gümrükle, vergiyle ve postayla uğraşmak istemediğimden hep erteledim. Şimdilerde Türkiye'den alabilme şansı doğunca değerlendirmek istedim.
Laco markası hakkında kısaca birkaç şey söylemek gerekirse;
Marka 1925 yılında Frieda Lacher ve Ludwig Hummel tarafından kurulmuş. 1936 yılında hala kullanımda olan Laco logosu ortaya çıkmış. 1936-1945 yılları arasında bugün son derece zor bulunan ve yüksek fiyatlara ulaşan Beobachtungsuhr modellerini Alman Hava Kuvvetleri için üretmiş. Yani bugün Beobachtungsuhr saat yapan pek çok firmadan farklı olarak, Laco gerçek bir Beobachtungsuhr üreticisi. Diğer üreticiler ise şunlar: A. Lange & Söhne, Stowa (Walter Storz), Wempe, IWC.
Aslında gerçek modele daha yakın olduğu için kurmalı 45mm A tip kadran Westerland modelini alacaktım ama aralarında görsel olarak hiç fark olmadığından otomatik modeli olan Saarbrücken’i tercih ettim. Evet, tek fark mekanizmaları.
Yani tanıtacağım saat;
A tip kadranlı, 45mm çapında, otomatik bir Laco modeli olan Saarbrücken!
Saat en dışta siyah karton bir kutu ile geliyor:

Karton kutu açılında gayet şık ama gösterişten uzak, fermuarlı deri bir çanta görüyoruz:

Fermuar aralandığında bir yanda garanti kâğıdı, bir yanda saat uzanıyor:

Öncelikle şunu söylemeliyim ki saatin kasa işçiliğini beğendim. Göze batan bir simetri problemi, ele gelen bir keskinlik ya da bileği rahatsız eden bir durum yok. Dark sandblasted denen kasalar elbette ayrı güzel. Bilmiyorum, belki de ben gerçek Beobachtungsuhr modellerine benzedikleri için biraz torpil geçiyorumdur. Saatin kadranı tam anlamıyla siyah değil; tütüne çalan bir renk diyebilirim. Böylece kasanın vintage finishi ile son derece uyumlu görünüyor.

Saatin kurma kolunda da geçmişe göndermeler mevcut:

Gelelim en sevdiğim detaylardan birine: Kasanın yanındaki “FL23883” işlemesi.
FL: Flight Qualified
23: Navigation Instrument
883: Serial Number
Yani kısaca “Uçuş niteliklerine uygun 883 seri numaralı navigasyon cihazı/aleti” diyebiliriz sanırım.

Saatin arka kapağı tıpkı ilk Beobachtungsuhr modellerinde olduğu gibi kapalı ve üzerinde saat ile ilgili detayları içeren bir tablo işli:

Saatin 22mm genişliğindeki kayışı, diğer firmalarda da görülen tipik bir Beobachtungsuhr kayışı. Yumuşak ve konforlu ama daha iyisi olabilirdi diye düşünüyorum. Doğrusu bu saati vintage Beobachtungsuhr kayışlarının birebir replicaları ile almak gerekirdi ama sanırım ona benzer bir şey kendim yapmaya çalışacağım.

Kayışın ucunda, üzerinde Laco logosu taşıyan gayet sade bir toka kullanılmış:

Genel olarak;
Saat kendi fiyat segmentinde değerlendirildiğinde bence tatmin edici bir kalitede. Kasası ve kadranı kesinlikle dikkat çekici. Büyüklüğünün de bunda payı var. Özellikle benim gibi tarihi bağlantılara önem veren biriyseniz, kolunuzda 2. Dünya savaşında da bugün de neredeyse aynı modelleri üreten bir markanın saatini taşıyor olmak size farklı bir haz verecektir. İşin aslı Panerai'ler nedeniyle haftada belki 1-2 gün takabilecek olsam da aldığıma pişman değilim. Gerçi Alman Malı sempatizanı babam saati görür görmez "ben de takarım" dedi. Sanırım pek boş kalmayacak

Son olarak iki wristshot ve bir de sereserpe bir fotoğrafla incelememi bitireyim:

Keyifli forumlar;
İyi akşamlar…