TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Türkiye'de Neden Mekanik Saat Zanaatkarı ve Üreticisi Yok?

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Türkiye'de Neden Mekanik Saat Zanaatkarı ve Üreticisi Yok?

Mesaj fursev » 05 Haz 2012, 23:15

Arkadaşlar bilmiyorum araştırma yapanınız var mı ama benim bildiğim kadarıyla yok (Gerçi saat konusunda yeni birisi olarak bişi bildiğimi düşünmüyorum ama). Bana gerçekten ilginç geliyor. Sonuçta tarihte de gayet başarılı zanaatkarlarımız olmasına rağmen bu nasıl olabilmiş. Belki osmanlı zamanında vardır tarihte araştırma yapanınız oldu mu?
Kullanıcı avatarı
fursev

Re: Türkiye'de Neden Mekanik Saat Üreticisi Yok?

Mesaj asymptote » 05 Haz 2012, 23:52

Osmanlı da çok iyi saat ustaları yetişmiştir fursev, ancak bu ustalar Saraya çalışmışlar ve hayatlarında çok sınırlı sayıda saat üretmişlerdir. Aslında saatçilik bildiğim kadarıyla Osmanlı'dan bir zanaat olarak İsviçre'ye geçiyor. İsviçre'nin iklim şartları kötü ve fakir bir köyünde evden pek dışarı çıkmayan insanlar saatçiliği bir zanaat olarak geliştiriyorlar.. Sana okuman için güzel bir yazı önerebilirim bu arada:
Türk saatçiliğinin son büyük ustalarından Ahmet Eflaki Dede =>http://mekaniksaat.blogspot.com/2010/07/ahmed-eflaki-dede.html
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Re: Türkiye'de Neden Mekanik Saat Üreticisi Yok?

Mesaj Hsnmrycl » 06 Haz 2012, 00:23

burada da Mustafa Şem'i ve Ahmet Eflaki ustaların ellerinden çıkmış şaheserler görülebilir:
http://www.flickr.com/photos/fildisikule/3346354258/in/photostream/
öd tengri aysar; kişi oglı kop ölgeli törümiş.
Kullanıcı avatarı
Hsnmrycl

Re: Türkiye'de Neden Mekanik Saat Zanaatkarı ve Üreticisi Yo

Mesaj fursev » 06 Haz 2012, 11:25

Evet tarihin zaten Türk saatciliği hakkında boş kalmasını beklemiyordum. Lakin neden bu zanaat daha başlamadan bitmiş veya ilgi görmemiş ki biz Türkler böyle şeyleri severiz demircilik,bakır sanatı,ebruli yani el işleri ile ünlüyüz neden daha ismi bile duyulmadan gitti bu kültür harbiden merak konusu. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim asymptote ve hsnmrycl bende araştırma yapmayı planlıyorum eğer kayda değer bir şeyler bulursam buradan paylaşırım.
Kullanıcı avatarı
fursev

Mesaj tangomat » 07 Haz 2012, 11:58

Bu herhalde Disariya acil(a)mamaktan ve icine kapali kalmaktan kaynaklanan bir durum.
Aynisi örnegin Koska Helva yada Ali Muhiddin Haci Bekir icin gecerli.
Bu iki Köklü Kurum %100 Türk kurumudurlar ve biri 1907'de ve digeri 1777'de kurulmalarina karsin birak Türkiye disina,
Istanbul disina dahi acilamamistir/cikamamistir.
Fakat örnegin Nestle 1866'da kurulmasin karsin Dünyanin her Ülkesinde hemen hemen Bransinda Lider ve 110 Milyar Frank Ciro yapiyor. Yada Coca-Cola: 1896'da kurulmasina karsin Dünyanin neresinde taninmiyor? Ve sadece Mesrubat olmasina karsin 35 Milyar $ Cirosu var. 1892'de kuruluyor ve 1896'da ilk Yurtdisi Temsilciligini/Üretimini kuruyor.
Bunun gibi nice örnekler var: Mercedes, Porsche, McDonalds, Microsoft, Apple, Saat Forumu olmamiz hasebiyle: Rolex, Seiko, Citizen vs.
Ne Hikmetse Bilgi, Birikim ve Potansiyel olmasina karsin Yurtdisina acilmak, Marka/Ürün devamliligi vs gibi Derslerde pek güclü oldugumuz söylenemez. Halbuki yine ne Hikmetse Disarida calisan ve Branslarinda son Derece basarili olan Vatandaslarimiz da yok degil.
Kullanıcı avatarı
tangomat

Mesaj davinci » 07 Haz 2012, 12:41

Bir ülke herşeyi üretemez, belli dalları belirleyip onların üstüne yürümek lazım. Almanya'da savaşdan önce saat yapılıyordu savaşdan sonra üretim dağıldı, son 10 senede Almaya iki büyük gurubu Swatch ve Richmondu davet ederek teşvikler vererek Glashütte'de sanayiyi yeniden canlandırmaya çalışıyor,bundada kısmen başarılı oldu. Gelecekde burdan daha çok markanın çıktığını yada eski markaların yeninden canlandırıldığına şahit olucaz, ama tabi o Almanya sanayinin beşiği. Sen daha ana ihracat kalemlerinde, tekstilde fasonculukdan arabada montajdan ileri gidememişken, tarımda modern tarım gereklerini yapamazken, hiçbir alt yapı olmadan geçmiş olmadan yedek parça, işgücü, know-How olmadan mekanik saat üreticem demek ne kadar mantıklı olur?
En son davinci tarafından 07 Haz 2012, 12:59 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
davinci

Mesaj 2fast4u » 07 Haz 2012, 12:48

davinci :thumbup:
The world is yours .
" serial flipper"
Kullanıcı avatarı
2fast4u

Mesaj asymptote » 07 Haz 2012, 13:45

Bugün neden mekanik saat üretimi başlatılmıyor diye sormuyor kimse.. Geçmişte, Osmanlı'da saatçilik üzerine yetişen çok iyi ustalarımız olmasına rağmen bu gelenek neden ve nasıl devam ettirilmemiş? Günümüze bir zanaat olarak neden taşınamamış? Ben furserv'in sorusundan bunu anladım. Üzerinde çokça düşünülmesi gereken, çok haklı bir soru bence..
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Sonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Google [Bot], ofis ve 182 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners