TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Çelik Saat Kasası Üretim İçin CNC Atölye Bilgi

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Çelik Saat Kasası Üretim İçin CNC Atölye Bilgi

Mesaj corto » 15 Nis 2010, 12:01

Türkiye'de (tercihen İstanbul) çelik saat kasası üretimi ve saat parçası imalatı yaptırabileceğim, CNC otomat tezgah kullanan bir atölye nereden bulabilirim?

STL dosyası üzerinden hassas imalat yapabilmesi lazım.

Bu tip imalatları yurtdışında yaptırmak istemiyorum. Açıkçası zoruma gidiyor. Yurtdışında bir firmaya bu tip bir istekle gittiğinizde müthiş ilgi gösteriyorlar.

Bu tip bir iamaltçı bilgisi olanlar irtibat bilgisini benimle paylaşırlarsa sevinirim.
Kullanıcı avatarı
corto

Re: CNC atölye

Mesaj corto » 22 Ağu 2012, 22:24

Arkadaşlar yukarıdaki mesajı uzun süre önce atmıstım. Ancak ihtiyacım baki. Var mı bir tanıdığı bildiği olan? Türkiye'de yeni bir şey yapmak için uğraştığınızda, ne yazık kı sonuç elde edemiyorsunuz.
Kullanıcı avatarı
corto

Mesaj mrbars » 22 Ağu 2012, 23:15

iptidai bir cevap olacak ancak, İstanbul İmes ve DES Sanayi'de fason üretime yada numune üretimine yönelik çalışan CNC tezgahları mevcut.

bu tarz atölyelerde genelde
- malzemeyi temin etmenizi isterler.
- yanlış üretim veya çizim veya tolerans hatasını kabul etmezler
- saat için uygun olmayacak tolerans aralığında çalışırlar.
- saat başı ücret isterler. yoğun olmayan bir atölye bulmanız lazım. 100 EUR/saat gibiydi.

diğer:
- kasa için dalma erezyon vs. gerekecekse durum farklı.
Kullanıcı avatarı
mrbars

Mesaj Kalpaklı » 22 Ağu 2012, 23:18

bana uzak bir sektor ama aklımdasın
Hayatta en hakiki mürşit ilimdir / Eski kullanıcı adı Flieger
Kullanıcı avatarı
Kalpaklı

Re: Çelik Saat Kasası Üretim İçin CNC Atölye Bilgi

Mesaj corto » 23 Ağu 2012, 20:39

Basel'de tanıştığım kasa imalatçısı biri vardı. Ona yöneleceğim galiba. Zoruma gidiyor ama. Bu memlekette herşey var. Eğitimli personel, techizat, sermaye... Ama kimse risk almak istemiyor. Bundan 4 yıl önce İmes'e gitmiştim, dalga gecip gonderdiler, 1 parca istedigimi duyunca. Yurtdışında birine danıştığınızda adamlar tek parca icin bile felaket ilgi gosteriyorlar.

Neticede taksiye bile ozur dileye dileye binen bir millet olduk. Şimdilik 3d printerla idare edeceğim.
Kullanıcı avatarı
corto

Mesaj altanos » 24 Ağu 2012, 00:28

Merhaba,
Kafanızda nasıl bir üretim planı var? Şöyle ki; beklentiniz, ben paslanmaz altıköşe veya lamayı vereyim, usta bana polisajına kadar halledip versin şeklinde midir, yoksa finishing öncesi geniş töleranslı bir geometri de sizin için yeterli olur mu?
Bir de tasarladığınız veya edindiğiniz kasanın geometrisine bağlı olarak da bu işi yaptırabileceğiniz yer sınırlanabilir. Misalen 5 eksenli tezgah veya dalma, tel erezyon her yerde bulunmuyor. Bu tezgahlara sahip kimseler genelde kalıp imalatçıları oluyor ki çoğu oldukça tok.

Daha da kötüsü kimse sizin hayaliniz ya da heyecanınızla ilgilenmez, adet sorarlar, gün parası almak isterler, bunlar hakları olabilir ama konsantre de olamazlar rutini dışında bir işe. Misalen ben tel erezynda bir fan rotoru kalıbı işletmek istedim, nice sıkıştırmalar ve ısrarların sonunda 1 ay önce fiyat verdiği işe başlayacağı gün arayıp abi bu bizim tezgahta olmaz dedi. Onun istediği forma soktuk datayı, bu sefer de datanın ayna görüntüsünüı işledi. Üstelik yaptığı hataya rağmen ücreti istemekten de geri kalmadı =)

Olaki bir yer bulursanız stl tercih etmeyebilirler, zira mesh bir datadır, cnc de işlemek için parametrik katı datalar daha uygun.
Datayı ve olası adetleri paylaşabilirseniz ben de bir soruşturabilirim, zira benim de hayalimdeki bir konu..
"A theory is something nobody believes, except the person who made it. An experiment is something everybody believes, except the person who made it."
Kullanıcı avatarı
altanos

Mesaj Triton » 30 Ağu 2012, 23:06

Ülkemizin en büyük sorunu detaylarla uğraşmayan ve her konuyu hafife alan bir toplum oluşumuzdur. Bunu Çetin Altan yıllarca yazılarında belirtmiş ve ülkemizdeki meslek çeşitliliğinin az oluşunun altını çizmiştir.

Türkiyede imalat sektörü daima pazarlama baskısı altındadır. Bu nedenle maliyetler çok hassas hesaplanmakta, pahalı ve zaman kaybettiren her detaydan kaçılmaktadır.

Eşimin ortağı olduğu aile şirketinin (inşaat malzemeleri üreten bir KOBİ dir) yurt dışı ilişkilerini yürüttüğüm ve Türkiyedeki piyasa şartlarının sürekli değişmesi ve akıl almaz maliyet yarışı nedeniyle sık sık Çin ve Hintli muhataplarına mahçup olmuş birisi olarak iddialıyım, bu işi Türkiyede yapamazsın.

Bunun bir tek çözümü vardır. O da kendine ait yer ve makine parkına ve doğal olarak çalışanlara sahip olmaktır. Bunun dışında böyle bir işi ülkemizde istediğin hassasiyetle yapacak yer bulman zor olduğu gibi zaman dahi ayırmazlar.

Bizdeki ürünlerde piyasa da da büyük sorunlar var. Örneğin siz bir üretim yapıyorsunuz ve bunu A fiyattan satacak pazar buluyorsunuz. Bunu belli sayılarda ve yine belirli sürede satarsanız kar edersiniz. Aksi halde eğer başarılı bir ürününüz varsa derhal taklit edilecek ve daha düşük fiyatla piyasaya sürülecektir. Sonuçta öyle bir noktaya gelirsiniz ki, sadık müşterileriniz yoksa, dükkana kilit vurmaktan başka çareniz kalmaz. Bu nedenle hiçbir küçük girişimci böyle bir işe zaman ayırmaz. Büyükler de ilgilenmez. Konu bu kadar basit.
"I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots." Albert Einstein
Kullanıcı avatarı
Triton

Mesaj Triton » 30 Ağu 2012, 23:22

Bu konuda bir noktayı daha hatırlatmak isterim. Hindistan ve Çin gibi ülkeler bugün Avrupa ve Amerikanın da başına beladır. Ucuz emeğin getirdiği akıl almaz maliyet rekabeti Avrupadaki krizin de baş nedenidir. Bunu nitelikli ürünle yani taklit edilmesi zor olan ve yüksek teknoloji ve dizayn gerekliliği olan ürünlerle aşmaya çalışıyorlar.

Esasen Türkiyenin de yapması gereken budur. Ancak bizdeki alt yapı, eğitim ve detay kalitesi buna elverişli olmadığı, en önemlisi insanımızın eğitim ve yetiştirilmesinde teknik eksiklikler bulunduğu için, ucuz işçilikle ve taklit ürünlerle rekabet sağlanmaya çalışılıyor.

Saat gibi nitelikli bir ürün için parça imalatı bizde var olduğu düşünülen ortalama iş gücünün üzerindedir. İMES gibi yerlerden böyle bir ürün çıkmaz. Tavsiyem bunu yurt dışında yaptırmakdır. Diyelim ki bu bir prototip ve hem pazar şansı var hem de geleceği, o zaman, bu işe zaman, para, ekipman ve nitelikli insan gücü ayıracak kuruluşlarla el sıkışma şansınız olabilir. Türkiye deki otomotiv yan sanayi sektörü buna güzel bir örnektir. Böyle işler zeki ve el becerisi yüksek, ama, eğitimi, dünya görüşü ve hayal kurma yeteneği ve heyecanı eksik, kendini ve bilgisini yenilemeyen, okumayan, hak ve emek gaspı altında ezilmiş usta tipiyle ve "hap yap para kap" mantığında ve vahşi kapitalizm kurallarıyla iş yaptığını zanneden patron tipiyle çözülemez....

Örneğin eğer olabilirse, önce bir İsviçreye giderek çevrene bakmanı ve ülkemize dönerek benzer yerleri kıyaslamanı tavsiye ederim. Nedenini hemen anlayacağını zannediyorum....

Bir işi mükemmmel hale getiren ayrıntılardır. O da göründüğü kadar basit değil.... :?:
"I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots." Albert Einstein
Kullanıcı avatarı
Triton

Sonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 90 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners