1. sayfa (Toplam 2 sayfa)

Ultrasonic Cihazla Saat Temizliği

MesajGönderilme zamanı: 25 Ara 2016, 18:15
ugurtatari
Öncelikle iyi akşamlar.

Aslında bu cihazı Elektronik sigara likit yapımında kullanmak için almıştım.Fiatıda çok makuldu(150 Tl civarı).Bu da ayrı bir hastalık konusu ama neyse şuanda konumuz bu değil. :D

Akşam akşam maç saatini beklerken can sıkıntısından saatlerimi temizlemek isterken aklıma bu cihazımın varlığı geldi;ve demeye karar verdim.

Önce saatlerin kayışını söktüm.Metal ve Ruber kayışlarıda saat ile beraber cihazın içine koydum.10 ar dakikalık 2 periyot yaptım.

Resimler size bilgi verecektir.

8.Resim Elimi Saate sürmeden Cihazın yaptığı temizlikten sonraki durum. :D

NOT:HERKESE İYİ SENELER DİLERKEN;UMARIM HEPİMİZ 2017 DE;ARZU ETTİĞİMİZ SAATLERE SAĞLIKLI BİREYLER OLARAK,HUZURLU BİR ÜLKEDE KAVUŞURUZ


Resim

Resim
Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim


Resim

Resim

https://www.youtube.com/watch?v=7pCBnf1HjHY

Re: Ultrasonic Cihazla Saat Temizliği

MesajGönderilme zamanı: 25 Ara 2016, 20:10
fortis
Cahilliğime verin. Bu makinenin çalışma prensibi ve kullanım alanları nedir?


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Re: Ultrasonic Cihazla Saat Temizliği

MesajGönderilme zamanı: 25 Ara 2016, 20:53
ugurtatari
Estağfurullah...


wikipedia


Ultrasonik Temizlik Nedir

Ultrasonik Temizleme, yüksek frekanslı ses dalgalarının sıvı dolu bir tankın içerisine uygulanması ile tank içindeki malzemenin kirlerinden arındırılması işlemidir. Ultrasonik enerjisi ‘kavitasyon’ adı verilen etkiyi açığa çıkararak temizliğin gerçekleşmesini sağlar. Temizleme işlemi genellikle su içinde yapılır. Temizlenecek malzemenin niteliğine ve kirlilik derecesine bağlı olarak çeşitli kimyasal maddeler suya ilave edilerek temizliğin etkinliği artırılır. Çok sayıda kullanım alanı olan bu temizleme yöntemini gerçekleştirmek için çeşitli tip ve boyutta cihazlar üretilmektedir.
Neden Ultrasonik Temizlemeye İhtiyaç Duyulur
· Başka şekilde ulaşılması zor delik, girinti gibi detaylara sahip ve temizlenmesi çok zor parçaların etkin bir şekilde temizliği yapılabilir.
· Ultrasonik temizleme, parça üzerinde diğer herhangi bir temizleme yönteminin ulaşamayacağı ölçüde temizlik sağlar.
· Biyolojik olarak parçalanabilen temizleme kimyasalları kullanılarak çevreye zarar vermeden temizlik yapılabilir.
· Su, kimyasal maddeler ve elektrik gibi kaynakların ekonomik kullanımı sağlanır.
· Çok kısa sürelerde temizliği sağlayarak verimliliği artırır.

Uygulama Örnekleri

Havacılık sektöründe özellikle türbin parçaları, fren aksamları, iniş takımları, yağ ve yakıt filtreleri ve yakıt kanalları
Otomotiv yakıt enjektörleri
Makine mili yatağı
Bilgisayar sabit diskleri ve okuyucu kafası
Laboratuvar cam araçları
Şırıngalar
Ameliyat aletleri
Mekanik saat parçaları, dişliler
Mücevher temizliği
Gözlük çerçeve ve camları, mercekler
Elektronik devre parçaları
Mekanik montaj elemanları
Karbür kesici takımlar
Kalıplar
Bulaşıcı/zararlı madde temizliği
Ortopedik implantlar
Kaplama veya boya öncesi metal hazırlığı
Her türlü silah ve parçaları
Tekstilde kullanılan dokuma iğneleri
Kimyasal reaksiyonların hızlandırılması/karışımı en iyileştirme

Ultrasonik Temizleme Cihazları Masaüstü Modelleri
Ultrasonik Temizlik Nasıl Gerçekleşir
İnsan kulağının duyabileceği en yüksek ses frekansı yaklaşık 20 kHz (saniyede 20.000 titreşim) seviyesindedir. Bu frekansın üzerindeki sesler “Ses üstü”, "Ses ötesi" (Ultrasound, ultrasonic) olarak adlandırılır. Ultrasonik temizleme işlemlerinde 20 kHz ile 200 kHz frekans aralığı kullanılır.
Ultrasonik temizleme işlemi yüksek frekanslı ses dalgalarının sıvı içinde hareketi sonucu oluşur. Cihazın sıvı konulan bölümüne tank, küvet veya gastronorm adı verilir. Bu tankın altına veya yan yüzeylerine yerleştirilen dönüştürücüler (transducer) vasıtasıyla elektrik enerjisi mekanik enerjiye çevrilir ve tankın içindeki sıvıya iletilir. Bu işlemde genellikle 40 kHz frekansı kullanılır.
Temizleme mekanizması şöyle çalışır: Tank içindeki sıvıya mekanik enerji uygulayarak “kavitasyon” adı verilen olgunun açığa çıkması sağlanır. Temizlik bu kavitasyon olgusu ile gerçekleşir. Kavitasyon, sürekli olarak basınç-genişleme döngüsüne sokulan sıvı moleküllerinin oluşturduğu mikro ölçekteki baloncuklara verilen isimdir. Bu baloncuklar basınç ortadan kalktığı genişleme anında kendi içine çöker ve baloncuk içine doğru sıvı çok yüksek hızda hareket eder. Bu olay tank içine konulan materyalin yüzeyinde gerçekleştiğinde mikro seviyede çok hassas ve yoğun bir temizlik gerçekleşir. Materyalin yüzeyindeki yabancı maddeler fırçalama veya ovalamaya benzer bir etkiyle yüzeyden koparılarak uzaklaştırılır.
Ultrasonik temizlik cihazları, etkin temizliği sağlamak için tank içindeki suya uygun kimyasal maddeler (deterjan gibi) eklenerek kullanılır. Kimyasal maddelerin miktarı ve suyun işlem sırasındaki sıcaklığı işlemi doğrudan etkilediği için hassas olarak ayarlanmalıdır.

Re: Ultrasonic Cihazla Saat Temizliği

MesajGönderilme zamanı: 25 Ara 2016, 22:03
Ozgur
Kayış temizliğide tamam da saatin kendisini (özellikle otomatik olanlar) kesinlikle bu cihazlar içine koymamanızı tavsiye ederim

Re: Ultrasonic Cihazla Saat Temizliği

MesajGönderilme zamanı: 25 Ara 2016, 22:10
asymptote
Kavitasyon, su türbinlerinde ve gemi pervanelerinde istenmeyen bir olgudur. Kanatçıklara büyük zarar verir:
Resim
Mühendisler, bir Wing Chun öğrencisi gibi doğanın bu zararlı ve bozucu etkisini de faydalı işe dönüştürmesini bilmişlerdir.. . ;)

Saat temizliği, bakımı ve tamiratıyla amatör olarak ilgileniyorsanız atölyenizde bir tane bu cihazdan bulunması elzemdir. Elma Ultrasonic Cleaner S10H tavsiye edilesidir. Fiyatı 400 dolar civarı. Saat kasası, bileziği, gümüş yüzükler vb. malzemeler çok kolay temizlenir bununla.. :geek:
http://www.ebay.com/itm/NEW-Elma-Sonic-S10H-0-25-Gal-Ultrasonic-Cleaner-Digital-Timer-Heat-Degassing-/231330502187

Not: Saati tankın içine kesinlikle bir bütün halinde koymamalısınız. Mekanizma ve kadran çıkarıldıktan sonra kasa çıplak halde tankın içine konur ve temizlik bu şekilde yapılır..

Re: Ultrasonic Cihazla Saat Temizliği

MesajGönderilme zamanı: 25 Ara 2016, 22:11
khef
Yüksek frekanslı ses dalgaları saatin mekanizmasının zarar görmesine yol açmaz mı? :geek:

Re: Ultrasonic Cihazla Saat Temizliği

MesajGönderilme zamanı: 25 Ara 2016, 22:41
ugurtatari
İşin aslını söylemek gerekirse saatin bütün olarak konulması hakkında bir fikrim yok.Zaten mekanizmayı 10 dakikalık zaman aralığına bıraktım.Lakin kayışları ve kotaları 10 ar dakikadan 2 sefer.Bu işlemi elbette her hafta değil ama 2-3 aylık periyotlarla yapmak mekanizmaya zarar verirmi bilmiyorum.Ama kayış ve diğer takılar için herhangi bir kısıtlama yoktur sanırım.

Re: Ultrasonic Cihazla Saat Temizliği

MesajGönderilme zamanı: 25 Ara 2016, 23:03
asymptote
Mekanizmaya zarar vermese bile saatin içine su alma riski yüksek.. Ultrasonik temizlikte ayrıca temizlenen nesnenin türüne göre bazı solüsyonlar kullanmak gerekiyor.. Bunları da kullanırsanız sızdırmazlık iyice tehlikeye girer.. :thumbup: