TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Saat Koleksiyonculuğunun Tekdüze Hale Gelmesi

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Mesaj Cct » 31 Mar 2015, 00:10

Forumda bir çoğumuz birden fazla saate sahibiz. İster ciddi ister hobi amaçlı koleksiyon yapan birçok üye var.

Peki neye göre alıyoruz saatlerimizi?

Tabiki önce bütçemize göre. Rahat ulaşabildiğmiz, alırken nispeten çok zorlanmadığımız saatlere, markalara yöneliyoruz.

Buraya kadar gayet normal.

Bundan sonra olması gereken beğenilerimize göre modeli belirleyip koleksiyonumuza katmak değil mi? Günün sonunda saatiniz sizi anlatır :!:

Lakin son zamanlarda bu durumda bir değişim var :roll: Hem TSF'de hem yurtdışı forumlarda saatler büyük bir benzerlik göstermeye başladı. Burada bahsettiğim belirli bir fiyat kategorisi değil. Giriş seviyesinden süper lüks seviyelere kadar sanki hep aynı saatler alınıyor gibi. Bu kararı etkileyen bazı faktörler var tabiki. Forumlar, saat magazin siteleri, instagram vb. mecralar farklı fiyat seviyeleriden belirli modelleri sürekli empoze ediyor. Yeni modelleri geçtim vintage koleksiyonlarda büyük benzerlikler göstermeye başladı.

Bazı modeller neredeyse hiç değişmiyor. Hatta kategoriye göre banko üyeleri ezberden sayabilecek hale geldim :)

Bana öyle geliyor ki bir noktadan sonra bu kadar param var ve bunu almak istiyorum yerine bu kadar param var ve bunu almam doğru olur diye düşünüyoruz.

Medya seçimlerimizi çok mu etkiliyor?

Satın alırken finansal kaygılarımıza yenik mi düşüyoruz?

Saatlerimiz artık bizi anlatmak yerine bulunduğumuz finansal durumu mu tanımlıyor?

Benden başka bu şekilde düşünenler olduğunu biliyorum. Sizlerin bu konudaki düşünceleri neler?

Biraz özeleştiri zamanı :D
Her türlü saat itinayla takılır.
Kullanıcı avatarı
Cct

Re: Saat Koleksiyonculuğunun Tekdüze Hale Gelmesi

Mesaj mlm » 31 Mar 2015, 00:47

Her bir soru tokat gibi Cct :D
Instagram:
watchtron
anatoliastraps
Kullanıcı avatarı
mlm

Mesaj mlm » 31 Mar 2015, 01:11

Açıkçası bir koleksiyon yapma arzum ve planım hiç olmadı. Bütçeme uygun ve optik olarak hoşuma giden bir model gördüğümde yine bütçem nispetinde alıp, sıkıldığım ve artık takmadığım bir ya da birkaç saatimi elden çıkarma yoluna gidiyorum. Kafamda belirlediğim belli bir bütçe var, bu bütçenin zaman zaman üstüne çıkıp, zaman zaman aşağısına inmek suretiyle beğendiğim hemen her saati alıp en azından bir süre kolumda görmek istiyorum, bu bana yetiyor. Bir saatim hariç hiçbir saatimi koleksiyonuma katıp sürekli bulundurma arzusu içerisinde olmadım. Ha bir de TSF SE var, o dönem mecburiyetten gitmişti.
Ve biliyorum ki, bugün yana döne sahip olmayı istediğim Submariner 116610 LV modelini gün gelip aldıktan ve bir süre taktıktan sonra, ondan da sıkılacağım.
Uzun süredir aradığım ve almayı istediğim, koluma ilk taktığımda ben bu saati bir daha satmam dediğim Baby Tuna için de aynı şeyler geçerli. Hem sahip oldum dediğimiz an, bir de bakıyoruz ki, o bize sahip olmuş. Açıkçası ben böyle birşeyi arzu etmiyorum. Nihayetinde o sadece bir saat. Beni ben yapan şey bir saat olmamalı. Manevi değeri olanlar hariç, hiçbir saat benim için vazgeçilmez değil, ve sanırım hiç olmayacak.

Ama sizlerin yeri dolmaz beyler :D :super: :champ: :thumbup:
Instagram:
watchtron
anatoliastraps
Kullanıcı avatarı
mlm

Mesaj Bg17 » 31 Mar 2015, 03:29

Bende cok koleksiyoncu sayilmam. Saat hobisine kendimi kaptirdigimda tek ideal saati buluyum, onu kullaniyim dusuncesindeydim. Hala cok farkli dusunmuyorum ama dress ve spor olarak ikiye ayirdim.

Hala gereginden fazla saate sahip oldugunu dusunuyorum ama azaltmam mumkun degil, su anda oyun plani olarak iki ana ve iki yedek diyebiliriz.

Maddi durum onemli, butce siniri aslinda hangi araliga bakmak gerektigini belirliyor..

Ben saate verilen paranin buyuk cogunlugunun markaya verildigini kabullendim. Sonucta 20 tl yi gecen her saat luks.

Senin soruna gelirsek, cok da standart davrandigimi dusunmuyorum. Normal sartlarda bu butceyi daha farkli, daha az zarar edecegim saatlere harcanmasi onerilirdi sanirim. (Kac kisi sub i jagerle takas eder)
Time is too precious to be measured by a cheap instrument...
Kullanıcı avatarı
Bg17

Mesaj Thevenin » 31 Mar 2015, 03:45

Bence aslinda olan; kimi secimleri benzer olan insanlarin bir araya gelmesi veya bir sekilde surekli rastlasmasi :D

Ayni veya benzer kaynaklarla etkilesim icinde kalinca secimlerde bir tekduzelik gozlenmesi normal bence; ama buradan genel bir cikarim yapmak saglikli degil.

Uc ornek olarak dunya capinda 69 adetle limitli QWERTY edition saatten ayni gun icinde 3 wristshot gorulebilen forum konulari mevcut. Hal boyle olunca arkaplanda istem disi " nanivradini " tepkisi gelisiyor. Dolayisiyla ben burada numunenin dogru alindigindan emin degilim :D

Bunun haricinde hem tekduzelik hem de mutsuzluk kaynaklarindan bir tanesi " butceye gore saat " on kabulu maalesef.

Benim bu konudaki favorim, kemiklesmis guzide baslik kaliplarindan " x paraya hangi saat " konulu sorgu sual.

Benzer icerikli bir konuda bunu yine dusunmustum :arrow: http://forum.saatforumu.com/viewtopic.p ... 29#p149729

Thevenin yazdı:Belirlenmis miktarda bir paraya suphesiz satin alacak bir sey bulunur. Oysa amacimiz hororgasm. :D

Bu anlamda bence hedef her daim butcenin onunde olmali, elbette butcenin hedefi gorebilecegi menzilde :D Isbu sebepten cokca rastladigimiz " x K CHF/USD/EURO/Kuveyt Dinari'na Ne Alalim ? " sorgusu, eger es kaza hedefe ulastiramiyorsa, yersizdir, yok olmaya mahkumdur. ( bkz. Ev Yaptiracakti / Aziz Nesin ) :D

Deli gonul begenir, marka/model/seri secilir, o dogrultuda para ayirilir. En son noktada begeni guncellenir, target in-sight, tango down. Ozetle felsefemiz one shot one kill beyler :D

P.S. Ayrica tuketimi hedef dogrultusunda ertelemek mutluluk verir. (bkz. "If money doesn't make you happy, then you probably aren't spending it right", Elizabeth W. Dunn et. al., Journal of Consumer Psychology, 2011)

Ozet: arzu edilen nesnelerin uzun vadede verdigi mutluluk, elde etmek icin yapilan her turlu birikimle dogru orantili.

Sonuc: saatini alan ciksin beyler kasiyor :D
Thevenin
Kullanıcı avatarı
Thevenin

Mesaj onatozer » 31 Mar 2015, 13:26

Saati bir yatırım ürünü gibi gelmek bana doğru gelmiyor. Ancak yıllar içinde alım satımlardan zarar etmeye başlayınca insan birçok farklı model yerine 1-2 kusursuz saat bulup onlarla uzun süre yetinme eğilimine giriyor. Özellikle benim gibi sık saat değiştirmek isteyenler için ikinci el değeri gözetmek ister istemez kaçınılmaz oluyor. :roll: Ancak yine de birinci planda hissiyat ile karar verip bunu mantık ile perçinlemek en doğru karar diye düşünüyorum. :thumbup:
"Watch Idiot Savant"
Kullanıcı avatarı
onatozer

Mesaj BarisFB » 31 Mar 2015, 16:58

Bence bu birçok insanın belli yollardan geçip doğru ve yanlış kararlarını paylaşması doğrultusunda bir "mean convergence" olmasından dolayı.

Çok da yanlış sayılmaz...çünkü eğer biri bu veya başka bir forumda bu yazıları okuyosa demekki saatlere ilgi duyuyor ve "yaw iphone'da saat gösteriyor ne gerek var başka saate" evresini geçmiş :lol:

Eğer saat bir hobiyse, hobinin zaten tanımı gereği size mutlu eden şeylere çok da mantık çerçevesinde açıklanamayacak paralar vermek. Bence saat ya da araba ne olursa olsun ilgi alanı olunca devamlı değiştirmek, yenisini almak kaçınılmaz bir gerçek. Bir araba severin tamam abi hayalimdeki arabayı buldum 10 yıl değiştirmem demesi, ya da bir saat meraklısının asla ikinci bir saat almaması veya mevcut saati satıp daha iyi bir model / markaya "terfi" etmek istememesi çok mümkün değil.

Eee böyle olunca da ister istemez o saatin ne kadar talebi olduğu, likit olup olmadığı, genel geçer kanılar tecrübeler önemli oluyor.
Çünkü akıl var mantık var :lol: :lol: Mesela Rolex hayranlığı olan biri kesinlikle değilim ama buraya biri "Arkadaşlar US$7,000 civarı bütçem var, tek saatim olucak, 2-3 sene kullandıktan sonra başka birşey alabilirim ama şu anda mümkün değil ne tavsiye edersiniz" dese burdan Rolex Submariner / GMT dışında birşey çıkmaz. Çünkü doğrusu o :lol: :lol:

Ya da time only dress watch istiyorum bütçem max 20,000 dolar diyene ne diicez...en iyi ikinci el değeri arıosan Patek Calatrava hafif farklılık arıyosan Vacheron Patrimony, Jules Audemars, Lange Sohne 1815 / Saxonia, en az aynı kalitede ama çok bileni olmayan ama çok macera dolu birşey arıosan F.P. Journe yada Moser, birazcık param cebimde kalsın ama yine de kült bir saat arıosan Jaeger LeCoultre diyecez :lol: Şimdi bu adama Rolex Cellini al ikinci eli Patek kadar iyi denmezki :)

Rolex herkeste var, çelik bilezige gerek yok, spor kıyafetlerle takmak istiyorum diyene Panerai / IWC bak, bütçe biraz daha çıkıyorsa Audemars Piguet Offshore bak, çok pahalı ise en ucuzu diver ona bak diyecez :lol: Ben mesela Blancpain FF çok severim ama bilinçli bir şekilde istemeyen kimseye tavsiye etmem çünkü ikinci eli bir Rolex / Panerai değil maalesef. :thumbup: :thumbup:

Sonuçta her alanda bu durum var yani...Alfa Romeo oldum olası çok severim, ama aynı bütçede konu para vermeye gelince herkes gibi BMW / Mercedes / Audi'ye gidiyorsun. Ya da kaçımız vakti zamanında BMW 7 / Mercedes S yerine birçok açıdan daha üstün olan VW Phaeton alırdı. Evet bunlar hobi, para kaybetmek işin doğası, ama gereksiz derecede para kaybetmek de kimse istemez yani :lol: :lol:
ex-nick: watch1907
Kullanıcı avatarı
BarisFB

Mesaj Caner1983 » 31 Mar 2015, 21:31

15000 tl bütceyi herkes her zaman ayıramıyor alıncada her yönüyle eksiksiz bir model alır bence renginden bileziğinden veya bezelinden dolayı alıyorum diyemiyorsun bir modelin heryönü iyi diye alıyorsun mesele benim açımdan budur
Rolex’s don’t tick-tock
Kullanıcı avatarı
Caner1983

Sonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 224 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners