1. sayfa (Toplam 4 sayfa)

Bronz Saat Kasaları ve Paslanmalarına Dair

MesajGönderilme zamanı: 11 Şub 2015, 21:13
huan8
Merhabalar.

Bronz saatler hakkında merak ettiğim bir konu var ama forumda bu bölüm uygun mu bilemedim.

Bronz kasaların, oksitlenmeye bağlı olarak yeşil bir görünüm alması yani patina hakkında biraz metalurjik bilgi almak istiyorum. Bu yeşil pasın malzemenin yüzeyinde olduğunu, forumdan okudum fakat merak ettiğim konu detayı. Yani bu paslanma, ne kadarlık bir yüzey kalınlığında meydana geliyor?

Anladığım kadarıyla, paslanan yüzey daha alt tabakayı oksitlenmeden koruyor. Eğer bu konuda yanılıyorsam, alt tabakanın oksitlenme süresini uzatıyor gibi. Peki, malzeme oksitlendikçe; panerai ve lum-tec'te gördüğüm kadarıyla asitli bir içeceğin, örneğin soda'nın içine koyduğumuzda bu pas gidiyor. Saatin kasası oldukça şık, parlak ve yepyeni gibi gözüküyor. Peki pasla kaybolan bronz kasanın ağırlığını önemli ölçüde olmasa da değiştirmiyor mudur?

Konuya olan merakım, Life After People (http://www.imdb.com/title/tt1173907/) belgeselinden geliyor. Bir başka örnek ise Özgürlük Heykeli'nin bakırla kaplı olan ve yeşile dönmüş dış yüzeyi.

Bilgilendirecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Resim

Re: Bronz Saat Kasaları ve Paslanmalarına Dair

MesajGönderilme zamanı: 11 Şub 2015, 21:21
onatozer
Bildiğim kadarı ile mikron ölçeğinde kayıplar mevcut ancak bu ağırlığın ya da kasa detaylarının değişmesi için yüzyıllarca sık sık gazoz ile temizlenmesi gerekiyor. Ayrıca geçenlerde denediğim kadarı ile parmaklardaki salgı bile üstteki tabakanın rengini değiştirip temizleyebiliyor.

Bronz Saat Kasaları ve Paslanmalarına Dair

MesajGönderilme zamanı: 11 Şub 2015, 22:03
Cct
Bende bir süre bronz saat kullandım, Onat'ın da bahsettiği gibi gözle ayıredilebilecek bir kayıp mümkün değil. Birde sürekli temizlemek manasız çünkü çok çabuk koyulaşıyor bronz. Fotoğraftaki Panerai gibi yeşil hale gelmesi için de denize girip saati hiç durulamamanız gerekiyor :) Yani günlük kullanımla böyle bir hale getirmeniz mümkün değil, tshirtünüze değse dökülüyor yeşil birikinti..

Ha birde koku yapıyor bronz saatler :D

Re: Bronz Saat Kasaları ve Paslanmalarına Dair

MesajGönderilme zamanı: 11 Şub 2015, 22:31
hakanefe
Çok çabuk oksitlenen malzemenin dış yüzeyinde oksit tabakası oluşur ve bu tabaka malzemenin (saat kasasının) oksijenle temasını keser. Bu tabaka temizlenince tekrar malzeme havayla tepkimeye girip yeni bir oksit tabakası oluşturur. Yeni oluşan tabaka malzemenin oksijenle temasını yeniden keser ve bu döngü böyle sürüp gider. Bu reaksiyonun malzemeden ağırlık eksiltmesi ve orjinal hatları bozması gözle görülecek düzeyde değildir. Başka bir örnek olarak alüminyum o kadar hızlı oksitlenen bir malzemedir ki, anında yüzeyinde şeffaf bir film tabakası oluşur. Alüminyumu hiç oksitlenmeyen bir malzeme gibi görürüz ama aslında onu öyle gösteren yüzeyindeki hızla oluşan şeffaf oksit tabakasıdır :thumbup:

Re: Bronz Saat Kasaları ve Paslanmalarına Dair

MesajGönderilme zamanı: 11 Şub 2015, 23:44
onatozer
Cct yazdı:...Fotoğraftaki Panerai gibi yeşil hale gelmesi için de denize girip saati hiç durulamamanız gerekiyor


Temizlenmesi için gazoza yatırıldığı gibi çabuk yeşillenmesi için de yumurtaya yatırılıyormuş. :lol: Mutfaktaki her ürünle tepkimeye giren bir saati olsun kim istemez :roll:

Re: Bronz Saat Kasaları ve Paslanmalarına Dair

MesajGönderilme zamanı: 11 Şub 2015, 23:55
akincio
cct bu koku olayına bir açıklık getirsen çok makbul olur ?? :champ: :thumbup:

Re: Bronz Saat Kasaları ve Paslanmalarına Dair

MesajGönderilme zamanı: 12 Şub 2015, 00:05
kilimanjaro
Yukarıda arkadaşlarım tatmin edici açıklamalar yapmışlar ... katılıyorum.Bronz kasa saat alanlar korozyondan dolayı, neden paslanmaz çelik kasa almadık diye pişmanlık duymasınlar.Tükenmez kalem nasıl tükenirse , paslanmaz çelik bile paslanır.Her metal esaslı malzemenin makus talihi bu ...

Re: Bronz Saat Kasaları ve Paslanmalarına Dair

MesajGönderilme zamanı: 12 Şub 2015, 00:06
huan8
OnatOzer, cildin salgıladığı ter veya nem epey bir etkili aslında. Demek ki pas da fazla tutunamadığı için bir nevi zımparalanıyor orada :)
Cct, koku rahatsız etmiyordur tahminimce. :roll: ne tür bir koku ben de merak ettim.
hakanefe, forumdaki bir konuda gördüm de eleştirilerde belirgin simgelerin -sanırım kastedilen logo veya bezeldeki rakamlar- yüzeyden çıkıntılı olduğu yerlerde aşınma olacağı ve ömür yeter mi bilinmez silineceği şeklinde bir fikir. esasen bu saatin muhafazası ve şartlara göre değişebilir gibi geliyor. 100 yıllık saatler var, fakat onlar paslanmaz çelik oldukları halde kullanıma bağlı olarak çıkıntıların aşınabilmesi söz konusu. kaldı ki bronz zaten mikron mertebesinde bile kayıp yaşıyorsa, bu saatin kasası yüzyıllara dayanamayabilir diyebilir miyiz?