1. sayfa (Toplam 4 sayfa)

Porsche ve Rolex neden bu kadar degerli?

MesajGönderilme zamanı: 11 Oca 2010, 22:30
Clk
Arkadaslar merhaba,

burada uzun zamandir Rolex markasi üzerine tartisiyor ve fikirlerimizi beyan ediyoruz. Karsilastigim ve sahip oldugum bilgiler ile celisen bir kac kontra fikirden sonra belli bir arastirma icine girdim ve sonunda öyle bir kaynak buldum ki dudaklarinizi ucuklatmaya yetecegine eminim.

Rolex saatlerinin degerinin kalitesi, uzun ömürlülügü, marka sayginligi ve en önemlisi koleksiyonerler tarafindan aranilir olmasindan geldigini daha önce bir kac sefer belirtmistim. Ancak, özellikle Daytona ve Submariner konusunda cok ciddi elestiriler ve akla hayale uymayacak karsilastirmalar yapildi burada. Madem Daytona bu sekilde abartilmis bir saat peki nasil oluyorda 1969/70 yillarinda bugunki degeri ile 67,14 euroya satilan Daytona Paul Newmann Kadran bugün 120.000 ile 150.000 euro arasinda fiyatlar ile satiliyor yada yine 1969/70 yillarinda 163,71 Euroya satilan altin paul Newmann kadran bugün 180.000 ile 200.000 Euro arasinda fiyat ile alici bulabiliyor.

Guido Mondari Editore dünyanin saat sektöründe ki en önemli basim/yayim sirketlerinden bir tanesi, sirket bugüne kadar dünya üzerinde sayginlik kazanan ve literatür olarak kabul edilen bir cok kataloga imza atmis ve özellikle Rolex, Panerai, Patek ve Omega gibi dünyaca ünlü markalarin kronolojilerini ve vintage ürünlerini belgeleyen kitaplar piyasaya cikartmistir.

Sadece örnek olsun diye Guido Mondari Editore web sitesinde verilen ve Rolex'in degeri basligi altinda vintage meraklilarina sunulan bilgiyi sizler ile paylasmak istiyorum.

http://www.collezionareorologi.it/index ... 3&Itemid=7

Saat sektörü ve özellikle belli basli markalarin tarihleri ve ürünleri ile ilgilenen ve inceleyen arkadaslar icin önemli olabilecek bir kaynak.

Re: Rolex'in degeri

MesajGönderilme zamanı: 12 Oca 2010, 00:41
alltomatic
ama günümüzde 67.14 e satlan bir rolex yok ki.....

Re: Rolex'in degeri

MesajGönderilme zamanı: 12 Oca 2010, 01:30
Clk
1969/70 yillarinda Euro olmadi icin bugünkü karsiligi anlaminda yazdim onu :)

Re: Rolex'in degeri

MesajGönderilme zamanı: 12 Oca 2010, 21:46
alltomatic
keşke öyle olsaydı hepsini alırdık ama saatler (sizin dediginiz türden olanlar)zamanla çok deger kazanıyor.aslında işi yakından takip etmekte birişe yaramıyor.bugun istanbulda yaşayanlar bile bizlerden çok daha şanslılar farklı modelleri almasalarda görüp bakma şansları var.indirim yaptırma olasılıgı var.yurtdışına çıkma imkanı olanlar daha da şanslılar.

Re: Porsche ve Rolex neden bu kadar degerli?

MesajGönderilme zamanı: 05 Mar 2010, 22:07
Clk
Eski mesajlara göz atarken, kendi acmis oldugum bu baslik gözüme carpti. Eski baslik "Rolex'in degeri" idi ama bu basligi yeni hali ile degistirdim. Neden mi? Cünkü, yüksek kaliteli saatlerin degerleri, basarilari ve neden efsane olduklari ile ilgili en iyi örneklerden bir tanesidir Porsche. Örnekleri cogalticagim ama ilk önce Porsche'den baslayalim.

Porsche 911 (saat endüstrisinde ki karsiligi Rolex diyelim) dünyanin en cok talep edilen spor otomobili. Bir Lamborgihi (A.Lange&Söhne diyelim) yada Bir Ferrari (Patek Phillipe diyelim) degil tabiki ama yine de herkesin ilk etapta istedigi, üzerine fantaziler kurdugu bir otomobil. Peki Porsche (Rolex) neden bu kadar aranan ve istenen bir otomobil (saat) ikinci el degerleri neden bu kadar deger kazanabiliyor?

Asagida ki fotografa bir göz atin. Bu 911 ailesinin resmidir. Ilk 911'den sondan bir önceki 996'ya kadar hepsi mevcut.

Resim

996'ya kadar bütün araclarin dizaynlari minimal degisiklikler haric ayni. Iste bu özgün ve karakterli dizayn ve bu dizayni destekleyen teknik ile basariyi yakalamistir Porsche. Taa ki 996'ya kadar bu basari devam etmistir. 996 Porsche icin büyük bir hayal kirikligi olarak tarihe gecmis ve Porsche severler tarafindan istenmeyen üvey evlat ilan edilmistir. Neden mi? Modern ama Porsche karakterini tasimayan far formundan ve bu yeni formun degistirdigi dizayndan dolayi. Bugün almanya da bu tip bir Porsche Volkswagen Polo fiyatina alinabiliyor.

Re: Porsche ve Rolex neden bu kadar degerli?

MesajGönderilme zamanı: 05 Mar 2010, 22:15
Clk
Peki Porsche bu olaya nasil tepki gösterdi? Cok kisa bir süre sonra 997 modelini piyasaya sürerek ve eski 911 formunu geri getirerek. Hatta öyle bir dizayn yakaladilar ki bu yeni dizayn en basarili Porsche dizayni kabul edilen 993'ün neredeyse aynisi sadece günümüze uyarlanmis sekli idi.

Resim

Dizayn ayni tutulurken bugün Porscheler belkide atalarinin hayal bile edemeyecegi kadar hizli, güvenli ve tasarruflu hale geldi. Tüm bunlarin bir saat ile ne ilgisi var?

Her firsatta burada belirttigim ve saat severler olarak hepimizin anlamasi gereken bir mantik bu Porsche gercegi. Rolex Submariner, GMT, Daytona v.s., Omega Speedmaster, Breitling Navitimer, Glashütte Classics, Patek Phillipe Calatrava, Audemars Piquet Royal Oak Porsche gibi dizaynina saglam bir sekilde bagli kalarak teknolojilerini gelistirmis ve mükemmellige ulasmis modeller. Burada Submariner'i 50 sene satmak essegi boyayip tekrar satmaya benzer diyen MARS'lilar bile oldu :) Porsche'de essegi boyayip 911 diye satiyor zaten :)

Re: Porsche ve Rolex neden bu kadar degerli?

MesajGönderilme zamanı: 05 Mar 2010, 22:25
Clk
Datejust 70 yasinda bugün. Neredeyse ilk günkü dizaynini koruyor. Halen Rolex ailesinin en basarili modellerinden birisi. Harley Davidson bir diger örnek, motorsikletlerine bakin 50 yasinda ki ile sifir kilometre olani arasinda dizayn anlaminda derin degisiklikler yoktur. Bang & Olufsen bilenler bilir dünyanin en karizmatik müzik sistemlerini üretir. Her Holywood filminde konuya uyuyor ise illaki bir Bang & Olufsen bulunur. Bang & Olufsen'de belli cizgiler ile ürünler cikartir piyasaya 25 yasinda ki kullanilmis kaset calari bugün komple bir sistem fiyatina satilir. Insanlar eskisine yenisinden daha fazla deger verirler.

Iste Türkiye'de ki saat anlayisi ancak olaylari toplu halde bu sekilde yorumladigimizda degisir. Ikinci el degeri olusturmak, saatleri satmak icin degil saatlerimize deger katmak icin önemlidir. Saat bir yatirim araci degildir, aynen bir Porschenin, Bang & Olufsenin yada bir Harley Davidson'un olmadigi gibi. Ama biz saatlerimize deger verir, onlari olmasi gerektigi gibi kullanir ve 15 sene sonra halen yeni durumda tutmayi basarabilirsek o zaman degerleri ortaya cikar. Tipki orijinalligi hic bozulmamis bir Harley Davidson, 40.000 Km deki bir 993 yada ciziksiz kullanilmis bir Bang & Olufsen gibi.

Ama tahminimce bizlerin bu noktalara gelmesi icin daha cok yol almamiz lazim. Mesela sayginin ne oldugunu ögrenmeliyiz, sevginin ne anlama geldigini anlamaliyiz, Hobi kavraminin sadece yapmak, bakmak, almak degil ayni zamanda okumak ögrenmek bilgilenmek oldugunu sindirmeliyiz. Ama olacak..... umutla bir gemi vardir bir yelkeni :)

Re: Porsche ve Rolex neden bu kadar degerli?

MesajGönderilme zamanı: 06 Mar 2010, 12:25
2fast4u
Saat konusu gene erkekler icin vazgecilmez olan baska bir hobi unsuru olan otomobillere gonderme yapilarak incelenmis ve gayet de basarili bir ornekleme olmus.Kendi adima hangi urun olursa olsun kendije olsun kendine ozgun tasarimi olan modeller markalar beni her zaman etkilemistir.Rolex markasina saygi duymamak bu acidan haksizlik olur.Bugun her ay oldugu gibi EVO dergisini alip okumaya basladim.Ve 86 dan bu yana evrim degistiren M3 serisini gecmisi hatirlayarak okudum ve cikan sonuc sadece birbirinden guclu 4 kasa 25 yila yakin surecte 4 modelle musterisini cezbeden oduller alan bir marka anlayisi.Bunu basarabilen diger bir almanda elbette porsche .Hatta o kadar sadikki su anda hibrid motorlu arabasini yarislarda ayni karoserle deneyecek.Yakinda elektrikli porsche ler ferrari ler yollarda gorebilecegiz.Peki bu acidan bakildiginda yillardan bu yana suregelen spor otomobil konsepti porsche icin cayenne serisinde ilk basta dizel motorla darbeyi alirken sonrasinda illa ki 4 kapilimda olsun diyerek panamera yi ureten firmaya bir golge dusurmedi mi? 911 serisinde ki banaz tutumu diger saflarda niye yumusadi.Yani bence bu konuda rolex ten ayrilmakla kalmadi koptu gitti.Dusunun ki musteri talep etti diye yari dijtal yari analog datejustlar pilli daytona lar ortada kol gezsin.Bence bu konuda italyanlari feyz almak daha bir dogru olur.Yeniliklere mantik cercevesinde yaklasan gecmisten bugune cizgisini degismeyen dizel motordan uzak duran maserati ler ferrari ler hala birer ikon olmayi surduruyor.PATEK bu eslesmede daha bir onde duruyor desek haksizlikmi etmsi oluruz?