TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Hiç Servise Gitmemiş Olmak Sizce Bir Özellik Mi ?

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Hiç Servise Gitmemiş Olmak Sizce Bir Özellik Mi ?

Mesaj okz » 22 Ara 2013, 15:11

Arkadaşlar merhaba, aklıma takılan bir konu hakkında fikir almak istedim.Bu servise hiç göndermeden uzun süre kullanma durumuyla ilgili.Pek çok kişi -ki bende öyle düşünüyordum- alacağı 2.el saatin hiç açılmamış,servise gitmemiş olmasını istiyor.İlanlarda da bu durum iyi bir özellik gibi lanse ediliyor.Peki sizce bu doğrumu.Nasıl ki yeni aldığımız bir arabayı belli km yaptığımız zaman bakımını yaptırıyorsak,nasıl ki bakım yaptırmazsak arızalanıyorsa, saatimizde böyle değilmidir.Daha geçenlerde alıp açılışını yaptığım -ki alırkende satıcının en çok övündüğü özellik saat hiç açılmamış ellenmemiş idi- hakkatten de hiç açtırmamış sahibi sağolsun, ama buna bağlı olarak hiç elletmeyeyim derken saati o kadar yağsız bırakmış ki, yağsızlıktan rotor çarkı kırılmış, adamda hiç açtırmadım diye övünüyor.Gelde bu saati gönül rahatlığıylan kullan.Geri takasa verdim tabiki, bi tonda zarar ederek...
Siz bu bakım konusunda ne düşünüyorsunuz, sizce gittiği yere kadar hiç elletmemek iyi birşey mi, yoksa en çok 4-5 yılda bir bakıma götürmeli mi ?
Kullanıcı avatarı
okz

Re: Hiç servise gitmemiş olmak sizce bir özellik mi ?

Mesaj Baran » 22 Ara 2013, 15:21

Bildigim kadariyla Rolexin tavsiyesi her 5 yilda 1 saatin bakiminin yaptirilmasi.Isvicrede yasiyor olsam belki 3 senede 1 makina bakimina saati gonderirdim ama ulkemizdeki yetkili servislere guvenim pek yok Turk isi kafalarina gore bilincsizce is yaptiklarini dusunuyorum 1-2 kez de sahit oldum.Bu yuzden Turkiyede kullanilmis bir saatin hic acilmamis servis bakim polisaj gormemis olmasi benim icin avantaj.
Kullanıcı avatarı
Baran

Re: Hiç Servise Gitmemiş Olmak Sizce Bir Özellik Mi ?

Mesaj Thevenin » 22 Ara 2013, 16:36

Nispeten yeni sayilabilecek cok dusuk yastaki saatlerde gecerli olabilir ancak.

Ote yandan 10 yildan daha eski bir kullanici gecmisine sahip olan bir saat icin bu bir ozellik degil ozensizlik sayilabilir.

Bu durumda da, eger servis bir yetkili servis merkezi ise ve islemle ilgili butun dokum de mevcutsa, her sey olmasi gerektigi gibi de olmussa, elbette bakimli saat hic servis gormemis olana tercih edilesi.
Thevenin
Kullanıcı avatarı
Thevenin

Mesaj razz » 22 Ara 2013, 18:19

Mekanik her düzenekte olduğu gibi kol saati de belirli aralıklarla, üreticisinin spesifik olarak ilgili model için uygun gördüğü servis içeriğinde bakım/onarım görmelidir.

Ben şahsen saatlerimin ne benden önce ne de bendeyken servis görmesinden haz etmem çünkü malesef benim beklentilerimi karşılayacak nispette özenli ve hatasız çalışan saat ustasına denk gelemedim henüz..

Bu işin doğrusu yukarıda ilk belirttiğim şeklidir.. Şahsi tercihim ise tecrübelerimle sabittir.
" The difference between men and boyZ is the price of their toyZ "
Kullanıcı avatarı
razz

Mesaj okz » 22 Ara 2013, 20:23

Malesef iş dönüp dolaşıp usta sıfatıyla geçinen kişilerin özensizliğinden yada bilgi eksikliğinden ileri geliyor.Buna bağlı olarak da saatlerimizi haklı olarak bakıma götürmeye korkuyoruz ve olan da bizim bakımsız çalışan saatlerimize oluyor malesef.Bence bu işi kesinlikle Rolex'de veya ilgili markada de eğitim almış ve ordan yetki sertifikası olan kişilerin yapması ve özenle yapması gerek.Eğer forum içinde de böyle ustaları tanıyan varsa paylaşmamız gerek diye düşünüyorum.
Kullanıcı avatarı
okz

Mesaj Baran » 22 Ara 2013, 20:40

Iyi usta var saati o ortama birakip gunler sonra almak istemiyorsun yurtdisina gondermeye kalksan ucreti muhim degil saat 1 ay sonra gelecek kargosu riski gitti geldi.Buradaki yetkili servise biraksan daha once calismadigi farkli marka kalmamis yurtdisinda 2 egitim alsada kendi bildigini okuyacagindan emin oldugun adama veremezsin.Soyle Rolexde uzman ve otur kardesim yanima agzinida acma ben butun bakimini yapip vericem diyen ustada yokki.Hal boyle olunca saati alirken acilmamis olmasi saate deger katiyor.
Kullanıcı avatarı
Baran

Mesaj Triton » 22 Ara 2013, 23:12

Bence hem özellik, hem değil.

Örneğin yukarıda bahsedilen Rolex gibi saatler üstün kalite standartları altında üretiliyor. Yetkili resmi servisleri de bu standartlar dahilinde işlem yapıyor ve "burası bence önemli" 600-700 İsviçre Frangı ya da 600 € civarında fiyat talep ediyorlar. Bu fiyat saatte ekstra yedek parça gereği olmaması durumunda geçerli. Ancak bu servis kapsamlı bakım işlemlerini içeren ve 45 gün süre verilen bir servis. Saat A dan Z ye sökülüyor ve işlem görüyor. Başında da kimseyi durdurmuyorlar.

Yapılan işlere bakılınca da istenen rakam daha makul hale geliyor. Ancak sökme takma, yıkama ve yağlama dan ibaret (o da neye göre yapıldığı meçhul çünkü örneğin Rolex, Seiko ya da ETA gibi sökme takma şeması ve yağlama/kontrol tablosunu bildiğim kadarıyla yayınlamıyor ama bilen varsa bana da ipucu versin ltf) ve sıradan ya da ucuz taklit saatçi ekipmanlarıyla yapılan sözde bakım, bu saatlere derhal imza atıyor.

Bu durum Mercedes alıp, apt altına ya da sanayi sitesine özel servis kurmuş A ustaya yaptırılan bakımdan bile daha eksik. Tabii ayrıntı peşinde iseniz.

Ayrıca bakım ve bu nedenle sökme ve tekrar montaj işleminin saatte bazı izler bırakması en iyi şartlarda dahi kaçınılmaz. Çünkü montaj hattındaki deneyimli eller sıfır parçaları özenle birleştiriyor, ayarlıyor ve kullanıma hazır hale getiriyor. Aynı işi fazla sayılarda ve büyük titizlikle yapıyorlar ve nitelikli ekipman kullanıyorlar.

Bunların, yıllarca çalışmış bir mekanizma da, sökme takma esnasında aynı kusursuzlukta yapılması mümkün değil. Ayrıca malzeme uyumu ve yorulması denilen bir durumda var. Rolex resmi servisi (İsviçre ve Almanya dışındakileri ben tanımam) gereken değişiklikleri arıza olmasa dahi yapıyor. Bu nedenle açılmamış saat değerli denebilir. Ama böyle bir saat alıyorsanız ve azami 5 yıldan eski ise üzerine derhal nitelikli servis meselesi gündeme geliyor ki, eğer titiz birisi iseniz ve özellikle eski saat aramıyorsanız ve yakın fiyatlar ödüyorsanız, hiç düşünmeden yenisini alın derim. Geçenlerde bir alışveriş merkezindeki saatçide satılık 2. el Rolex lere baktım. Satıcı hepsinin kendi ustaları tarafından açıldığını kontrol ve bakıma tabi tutularak vitrine koyulduğunu söyledi.

Neden Rolex üzerinden örnek verdiğimi de ekliyeyim, hem tecrübe sahibi olduk hem de diğer markalarda durum daha sıkıntılı.

Ayrıca Rolex ya da benzer markalar her önüne gelene sertifika filan vermiyor. Marka olmak da bu anlama geliyor.

Ama kolumda Rolex olsun da nasıl olursa olsun ve bu ne yahu arabanın servisinden pahalı, saatçi A usta bakıverir diyenlerdenseniz zaten sizin için sorun yok demektir. ;)
"I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots." Albert Einstein
Kullanıcı avatarı
Triton

Mesaj Triton » 22 Ara 2013, 23:30

Bir eklemede saatçi ustalığı üzerine yapayım. Altını özellikle çizerim ki, iyi, bilgili ve nitelikli bir saat ustası olmak bence çok önemli bir iş.

Çünkü yapılan iş bilmeyenlerce anlaşılmasa da aslında toleransı olmayan, hassas bir iş ve aynı oranda nitelikli ekipman ve mekan gerektiriyor. Yeterli usta/çırak ilişkisi ya da eğitim almak, yetenekli ve yeterince tecrübe sahibi olmak işin olmazsa olmazı.

Evimde ufak bir atölye oluşturdum ve gördüğüm tek şey bu işin son derece titiz, sabırlı, bilgili ve kendisini adamış insanların işi olduğu. Pil kayış değiştirmekten ibaret hale gelen (pil değiştirilirken dahi saatlere hasar verildiğini kendim uğraşmaya başlayınca tespit ettim) ve kısıtlı imkanlara sıkıştırılmış, butik saatçiliğin eksik olduğu Türkiye piyasa şartlarında bu nitelikte usta olmak ve bulmak kolay değil... :?:
"I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots." Albert Einstein
Kullanıcı avatarı
Triton

Sonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Eterna ve 196 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners